Vajon He Zi kínai műugrónő az olimpián nyert ezüstérmének, vagy az éremátadás végén váratlanul kapott aranygyűrűjének örülhetett jobban? A sportoló szerelme, a szintén műugró Qin Kai a ceremónia közben egyszer csak fellépett mellé a színpadra, letérdelt, és egy gyűrűt elővéve, megkérte a lány kezét. Hogy mi volt a válasza? Boldogan átvette az aranyat is.

A riói olimpia ideje alatt igazán nem panaszkodhattak azok a nők, akiket nem kötött le a sportolók küzdelme, és alig várták már, hogy inkább egy szerelmes filmet nézhessenek a párjukkal. Romantikus jelenetből ugyanis ezen az olimpián akadt bőven. Az első lánykérés a rögbipályán esett meg: a brazil hetes rögbiválogatott tagja, Isadora Cerullo mondott igent az ötkarikás játékokon önkéntesként dolgozó barátnőjének. A zöld gyepen, a kamerák kereszttüzében – az azonos nemű pár könnyes jelenetéről videó is megtekinthető a neten.

Nézzük a hazai párokat: a bronzérmet nyert úszó, Kenderesi Tamás mellett kint volt Rióban a barátnője, a szintén úszó Sebestyén Dalma, aki a saját versenynapja előtt majdnem szívrohamot kapott, miközben Tamásnak szurkolt. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok vívóval utazott Brazíliába a menyasszonya, aki nem mellesleg szintén vívóként kezdte pályafutását.

Ha olimpia és romantika, alap, hogy a Hosszú Katinka– Shane Tusup házaspárról is beszéljünk, akik fantasztikus eredményeikkel és sajátos felkészülési módszerükkel lehengerelték a nemzetközi úszóvilágot. „Ő életem szerelme és egyben a legjobb barátom, a mindenem” – mondta Shane, akiről a felvételek alapján nem kétséges, hogy teljes szívével együtt él Katinka minden karcsapásával és levegővételével. Talán az ő példájukon érzékelhető a legjobban az, mennyit jelent, ha két szerelmes szakmája ugyanaz. Főleg egy olyan speciális életformát, időbeosztást, lelki hátteret igénylő szakmánál, mint a versenysport. Talán az ő titkuk (és a többieké is) részben az, hogy annak, aki mellettük áll az életben, nem kell magyarázkodniuk. „Most nincs kedvem beszélgetni… Ma nem volt időm vacsorát főzni… Ma annyira boldog vagyok…” Hogy miért, tudja a másik, szavak nélkül is. Lehet, hogy Önökben is felmerült már, miért nem utánozzák más úszók Katinkáék edzési módszerét? Nekik kétségtelen előnyük, hogy mint család folyamatosan együtt vannak, ezért érzelmileg nem megterhelő sokszor és sokat távol lenniük a szeretteiktől. Ott van helyben a testi-lelki társuk, aki a munkatársuk is, és a legjobban ismeri őket. És például olimpia idején a legjobban örül a (közös) sikerüknek.

Szigeti Hajni