Amikor az első fiunkat vártuk, még 2011-ben, az SZTK-ban készült róla egy ultrahangos kép. Úgy nézett ki a fekete-fehér fotón, mint egy időjárás-jelentés. Bár a feleségem többször megmutatta, képtelen voltam megjegyezni, melyik „felhő” a feje. Ettől függetlenül magammal hordtam a képet. A néhány év múlva születő gyerekek apukái könnyebb helyzetben lesznek: külföldön már működnek olyan […]

Amikor az első fiunkat vártuk, még 2011-ben, az SZTK-ban készült róla egy ultrahangos kép. Úgy nézett ki a fekete-fehér fotón, mint egy időjárás-jelentés. Bár a feleségem többször megmutatta, képtelen voltam megjegyezni, melyik „felhő” a feje. Ettől függetlenül magammal hordtam a képet.

A néhány év múlva születő gyerekek apukái könnyebb helyzetben lesznek: külföldön már működnek olyan cégek, ahol a magzatról életnagyságú, 3D-s szobrocskát nyomtatnak. Tehát ha a jövő apukái találkoznak egy ismerőssel a villamoson, fotó helyett már egy húszcentis figurát kaphatnak elő a zsebükből.

A 3D-s nyomtatás naponta rukkol elő újabb csodával. A látássérülteknek kiprintelték a Mona Lisa dombornyomott másolatát. Nyomtattak már házat és motort. A NASA olyan nyomtatót szeretne, amelyik képes arra, hogy a Marson, az ottani anyagokból alkosson. Londonban megnyitott az első étterem, ahol az – egészséges alapanyagokból készülő – ételeket kinyomtatják. Gondolom, már nem kell sokáig várnunk az első pizzériára, ahol házhozszállítás helyett egyszerűen elküldik majd e-mailben a sonkás pizza fáljait.

És hát az egészségügy! Sorra gyártják a mesterséges végtagokat, egy vietnami veterán nemrég új arcot kapott. Egy magyar kislányt piros, egy kisfiút zöld műkézzel leptek meg karácsonyra, egy Szarvason meglőtt varjúnak nyomtatással pótolták a lábát. Valaki már nyomtatott májszövetet. A CT-felvétel alapján kiprintelt koponyán jól lehet gyakorolni a műtétek előtt. A 3D-s nyomtatás jobbá teszi a világot.

De az új technológiához még fel kell nőnie az emberiségnek. Többen nyomtattak már működőképes pisztolyt. Hamarosan felfedezi a nyomtatót a szexipar. Megoldást kell találnunk a szabadalmi jogok kérdésére is, hiszen egyelőre csak a nyomtatás magas költsége gátolja meg az embereket abban, hogy lemásolják a különböző dísztárgyakat. Az elveszett legókat, eltört játékhelikoptereket csak azét nem printelik ki a szülők, mert a 3D-s nyomtatással foglalkozó cégek csak több tízezer forint felett vállalnak munkát. De mi lesz, ha majd minden háztartásban lesz 3D-s nyomtató?

Furcsa, izgalmas, beláthatatlan jövő előtt állunk, a technika szédületesen fejlődik. Bízzunk az emberekben. Ahogy annak idején bízott bennünk a Teremtő is.

Pór Attila