Dobd el a régit!? Vedd meg az újat!? Ugyan már!

Az utóbbi évszázadban a józan gondolkodás helyett megrészegülten ugrottunk fejest a túlfogyasztás tengerébe, aminek következtében a műanyag flakonok az óceánokban landoltak, a veszélyes hulladékok pedig halmokban állnak a világban szétszórva. És akkor az ételpazarlás őrületes mértéke vagy a kiszáradófélben lévő tavak és olvadófélben lévő gleccserek, illetve sarkvidékek még nem is kerültek szóba. A saját lelki egészségünkről már nem is beszélve.

Akárki akármit mond, tény, hogy a Föld befogadóképessége a maga 510 072 000 km²-es felszíni területével (a vízfelületeket is ideértve) véges, éppen ezért a rajta élő picit több mint 7 milliárd embert a jelenlegi, pazarló életszínvonalával nem képes tovább eltartani.

Pont emiatt örültem annyira, amikor nemrég megtudtam, hogy Svédországban létezik egy újrahasznosító pláza. Mit pláza, inkább egy komplex fenntarthatósági műhelyről van szó, amiben megjavított (tegye fel a kezét, aki javíttat manapság még cipőt, kabátot, letört bútorgombot!), illetve újrahasznosított termékek kaphatók, és ahol nemcsak vásárolni lehet, hanem konferenciákra, workshopokra és kiállításokra járni, valamint a tervek szerint hamarosan olyan képzésre is, ami a fenntartható életstílust segít beépíteni az emberek mindennapjaiba. Plázához méltó módon természetesen egy étterem is helyet kapott a ReTuna Återbruksgalleria épületében, parkoló azonban csak a szomszédos bevásárlóközpont portáján található, ide buszmegállót építettek.

A holnapi Föld napja alkalmából például fenntarthatósági fesztivált rendeznek, melynek főszereplői az élelmiszerek: kiderül többek között, hogy hogyan komposztálhatunk, miként készülhet az élelmiszerből üzemanyag, valamint a talaj, a mezőgazdaság és az étel kapcsolata, illetve a szürke és a zöld energia is témák lesznek. Csupa elsőre talán unalmasnak tűnő, valójában viszont nagyon fontos kérdés, amelyeknek alapos átgondolására szükség van.

Mondanám, hogy szívem szerint azonnal vennék egy repjegyet Svédországba, de inkább arra gondolok, hogy a repülőgépek által okozott légszennyezés is a Föld ellensége, és szimplán örülök a formabontó kezdeményezésnek, valamint minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez a csodálatos bolygó minél tovább az emberiség otthona maradhasson.

Sors Rita