Lucyt mindenki szeretné jobban megismerni. Ez nem könnyű, mert 3,2 millió évvel ezelőtt élt, de az a hír járja, hogy alacsony termetű volt – 110 centi –, és nem vetette meg a férfiakat: maga választott, nem várta meg, hogy udvaroljanak neki.

Lucyt szokás úgy bemutatni, mint szende leányzót, aki némán gyűjtögetett a barlang körül, a mamutra vadászó paleomacsó pedig hajánál fogva vonszolta a kőnyoszolyáig. Nemzedékeknek tanították, hogy a vadászó életmóddal alakult ki a patriarchális társadalom, a férfi harcolt, míg Lucy folyton viselős volt, szoptatott, őrizte a tüzet. Szexi, boltíves lábfeje arra utal, hogy két lábon járt, viszont erős alkarjai miatt valószínű, hogy éjjel a fán aludt.

Lucy igen kapós. Feminista tudósok szívesen emlegetik a 18-20 éves ősemberlányt afféle ikonként, az önálló, dolgozó anya archetípusaként, aki gyűjtögetéssel tartotta fenn magát, nem függött a férfi aktól. Konzervatív antropológusok szerint viszont az aprócska Lucy a bizonyíték rá, hogy a férfi küzdött és harcolt a „mamuttal”, ő volt az erő a gyenge nő mellett.

Claudine Cohen paleontológus tíz éve kezdte kutatni, hogyan élt Lucy hárommillió évvel ezelőtt. A tudós elismeri: arról sem sikerült teljes bizonyossággal meggyőződniük, hogy Lucy egyáltalán nő volt, arról meg végképp nem, hogy milyen munkamegosztásban és kapcsolati rendszerben élt társaival. A kutatás végeredménye kapcsán megpróbálták összegezni, mi az, amit a férfiak és nők közötti különbség evolúciós örökségéről tudni vélünk.

A férfiak a Marsról, a Nők a Vénuszról jöttek, ahogy azt John Gray is megírta a bestsellerében. A nők nehezebben tájékozódnak, a férfiak nehezebben fejezik ki az érzéseiket, és a többi és a többi. A kutatók ugyanakkor nem tudták ezt az elméletet alátámasztani. A férfi agy amigdalája ugyan mintegy 10 százalékkal nagyobb a női agynál, ám a testmérettel arányosítottan a különbség statisztikailag nem szignifikáns. Az persze, hogy anatómiailag nincs számottevő különbség a férfi – és női agy között, nem zárja ki a működésbeli különbségeket. Amit a kutatás feltárt: Lucy egy fárasztó nap után álmában leesett a fáról, és szörnyethalt. Hogy volt-e, aki másnap reggel hiába kereste, esetleg elsiratta, nem tudni.

Férfi és nő minden korban a maga saját külön kis kőkorszakában él, elavult, kegyetlen babonákkal, amelyek nehézkessé és bájtalanná teszik az életet. A kőkorszak óta egy perc pihenőnk nem volt, a világűrben volt dolgunk, a laboratóriumokban, férfi és női agy idegpályáival voltunk elfoglalva, ezért sajnos nem sokat tudunk arról az evolúciós szövetségről, ami nyugalom és bizalom és csukott szemű mosoly.

Vass Virág