1994-ben percekig nevettem az Állj, vagy lő a mamám! című fi lm egyik jelenetén: Sylvester Stallonéról az anyukája kisgyerekkori, pucér képeket mutogatott a stewardesseknek. A kilencvenes években még egyértelmű (és mulatságos) volt, hogy a nő ezzel átlépett egy határt, és kényelmetlen helyzetbe hozta kigyúrt fi át a lányok előtt. Kíváncsi vagyok, a mai kisgyerekek felnőve […]

1994-ben percekig nevettem az Állj, vagy lő a mamám! című fi lm egyik jelenetén: Sylvester Stallonéról az anyukája kisgyerekkori, pucér képeket mutogatott a stewardesseknek. A kilencvenes években még egyértelmű (és mulatságos) volt, hogy a nő ezzel átlépett egy határt, és kényelmetlen helyzetbe hozta kigyúrt fi át a lányok előtt.

Kíváncsi vagyok, a mai kisgyerekek felnőve értékelik- e majd ezt a poént. Az ő életük már embriókoruktól a nyilvánosság előtt zajlik. Szüleik mindent dokumentálnak, és huncut mosolyról, lekváros arcocskáról meg bilizésről készült képekkel bombázzák a Facebookot. Amíg le nem csukják majd őket.

Franciaországban legalábbis azzal próbálták megfékezni a gátlástalan fotódömpinget, hogy a hatóságok figyelmeztették a szülőket: ha a gyerek felnő, az intim fotók – engedély nélküli! – közzétételéért feljelentheti őket. A negyvenötezer eurós bírságon kívül akár egy év börtönt is kaphatnak majd.

Nem tűnik életszerűnek. Egy 2015-ös angol tanulmány szerint a mai gyerekekről az ötödik születésnapjuk előtt átlagosan ezer fotó kerül fel az internetre. Mivel ebbe születtek bele, az életük része a folyamatos online szereplés, furcsa lenne, ha tizenöt év múlva – egy olyan futurisztikus világban, amelyet még el se tudunk képzelni – keresnének egy jogi képviselőt, hogy a katicás szandálos fotó miatt kártérítést követeljenek. A kommentelők egyébként azon is elmerengenek, hogy akkor ennyi erővel orrmandulaműtétre se vihetnénk a gyerekeket, mert hivatalosan az orvosi beavatkozáshoz sem járulnak hozzá.

Pedig a franciák jót akarnak. És nem az vezérli őket, hogy megkíméljék a Facebook-ismerősök idegeit. A francia rendőrök komolyan veszik a pedofilveszélyt, nemrég több szülővel is levetették a meztelen gyerekes képeket. A félelem jogos. Tavaly például egy brit házaspár fedezte fel, hogy a gyerekek fotói megjelentek egy orosz, pedofiloknak szánt honlapon is. Az oldalra 2006 óta negyvenegymillió képet töltöttek fel.

A napokban készült rólam és az egyik fiamról egy szép, közös fotó. Megmutatnám az egész világnak, de nem örülnék, ha rossz helyen landolna… Pedig jó kép, talán fel se jelentene érte a fiam. Legalábbis ameddig megengedem neki, hogy bérleti szerződés nélkül használja a kisszobát.

Szöveg: Pór Attila