Július 27-én megcsodálhatjuk a vérvörös fényben izzó Holdat, amelyre a Föld árnyéka borul. A régi időkben az ilyen Holdfogyatkozást baljós jelnek tekintették, amelyről úgy gondolták, tragédiák és sorscsapások elindítója.

holdfogyatkozás

Holdfogyatkozásról akkor beszélünk, amikor az éjszaka vándora részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. A jelenség akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Az idei fogyatkozáskor a Hold vérvörös színben pompázik majd, amelynek az oka, hogy a Nap fénye a Föld légkörében lévő molekulákról verődik vissza. Ettől válik az éjszaka lámpásának színe olyanná, mint amikor a Nap kel vagy nyugszik. A régi időkben, ha vérvörös fényű Holdfogyatkozásra került sor, úgy gondolták, közeledik a világvége.

Baljós égi jel

A Hold ugyan elsötétül, de a világnak nem lesz vége még akkor sem, ha ez a jelenség valóban baljós égi jel. A 103 percig tartó fogyatkozás nemcsak a Hold színe miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a Nap és a harcot, agressziót jelentő Marssal szemben áll. Ebből pedig arra következtethetünk, hogy az előttünk álló időszakban a nagyvilágban olyan események történhetnek, amelyek miatt nehezebben jöhet álom a szemünkre. Megnőhet a baleseteknek és az atrocitásoknak a száma, több híres ember távozhat az élők világából, és a nagypolitikában is olyan változásokra van kilátás, amelyet most talán el sem tudunk képzelni. A tömegek elégedetlenebbek lehetnek, és ennek hangot is adhatnak. Kormányok, vezetők, politikusok nehéz helyzetbe kerülhetnek, és talán olyan valaki kényszerülhet lemondásra, aki fontos szerepet játszik a világpolitikában. Olyan erőszakos cselekmények is megtörténhetnek, amelyeknek a kezelésére újfajta törvényeket hozhatnak.

A fogyatkozás gyermekei

A Holdfogyatkozáskor született gyermekekről úgy tartják, hogy rendkívül tehetségesek, és felnőttként az élet valamely területén kimagasló teljesítményt nyújthatnak. Nagyon jól tudnak összpontosítani, és olyan nagy fizikai erő feszül bennünk, hogy alig tudnak nyugton maradni. Nagyon fontos számukra a rendszeres testmozgás, mert hihetetlenül energikusak, és csak úgy tudják mederben tartani az erejüket, ha sportolnak. Ha ezt nem teszik, akkor a felfokozott energia könnyen betegség vagy baleset formájában törhet utat magának. Többnyire lázas, gyulladásos vagy fertőzéseses problémák alakulhatnak náluk ki. Ráadásul a fizikai tevékenységgel sokat javíthatnak a hangulatukon. Ezek a gyerekek szeretnek egyedül tevékenykedni, mert így tudnak kiváló teljesítményt nyújtani. Általában a Holdfogyatkozáskor született gyermekek érzékenyebbek az átlagosnál, és erőteljes művészi képességgel rendelkeznek, a tehetségüket pedig a szülők segítségével tudják kibontakoztatni. A fogyatkozáskor születettekről elmondható, hogy pontosan tudják, mit akarnak elérni az életben. Képesek leküzdeni a legnehezebb körülményeket, és szinte maguk alá tudják gyűrni az életet. Ezekről az emberekről elmondható, hogy előrevivő személyiségek, karakteres egyéniségek.

Fogyatkozás előtt és után

A Telihold, illetve a fogyó Hold hatását 12 órával a bekövetkezte előtt már érezhetjük. Ilyenkor nagyobb lehet a forgalom a kórházak sürgősségi osztályán, a panaszirodákon, nő a születések száma, a kutyák jobban harapnak, és mindenki idegesebb, fokozódhat a stressz. Az esemény után két nappal a Hold kerek „képe” kisebb lesz. A kiáramlás ideje ez, amikor az emberek könnyebben és jobban dolgoznak, a nehéz munkát is hamarabb végzik el. Ez az orvoshoz járás ideje is, ilyenkor javasolt túlesni az operáción, a fogászati kezelésen, mert a gyógyulás gyorsabban zajlik. Kevesebb mosószerrel is tisztább lesz a ruha, és az ablakok is csíkmentesen fognak ragyogni, ha most pucoljuk.

Összességében a Holdfogyatkozásról elmondható, hogy olyan nagy változások elindítója, amelynek a hatását később érezhetjük. Félelemre azonban nincs okunk.

Szöveg: Izing Klára
Fotó: Thinkstock