Péntek 13-a a spirituális témakör mostohagyermeke, mindenki a szerencsétlenségekkel és a babonákkal azonosítja, pedig meglepően sok jó dolog is történt már egy-egy ilyen pénteki napon. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy javíthatunk egy picit az időpont ázsióján ezek felsorolásával.

1854. január 13.

harmónika

Ezen a napon szabadalmaztatták a harmonikát. Bár nem vagyunk különösebben nagy rajongói a hangszernek, a zenei élet sokkal szegényebb lenne nélküle.

1899. augusztus 13.

hitchcock

A zseniális rendező, és a sajátos technikákkal dolgozó Alfred Hitchcock születése napján éppen péntek 13-át írtunk. Bár akkor még senki nem gondolta, hogy a filmgyártás egyik ikonja válik belőle, pályafutása bizonyítja, hogy jó dolgok is történhetnek egy szerencsétlennek kikiáltott napon. :)

1923. július 13.

hollywoodland

Los Angeles, sőt, valljuk be, a világ egyik kedvenc turistalátványossága a Hollywood felirat, amelyet bizony éppen péntek 13-án avattak fel. Eredetileg a Hollywoodland felirat volt olvasható, és meghatározott időre tervezték a felállítását, de annyira eggyé olvadt az amerikai mozifilmgyártás aranykorával, hogy végül mégis meghagyták.

1957. december 13.

steve-buscemi

Steve Buscemi, a rendre különc figurák bőrébe bújó színész péntek 13-án született. Lehet, hogy mások szerint ez egy szerencsétlen nap, de az édesanyjának valószínűleg élete egyik legszebbje volt. :) Érdekességként hagy jegyezzük meg, hogy a 80-as években tűzoltóként dolgozó férfi a tragikus szeptember 11-i támadás után elsők között öltötte magára egykori egyenruháját, hogy segítsen a mentésben.

1967. október 13.

johnson-elnök

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Lyndon Johnson aláírta az Executive Order 11375 névre hallgató törvényjavaslatot, amely betiltotta a nemi megkülönböztetés alapján történő foglalkoztatást, azaz megteremtette az esélyegyenlőséget a munkaerőpiacon. Köszönjük neki!

1970. február 13.

Black-sabbath-Paranoid

A heavy metal történetének legendás zenekara, a Black Sabbath első albuma, a Paranoid pont péntek 13-án jelent meg, bár ebben némi iróniát érzünk, hiszen az együttes eleinte okkultizmus inspirálta dalszövegeivel vált híressé – vagy éppen hírhedté, nézőpont kérdése – valószínűleg nem volt véletlen a dátumválasztás.

2004. augusztus 13.

athéni-olimpia

Ezen a napon tartották a 28. nyári olimpia megnyitóját, Athénban, ahol mi, magyarok 8 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzéremmel lettünk gazdagabbak, és így a 12. helyen végeztünk a játékok összesítésében.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock, Pinterest