Zach King világa tökéletes. Ha elalszik reggel, csak körbetekeri magán a takarót, és a pizsamája átváltozik utcai ruhává. Amikor dugóban kell várakoznia, csak rábök a táblagépére, és eltűnnek az útjából a kocsik. Ha valaki nem engedi videójátékozni, egy halom szétszóródó krumplit csinál belőle. A zacskót nyúllá változtatja. Arra is képes, hogy lábához kötözött kólásüvegekkel repüljön, […]

Zach King világa tökéletes. Ha elalszik reggel, csak körbetekeri magán a takarót, és a pizsamája átváltozik utcai ruhává. Amikor dugóban kell várakoznia, csak rábök a táblagépére, és eltűnnek az útjából a kocsik. Ha valaki nem engedi videójátékozni, egy halom szétszóródó krumplit csinál belőle. A zacskót nyúllá változtatja. Arra is képes, hogy lábához kötözött kólásüvegekkel repüljön, és bármikor lesétál a fényképről. A szemetet kidobja a csukott ablak üvegén. King videóguru. Digitális szemfényvesztő.

Hétévesen egy esküvőn kamerázott először. „2011-ben készítettem egy videót Jedi kiscicák címmel, és kiposztoltam. Reggel arra ébredtem, hogy egymillióan látták! Rákaptam a vírusvideókra – mondta. Ma a YouTube-csatornája százmilliós megtekintésnél jár. Egyszer „zsebre tette” az Eiffel-tornyot, azt tizenhét millióan nézték meg.

A huszonhat éves fiút sokszor a saját félelmei ihletik meg, ilyen például, amikor beszippantja őt a porszívó, vagy amikor feltöri a tojást, és a tojás sárgája csirkévé változik „Mindig attól féltem, hogy egyszer, amikor rántottát csinálok, egy döglött csirkét találok a tojásban.”

Mára kis csapatot szervezett maga köré, külön ember intézi a szerzői jogokat, néha tanácsokat kap egy kaszkadőrtől is. A videók kedvéért bármilyen őrültséget bevállal. Az egyik jelenetében „leveszi” az Apple logóját a számítógépről, és beleharap az almába. „Szerintem akkor ólommérgezést kaptam – mondta később. – Hiába kerestem ehető festéket, nem találtam sehol.”

King kreativitása lenyűgöző, ráadásul humorral, csibészséggel, szerethetőséggel párosul. Illuzionista. Elhiteti velünk, hogy szórakozik a térrel, ide-oda mászkál a virtuális és a tényleges valóságban. És piszok jól csinálja, hiába nézzük újra és úja a poénokat, nehéz elcsípni a vágás pillanatát. Ráadásul az operatőr úgy mozgatja a kamerát, mintha tényleg szimpla házi videókról lenne szó, nyoma sincs megtervezett, beállított erőlködésnek. Talán ezért gyötrik az emberek az utcán azzal: „Na, gyerünk, mutass valamilyen trükköt!”

Who would you throw in the pool? #summertime #pool #swimming w/ @josholm

Zach King (@zachking) által közzétett videó,

Szöveg: Pór Attila