Biztonsági szakértők jó ideje igyekeznek tudatosítani a felhasználókban, hogy nem etikus, és akár veszélyes is lehet a gyerekekről készült fotók megosztása a közösségi oldalakon. Ennek számos oka van, többek között megelőzni a pedofilok vagy más rosszakarók visszaélését a képekkel, vagy csak nem hozni kellemetlen helyzetbe a gyerekeket. A franciák már az év elején arról cikkeztek, hogy a gyerek, elérve a felnőttkort, akár be is perelheti ezért a szüleit.

Ami akkor még rossz viccnek tűnt, mára bekövetkezett. Egy tizennyolc éves osztrák lány beperelte a szüleit, amiért azok ipari mennyiségben töltöttek fel róla gyerekkori képeket a Facebookra. A The Local című osztrák lap információi szerint a szülők 2009 óta több mint ötszáz gyerekkori fotót posztoltak a panaszosról a közösségi oldalra, s ezek között jócskán akad, amin a pelenkáját cserélik ki, vagy bilire szoktatják. A névtelenséget kérő lány szerint a szülei nem ismerik a határokat, nincs szégyenérzetük, élete minden érzékeny pillanatát a magukénak érzik és nyilvánossá teszik.

A lány korábban több alkalommal megkérte a szüleit, töröljék a kérdéses fotókat a Facebookról, ahol hétszáz ismerősük élvezheti a meztelen feneke látványát. Az apa álláspontja szerint azonban a fotókat ő készítette, az ő tulajdonai, és ő rendelkezik azok közlési jogával is.

A közösségi média korában a kelleténél gyakrabban vagyunk kénytelenek megélni, milyen igazuk van az indiánoknak, akik nem engedik magukat fényképezni, mert azt tartják: aki lefotózza őket, az elrabolja a lelküket. A sajtójog igyekszik pontosan szabályozni, milyen körülmények és feltételek mellett készíthet rólunk egy fotós felvételeket, és teheti közzé azokat.

Mindannyian emlékszünk a szíriai háború ikonikussá lett képére, amin egy, a romok alól kimentett, poros és véres kisfiú ül transzállapotban egy mentőautóban. A felvételeket a mentőorvos készítette, s talán nem én voltam az egyedüli, akinek a láttukra az első gondolata az volt, hogy ezt nem lenne szabad nyilvánosságra hozni. Ugyanis csak azért lehet közölni, mert a gyereknek már nem élnek a szülei, így nincs, aki tiltakozzon.

A szülőtől azt várjuk, a gyereke érdekeit tartsa szem előtt. Ehhez képest rengeteg büszke szülő érzi úgy, hogy gyereke legintimebb pillanatai az egész világra tartoznak. De nem csak a szülő-gyerek viszonyban jelentkezik a közösségi média romboló hatása: rokonok, barátok, ismerősök érzik magukat feljogosítva, hogy engedély nélkül osszanak meg fotókat a hozzájuk közel állókról. Van, aki nem érti, miért ne tehetné meg, hiszen – ahogy az osztrák apa is védekezik – a fotók az ő tulajdonában vannak. Mennyivel finomabb és érzékenyebb volt a mai kor emberénél az őslakos amerikaiak hozzáállása, amikor azt mondták: el a kezekkel a képmásomtól. Fotózd csak önmagadat!

Oravecz Éva Csilla