Éppen most fut a mozikban a világ leghíresebb szinglijéről szóló sorozat harmadik epizódja, amelyben Bridget ugyebár babát vár. Most azonban nem erről, hanem Sally Phillips angol színésznőről szeretnék szót ejteni, aki a jó barátnőt, Shazzát alakítja mindhárom Bridget Jones-filmben. Ugyanis Sally Phillips is babát várt tizenegy évvel ezelőtt, de nem pontosan olyat, amilyent végül is […]

Éppen most fut a mozikban a világ leghíresebb szinglijéről szóló sorozat harmadik epizódja, amelyben Bridget ugyebár babát vár. Most azonban nem erről, hanem Sally Phillips angol színésznőről szeretnék szót ejteni, aki a jó barátnőt, Shazzát alakítja mindhárom Bridget Jones-filmben.

Ugyanis Sally Phillips is babát várt tizenegy évvel ezelőtt, de nem pontosan olyat, amilyent végül is kapott. Kisfi a, Olly Down-szindrómával született. A brit kormány jelenleg azt fontolgatja, hogy mindenki számára ingyenesen elérhetővé tesz egy az eddigiekhez képest sokkal megbízhatóbb magzati szűrést Down-szindrómára. (A mostani valóban nagyon megbízhatatlan, az ismeretségi körünkben több gyerekre is mondták, hogy biztosan Down-szindrómás lesz, akik végül teljesen egészségesen születtek meg.) Ám Sally Phillipset éppen ez a nagyobb diagnosztikai pontosság bántja. „Egy olyan ember édesanyjaként, aki Down-szindrómával él, szörnyen elkeserítőnek tartom ezt a fegyverkezési versenyt új technológiákért.” Phillips kijelentése nagy társadalmi vitát kavart. A BBC 2 nemrég vetítette a színésznő által készített dokumentumfilmet, amelynek A World Without Down’s? (Világ Downosok nélkül?) a címe. (Fent van a legnagyobb videomegosztó portálon.) A kérdésre pedig, el tudná-e az életet képzelni Olly nélkül, azt felelte, hogy: „Természetesen nem.” Egy tévéinterjúban a következőket mondta: „Down-szindrómás gyereket nevelni több nehézséget jelent, nem tagadom, de nagyobb örömmel is jár. Ahogy lefutni a maratont is nehezebb, mint leugrani a sarki édességboltba, de nagyobb is érte a jutalom.” Phillips szomorúnak tartja, hogy a Downszindróma- diagnózis lényegében egyenlő a halálos ítélettel: az így diagnosztizált magzatok 90%-át abortálják, és álszent az a kormányzat, amelyik úgy igyekszik „mindent megtenni” a fogyatékosokért, hogy közben annak örülne a legjobban, ha meg sem születnének. Pedig „ezek az emberek is ugyanúgy képesek szeretetet adni, és ugyanúgy vágynak a szeretetre, mint mindannyian”. Sally Phillips szerint a világ szegényebb lenne a Downosok nélkül.

Sally Phillips társadalmi szerepvállalásával a Down-szindrómásokkal szembeni rejtett előítéletre szeretné felhívni a figyelmet. Valamint párbeszédet generálni emberi méltóságról, az élet értelméről.

Mindeközben Bridget Jones babát vár.

Krúdy Tamás