A Francia Akadémia a Jézuskának

Cili barátnőm X generációsként a szendvics közepére került. Két világ között él. Egy letűnőben lévő régi és az információs kor peremén egyensúlyozik. Értenie kell a lánya tweetjeihez és a „buta telefonhoz”, ahhoz az egyszerű készülékhez, amelyet az anyukája is képes bekapcsolni.

Vera nagyi jártas az irodalomban, a kelt tészták készítésében, a folteltávolításban, ám az utóbbi időben ingadozik a vérnyomása, hajlamos a nyílt utcán elájulni, ezért a barátnőm vásárolt neki egy úgy nevezett buta mobilt, amelyen van egy vészhívó is.

Csakhogy Cili felett is eljárt az idő, továbbá nagyon elfoglalt, és az egész buta mobil-történet kiment a fejéből. Így aztán heves pánikrohamot produkált, amikor sms-t kapott. Az üzenet velős volt (segítség!), és erőszakos (öt másodpercenként ismétlődött). Állítólag krízishelyzetekben az emberből előjönnek a szülői minták, Cili is tisztára úgy viselkedett, mint Vera nagyi: kétségbeesetten nyomkodta a telefont, képtelen volt visszahívni a segélykérőt. Átdöngetett hát a városon Vera nagyi házához, ahol csupán a tehetségkutató zsűrije borzolta a kedélyeket, máskülönben béke volt, és nyugalom. A mobil – az egyezséghez híven – ott hevert a kanapén, Vera nagyi kicsit rá is csúszott. Valószínűleg a fenekével nyomta be a vészhívót.

Ennél jobban csak a lánya kütyüjei szokták Cilit kiborítani. Nem szívesen zavarja, mert a gyerek folyton elfoglalt, egyszerre skype-ol, posztol, és írja a házi feladatait. Cili szerint ez igenis lehetséges. Nem azért, mert a saját szemével látta, hanem mert utánaolvasott.

Sajnos nincs tudományos konszenzus a kütyüfüggőség kognitív, pszichológiai és kulturális kockázatairól, nem szoktak karácsony előtt statisztikákat közölni arról, hogy pontosan hány órát rabolnak el a mozgástól, a társaktól, a hallható, tapintható, színes, szagos világtól a táblagépek. A kör e-mailek, a snapchat, a közösségi oldalak reakcióideje, az azonnali válaszadási és kiszelepelési kényszer hagy-e időt a csendre és az elmélyülésre? A Francia Tudományos Akadémia azonban ötven szakember véleményét összegezve, Európában először, határozott felhívást intézett a szülőkhöz: hatéves kor alatt egyáltalán nem javasolja a kütyüket, és a kamaszok esetében is időkorláthoz kötné a kirándulást az online térbe. A barátnőm tanácstalan, a lánya a Jézuskától netbookot kért. Hogy regényeket olvasson. Cili még emlékszik rá, amikor Vera nagyi betűtésztából rakta ki neki a nevét. A lánya két perc alatt letölti a Háború és békét. Nincs az a buta telefon, amely a két világot összekötné…

Vass Virág