Amikor építkezésbe fogtunk, egy barátunk figyelmeztetett bennünket, hogy bár mindenki gyorsan és olcsón szeretne egy jól megépített házat, készüljünk fel, hogy ebből a háromból csak kettő teljesülhet. Igaza volt. Azóta figyelem az ehhez hasonló, „mindent nem lehet egyszerre” meglátásokat. Persze akadnak köztük olyanok, amelyek kevésbé állják meg a helyüket, hiszen miért ne lehetne egy férfi egyszerre jóképű, intelligens és hűséges? Ahogy egy nő szép, okos és kedves is. Gondoljunk csak a gyerekeinkre, pont ilyennek képzeljük őket felnőttként, nem igaz?

Nemrég egy olyan elemmel bővült a bölcsességlista, amely nagyszerűen tükrözi a nők mindennapos harcait. Randi Zuckerberg kifejtette, szerinte hogyan működik a munka és magánélet egyensúlya a legtöbb dolgozó nő esetében: mindenki szeretne jól teljesíteni a munkában, elég időt tölteni a családdal, ápolni a baráti kapcsolatokat, sportolni, és eleget aludni – ebből az ötből ki-ki válasszon hármat. A Facebook-vezér húga, a közösségi oldal egykori marketingigazgatója szerint több nem megy egyszerre.

Bevallom, nagyon megörültem ennek az új elméletnek, számomra ugyanis az egyik legidegesítőbb szólásmondás a „mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen”. Nem magam akarom mentegetni, mert olyan munkám van, ami időbeosztás szempontjából nagy szabadságot ad, és a gyerekeim egészen önállóak már, tehát nem kelle(ene) kifogásokat keresnem. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor egy nő legkevésbé sem a maga vágyai alapján osztja be, hogy mire fordít időt és energiát. Egy kisbaba anyukájának hiába mondják, hogy aludjon többet, vagy hogy miért nem foglalkozik szakmai kérdésekkel is, egy csecsemő mellett ez szinte lehetetlen. A több műszakban dolgozó nővér vagy a tanítás után magánórákat adó pedagógus sem azért kerüli a fitnesztermet, mert lusta, hanem mert fontosabb a család megélhetése.

Randi Zuckerberg csak öt dologról beszél, pedig ott van még a párkapcsolat, a főzés, takarítás, kertészkedés, ráadásául ha ezek bármelyikében nem teljesítünk megfelelően, akkor megszól az utca, a szomszéd, az osztálytárs anyukája. A „kihagyhatatlan” könyvekről, filmekről, kiállításokról már nem is beszélek, mert csak magamat frusztrálom. Az életmódguruk szerint a siker titka a fontossági sorrend felállítása és a jól megtervezett időbeosztás, de lássuk be, mindig kerülnek fontos elemek a sor végére is. Ezért jó Randi Zuckerberg útmutatása, ami összecseng a hatvanszázalékos elmélettel, miszerint ha hatvan százalékban elégedettek vagyunk a saját dolgainkkal, akkor boldognak mondhatjuk magunkat. Szerencsés esetben az élethelyzetnek megfelelően folyamatosan változik az, hogy éppen mire szánunk több időt. Így a kismamák bízhatnak benne, hogy egyszer majd kipihenik magukat, és az új munkában bizonyítók is reménykedhetnek, hogy idővel többet lehetnek a barátaikkal. Én pedig kivárom, hogy egyszer tényleg az legyen a legfontosabb, hogy amazonná gyúrjam magam a bikiniszezonra.