A hinduizmus szerint az emberi testben hét fő csakra létezik, melyek az életerő szabályozása mellett az életfunkciók működéséért is felelősek. Összeállításunkban eláruljuk, melyik milyen szereppel bír, és mit érhetünk el velük.

meditáló-nő

Muladhara: a gyökércsakra

Színe: vörös

Ez minden csakra alapja, úgy is mondhatnánk, hogy az építőkő, ami a testet és a lelket összeköti a gát és a gerinc alsó részének környékén. Itt találhatóak a tudatalattinkban meghúzódó félelmek, szorongások, melyekre gondolni sem szeretünk, sőt a létbiztonsághoz és a szilárd egzisztencia megteremtéséhez tartozó szükségletek, például a pénz és az otthon fontossága, valamint a túlélés ösztöne is.

Svadisthana: a szakrális csakra

Színe: narancs

Az alhasban, a köldök és nemi szervek között meghúzódó szakrális csakrát szexcsakrának is szokták nevezni, ugyanis ez az öröm központja és ez felel a szexuális energiák áramlásáért is. Rajta keresztül élhetjük át a megtermékenyítés csodáját, de a másik nemtől való bizalmatlanságunknak is ez lehet a forrása. Ha a szakrális csakra megfelelően működik, az a párkapcsolatokra is jótékonyan hat.

Manipura: a köldökcsakra

Színe: sárga

A köldökcsakrán keresztül jut el hozzánk a Napból áradó energia, ami szellemi és fizikai testünket is táplálja. Ez felel az aktivitásunkért, vitalitásunkért, az érzelmi állapotunkért, és ez által kerülünk kapcsolatba másokkal, a világgal. A szimpátia, az ellenszenv, és minden érzés, ami az emberi kapcsolatainkat meghatározza, itt – a szegycsont és a köldök között – gyökerezik.

Anahata: a szívcskara

Színe: zöld

A szívcsakra a csakrarendszer középpontja, itt találkozik az alsó fizikai és érzelmi rész, a felső szellemi és spirituális oldallal. A lélek kapujának is nevezett terület felel a feltétel nélküli szeretetért, a szerelemért, örömért, vagy éppen a mások iránti megbecsülésünkért, vagyis összességében a boldogságunkért, illetve az ő egyensúlyától függ, hogy mennyire vagyunk képesek mások felé nyitni. Ha a szívcsakra kiegyensúlyozott, az érzelmek megélésében szinte minden korlát ledől.

Visuddha: a torokcsakra

Színe: kék

A váll és a nyak magasságában fekvő torokcsakra a kommunikáció és a kifejezőképesség területe, a híd a gondolatok és érzelmek közvetítésében. Mondhatni a torokcsakrának köszönhetően tudjuk kimondani mindazt, ami a belsőnket nyomja, rajta keresztül tudjuk a belső hangunkat hallatni. Nagyon fontos, hogy ezeket a gondolatokat sose tartsuk magunkban, ha kikívánkoznak, mert akkor a torokcsakra működésében hiba léphet fel.

Ajna: a homlokcsakra

Színe: ibolya

A spiritualitás, a felsőbbrendű erők, a tisztánlátás, de egyúttal az intellektus és az emlékek őre is a homlokcsakra, rajta keresztül tudjuk észlelni és irányítani a világunkat. A harmadik szemnek is szokták nevezni, mert sokszor nem csak a fizikai síkot érzékeli, hanem azokat szellemi benyomásokat, intuíciókat is, melyeket gyűjtőnéven csak természetfelettinek hívnak. A homlokcsakrának van a legfontosabb szerepe önmagunk és a létünk megismerésében, így ha valamilyen probléma adódik a működésében, saját magunkat kérdőjelezhetjük meg.

Sahasrara: a koronacsakra

Színe: a szivárvány színei

Bár a homlokcsakrának is nagy szerepe van az intuíció megélésében, a fejtetőn található koronacsakra az, ami igazán megnyitja az elménket egy felsőbb hatalom felé. Rajta keresztül eltávolodhatunk az anyagi világtól egy olyan spirituális utat követve, ahol rájöhetünk, az igazi otthonunk nem egy lakásban, hanem saját magunkban keresendő. Segítségével az energiáink egyesülhetnek az univerzum energiáival.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock