A Nők Lapja archívumából.

Férfiklimax, mint tudjuk, van. A középkorú 45-59 éves férfiaknál jelentkezik. Nem betegség, mondja prof. dr. Papp György andrológus, inkább állapot.

Csakhogy kellemetlen, sőt olykor kifejezetten kínos állapot, amelyet azonban meg lehet szüntetni, illetve a tüneteket enyhíteni. Maga a klimax teljesítménytörés, szellemi, fizikai és szexuális téren. Fiziológiai alapja két tényezőre vezethető vissza. Az egyik, hogy a férfi nemzőszervek időskori funkciócsökkenése korábban kezdődik, a másik tényező a kezdődő agyi érelmeszesedés.

Az általános és közérzeti tünetek részben hasonlóak, részben eltérnek a nőknél tapasztalható klimaxos tünetektől. A szétszórtság, alvászavar, vérnyomás-ingadozás, gyakori fejfájás, a koncentrálóképesség csökkenése, izzadás, hőhullámok a férfiklimaxra is jellemzőek.

Súlyosabb problémát okoznak azonban a szexuális zavarok. Nehezebben következik be a merevedés, rövidebb ideig tart és kisebb fokú a pénisz merevsége. Csökken a libido (a szexuális vágy), és nehezebben jön létre az orgazmus is. Ezzel együtt járnak a pszichés zavarok. A fokozott önmegfigyelés, a szexuális problémák miatt az öregedéstől, a gyógyíthatatlan betegségtől sőt esetenként a haláltól való félelem. A klimaxos férfira iszonyú teherként nehezednek a mindennapos elvárások, eleget tenni a munkahelyi feladatoknak és megfelelni az otthoni szexuális igényeknek. Egy férfi életét pokollá lehet tenni, ha gyönge teljesítménye miatt a feleség vagy az állandó partner hecceli vagy szemrehányásokkal illeti.

A férfiak egy része, ha az otthoni szexszel problémája van, házon kívül keresi a bizonyosságot. Ezt minden klimaxos férfinak – mondta a professzor – receptre kellene fölírni. Ez ugyanis a biztos kudarc.

A klimaxos potenciazavar nem a partner személyétől függ, a húszéves szexbombánál ugyanúgy kudarcot vall, mint a vele egyidős feleségénél.

Az előbbi esetben azonban villámgyorsan orvoshoz fordul. Legalábbis ezt bizonyítják a tapasztalatok.

A férfiklimaxra van gyógymód. A kezeléssel egy egész team foglalkozik, amelynek tagja a belgyógyász, az endokrinológus, az andrológus, esetenként a pszichológus. A tünetek egy része megszüntethető életmódváltoztatással, több mozgás, mértékletes étkezés, a tömény alkohol mellőzése stb. Azt azonban tudomásul kék venni, hangsúlyozta a professzor, hogy nem 45-59 éves korban van a teljesítőképesség csúcspontja. A szexuális zavarok megszüntetésére van mód, de semmiféleképpen nem az e korban már veszélyt jelentő hormonterápia. A kezelés sikeréhez nélkülözhetetlen azonban a szilárd hátország, a megértő család.

sz. a.

Nők Lapja 1993/5. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images