Paulinyi Tamás írása a Nők Lapja Ezotéria 2022/05. lapszámából.

A jelenleg uralkodó tudományos világszemlélet a reinkarnációt leginkább vallásfilozófiai meggyőződésnek tartja, lévén a lélekvándorlás alapját a testet túlélő tudat hite jelenti. Ez pedig a mai orvostudomány számára sem lehet realitás, hiszen az a tudatot az agy működéséből származtatja. A parapszichológia és a halálközeli élmények megfigyelései azt sejtetik, hogy a tudat pusztán időleges kapcsolatban áll a testtel, és agyi funkciók híján is létezni képes. Akkor vajon mit is feltételezhetünk a reinkarnációról, valamint a testi-lelki állapotok és tünetek összefüggéseiről?

Hipnózissal a múltba?

Kezdjük elsőképp olyan megfigyelésekkel, amelyek a pszichoanalízis egyik hipnózistechnikájának alkalmazása során bukkantak fel, jobbára spontán és váratlan módon. Az úgynevezett korregressziós visszavezetés a hipnózis terápiás alkalmazásában ismert és elfogadott eszköz. A célja az, hogy a múltban rejtező traumákat, vagyis a jelen pszichés problémáinak gyökereit fedje fel és oldja meg, akár a korai gyerekkorba vezetve vissza ehhez a pácienseket. Ilyenkor szokatlanul éles emlékek bukkannak fel, olyan filmszerű élességgel tárva fel a múltat, annak minden apró részletével egyetemben, amely az emlékezés határait illetően önmagában elgondolkodtató lehet. A lényeg azonban nyilván nem ez. Több pszichoanalitikus és hipnoterapeuta is felfigyelt arra, hogy az ilyen regressziók alkalmával a páciens időnként egy olyan régmúltban találja magát, amelyben mintha egy korábbi történelmi időszak megélőjeként számolna be egy régen holt ember emlékeiről. Ezt a normál korregressziókhoz hasonlóan filmszerű pontossággal teszi, részletesen leírva akár helyszíneket és az életkornak megfelelő aktuális eseményeket egyaránt. Szkeptikus megközelítésből mindez puszta fantáziának tekinthető, amit a páciens korábbi történelmi ismeretei – könyvek és filmek – is inspirálhattak, így ebben semmi természetfelettit nem kell keresni. Ennek az mond ellent, hogy egy-egy eset „információinak” utánajárva olyan egyezésekre találtak, amiről a megélőnek biztosan nem lehetett korábbi „normális” úton szerzett tudása. Egy példát idézve: valaki középkori kathar szerzetesként élte meg előző életét, és egy olyan, a múltban elrejtett vallási relikvia hollétéről számolt be, amelyet a jelenben a leírásai alapján találtak meg. A későbbi magyarázatkísérletek előtt azonban lássuk a módszer terápiás értékeit!

A regresszió gyógyító hatása

Sokan szenvednek megmagyarázhatatlan eredetű fóbiáktól, például klausztrofóbiától (bezártságtól való iszonyodás), hidrofóbiától (víziszony) és még számtalan más olyan dologtól, amelyeknek a gyökerét a pszichológus nem találja a beteg életének előzményeiben. Az előző élet regresszió azonban kínálja a megoldást, hiszen a páciens „anno” egy beomlott bányában, vagy hajótörésben vesztette életét, a terápia pedig ezeknek a traumáknak a feloldásával is működik. Ehhez nem szükséges a terapeuta spirituális beállítottsága, a lényeg a gyógyuláshoz vezető technika. Az előző élet regresszió szociális problémákra is megoldásokat kínálhat. A „karma törvénye”, vagyis a tettek visszahatása ugyanis életről életre szembesít a korábbi emberi kapcsolatok megoldatlan feladataival, egyfajta „folytatásos családregény” történéseinek hosszú távú és türelmes keretei között. Ezek a technikák láthatóan terápiás értékűek, vagyis megoldhatják, vagy enyhíthetik az egyén jelenben tapasztalt negatív pszichés tüneteit. De ha mindezek mögött elfogadható valós oksági hátteret keresünk, mi nyújthat ahhoz racionális támpontokat?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .