Lányok a térről – Születésnapi jegyzet

66. születésnapunk alkalmából úgy döntöttünk, felelevenítünk néhány humoros vagy éppen megható, de mindenképpen felejthetetlen történetet, melyeket Nők Lapjásként éltünk át az elmúlt évek során. Pór Attila egy rizikósan induló riportjáról írt.

– Ráérsz holnap este? Szórakozóhelyes riport, hogyan buliznak a fiatalok, SOS. Mehet? – kérdezte telefonon a szerkesztő egy nyári, csütörtök délután. Elvállaltam. Abban maradtunk, hogy majd egy lánytársaságot követek az otthoni készülődéstől a hajnali buszozásig.

Négy huszonéves unokahúgom van. Este írtam nekik, hogy ajánljanak valakit, aki másnap bulizik, és majd józanul sem tiltja le a cikket.

Csak reggel, a szerkesztőségben kezdtem nyugtalankodni, amikor becsorgott a levél, hogy sajnos nincs ötletük, mindenki nyaral. Körbetelefonáltam a fiatalabb ismerőseimet – semmi. Eljutottam egy húszéves lányig is, aki azért nem egyezett bele a cikkbe, mert nem akarta, hogy a Nők Lapja-rajongó anyukája megtudja, mennyit iszik. Megnéztem az aznapi koncertek Facebook-oldalát, és írtam néhány lájkolónak.

Délután ötkor még nem tudtam megmondani a fotósnak, hova menjen és hányra. A Körúton gyalogoltam hazafelé, és kegyetlenül nyomasztott, hogy két óra múlva valakinek a lakásán kellene interjúznunk. Megszólítottam egy szórólapos lányt.

– Szia! Mit csinálsz ma este?

– Alszom – mondta. Hiába próbáltam rábeszélni, hogy inkább egy ország előtt mulasson, rendíthetetlen volt. A sarkon három fiú sörözött. Megkérdeztem, hova mennek, és lesz-e velük lány. Gyanakodva méregettek, azt mondták, meccset néznek. Megkértem őket, hogy ha mégis találkoznak lányokkal, hívjanak fel.

Már folyt rólam a víz. A Nyugati téren a hajléktalanok és a hittérítők mellett én is sorra szólítottam le az embereket, de lepattintottak. Fél hétkor indultam haza. Közelgett a katasztrófa.

Ahogy beléptem otthon az ajtón, telefonált az egyik unokahúgom.

– Na, találtam valakit. Csinos, ma este bulizik, és teljesen fel van dobva attól, hogy szerepelhet a Nők Lapjában.

Hívtam a lányt, megeskettem, hogy nem kezd el sminkelni, ameddig oda nem érünk. Taxival rohantam hozzá. Fantasztikus lány volt, sajnos a barátnői lemondták az estét, mert másnaposak voltak. Végül az anyukájával indultunk el az éjszakába.