Nem az áldozat a hibás!

Miért jövök megint Kiss László, a magyar úszóválogatott (volt) szövetségi kapitányának 55 évvel ezelőtti nemi erőszak- ügyével, amikor mára már minden érintett levonta a következtetést? Mert akad egy szempont, amelyen nem lehet elégszer elgondolkodni: miért van az, hogy az emberek képtelenek elnyomni magukban azt a patriarchális beidegződést, hogy a nőt hibáztassák a történtekért? Hogy csak […]

Miért jövök megint Kiss László, a magyar úszóválogatott (volt) szövetségi kapitányának 55 évvel ezelőtti nemi erőszak- ügyével, amikor mára már minden érintett levonta a következtetést? Mert akad egy szempont, amelyen nem lehet elégszer elgondolkodni: miért van az, hogy az emberek képtelenek elnyomni magukban azt a patriarchális beidegződést, hogy a nőt hibáztassák a történtekért?

Hogy csak néhány interneten talált kommentet idézzek: „Kérdés: S ha veled történik? Válasz: Nem véletlen, hogy nem velem történt.” vagy „Arról a nőről, akivel történt, miért nem beszélnek? Állítólag megérte a pénzét.”, „Nyilván szerette a szexet.” , stb. Ezeket a megjegyzéseket ráadásul nők írták, ami annál is érthetetlenebb, mert azzal, hogy beálltak a képmutatók közé, maguk ellen fordították a fegyvert. Vajon miért tették? És mi késztet egy fiatal műsorvezetőnőt arra, hogy a kamerák előtt a következő kérdést szegezze egy férfi társának: „Te úgy nevelted a lányodat, hogy felmenjen egy férfi lakására?” Már miért ne mehetne fel egy fiatal nő a 21. század elején egy ismerős férfi lakására? Valóban attól kellene tartania, hogy az azonnal megerőszakolja? Ha így van, sürgősen magunkba kellene néznünk, milyen szellemben neveltük fel a fiainkat! Egyáltalán, hogy lehet, hogy még mindig kísértenek dédanyáink viktoriánus korabeli nézetei, mintha azóta nem telt volna el száz év, és továbbra is a lányaink erkölcsei felett kellene őrködnünk ahelyett, hogy a fiainkat arra nevelnénk: a lányokat tilos akaratuk ellenére magukévá tenni?

Sajnos a fenti vélekedők koránt sincsenek egyedül. Egy tavalyi, a Facebookon készült felmérés bizonyítja: a magyarok többsége hajlamos a nőt hibáztatni azért, ha megerőszakolják. Négyből három válaszoló gondolja azt, hogy a nőknek nem lenne szabad egyedül mászkálniuk éjszaka, negyven százalékuk szerint „kihívóan” öltözködniük, huszonnyolc százalékuk szerint egyáltalán ne menjenek szórakozni férfi kísérő nélkül. Márpedig a szakemberek szerint hamis illúziókat táplál, aki azt hiszi, ha valaki jól viselkedik, elkerülhető az erőszak. Legfeljebb magát győzi meg, hogy vele nem fog ilyesmi előfordulni. Rosszul teszi, különösen egy olyan macsó és szexista országban, mint Magyarország! A Patent Egyesület honlapján található statisztikák szerint a nők 20 százaléka esik nemi erőszak áldozatául élete során, és további 20 százalékot próbálnak megerőszakolni.

Bele kéne az agyakba vésni végre: az áldozatokat nem lehet hibáztatni! A NEM, az azt jelenti, hogy NEM! Azaz, ha egy nő nem akar szeretkezni, nem lehet erőszakot tenni rajta. Nincs enyhítő körülmény, még akkor se, ha az a lány meztelenül táncol a férfi orra előtt. Javaslom, a következő rendőrségi oktatófilmet ne az áldozatok, hanem a potenciális erőszaktevők felvilágosításának szenteljék. Például eképpen: Ha egy buliból hazafelé úgy érzed, nem tudod megállni, hogy nőket erőszakolj meg, kérd meg egy barátodat, hogy kísérjen el!

Szöveg: Koronczay Lilla