Pár napja hétvégén szakadt az eső, fújt a szél, és öt fok volt. A barátnőm rám írt: Most örülsz? Nem gúnyolódott; én tényleg imádom az őszt, a hideget, a füstös illatot a levegőben, de jöhet a kopogós téli zimankó is, sőt tulajdonképpen a latyak sem zavar annyira. Tudom azonban, hogy kevesen vagyunk, pedig a japán közmondás is azt mondja: „örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik”. Én ennyire nem vagyok bölcs, egyszerűen a hideg ellen lehet védekezni, ráadásul van egy csomó dolog, ami egyértelműen az ősz és a tél felé billenti a mérleget.

Szeptember elsején elborítják a Facebook-falamat a nyár végét sirató posztok, és beindul a nyavalygás, hogy jaj, mennyit kell még aludni tavaszig. Amikor elkezdenek hullani levelek, és az egész világ sárgában, vörösben, barnában pompázik, akkor páran még észreveszik, hogy az ősz milyen szép, ám november végére a kopasz fák, az eső, a tócsák és a hideg mindenkit lelomboznak. Én ezzel szemben, augusztus végétől minden reggel kinyitom az ajtót, és kiszagolok. Amikor először megérzem a hideg illatát, az arcom felragyog: végre eljött az én időm. Gyerekkoromban azért vártam az őszt, mert ilyenkor van a szülinapom, de idővel rájöttem, hogy szeretem ennek az évszaknak a lassúságát, meghittségét. Hát van annál jobb, mint amikor kint hideg van, bent pedig meleg, az ember leül egy nagy bögre kávéval és olvas? Utána meg közösen megnézünk egy filmet. Előtte pedig sütök egy kalácsot, vagy két tepsi fahéjas csigát. Egyébként is ősszel és télen lehet a legjobbakat főzni, enni: a csülkös bableves, a kacsasült párolt káposztával, a hurka-kolbász, és az ezerféle kelt tészta kánikulában elképzelhetetlen, novemberben életmentő, és ne felejtsük el a sült gesztenyét, a sütőtököt, és a pomelót se. A legjobb az egészben, hogy az extra kalóriabevitel nem kívánt eredményét könnyedén elrejthetjük, mert végre öltözködni is normálisan lehet; jöhetnek a garbók, színes harisnyák, gyönyörű csizmák, lehet játszani a csinos pulóverekkel, rövidebb és hosszabb szoknyákkal. Nekem a sport is jobban esik ebben az időben, futásnál nem kezdek el öt perc után izzadni, később fáradok el, és ha még az eső is csepereg, akkor igazi hősnek érzem magam. Aludni egyértelműen sokkal jobban lehet: nincsenek szúnyogok, nincs forróság, és olyan jó a vastag paplan alá bebújni.

Ha a felsoroltak nem lennének elég meggyőzőek, van még egy ok az idei ősz ünneplésére: kilenc év után új részekkel érkezik a Szívek szállodája. November 25-én visszatérnek a Gilmore lányok, és négy másfél órás epizódban egy év történetét mesélik el. Ha pedig valakinek nem tűnt volna fel, Stars Hollowban az év nagy részében ősz és tél van. Véletlen?

Jónap Rita