1992: Veszedelmes viszonyok – A modell és az AIDS

Vass Virág emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

A szoba ablaka a halálra néz. A törékeny, különös szépségű asszony fehér falak között, fehér ágyban fekszik, fehér kimonóban. Csontsovány, tekintete lebilincselő. Egyedül van a kórteremben. Az orvosok, nővérek konzíliumot tartanak. A beteg állapota válságos. AIDS-es. A betegség harmadik szakaszában van, nyolc hónapja és három napja van hátra. A haldokló New York egyik legszebb asszonya. Még csak 41 éves. Harmincnak sem látszik. Amikor a kórházba befeküdt, tudta, nem jön ki többé. Nyugodtan várta az orvosok ítéletét.

Miért? Miért pont ő? Világéletében félt a fertőzésektől. Mióta a szörnyű betegségről, az AIDS-ről tudomást szerzett, állandó rettegésben élt. Pedig nem volt semmi oka rá. Tina Chow híres fotómodell, New York első számú kedvence volt. Mindenki kedvelte ezt az egzotikus tüneményt, egyik partiról a másikra invitálták. De Tina nem merült el az éjszakai életben. Kínosan ügyelt „jó hírére”. Hűséges, megfontolt nőnek ismerte mindenki. A felületes kapcsolatoknál fontosabb volt számára a mély, érzelmi kötődés. Abszolút monogám típus, az amerikai felsőbb tízezer zajos, rumlis orgiájának kellős közepén. „Mintha csak egy zárdából ugrott volna be közénk, és még tíz előtt vissza kellett volna érnie, mindig úgy viselkedett” – emlékszik vissza Nick Rhodes, a Duran Duran egykori énekese. A másik rizikófaktor sem érintette, nem szívott füvet, nem szurkálta agyon magát, az egészséges életmód híve volt. Nem ivott, nem dohányzott, és minden reggel tornázott a nyitott ablaknál.

Egy világ hevert a lábai előtt

Mindenkiben tiszteletet ébresztett, bár első látásra inkább félénknek tűnt. Kelet és Nyugat találkozott a tekintetében, különös, meghatározhatatlan varázs lengte körül. A Távol-Kelet titkait, hűvös méltóságát és az emancipált Nyugat dinamizmusát hordozta magában. Ennek a bűvös keveréknek egyetlen férfi sem tudott ellenállni. Rengetegen legyeskedtek körülötte, egész tinédzser korától kezdve. Akkoriban Japánban élt. Édesapja amerikai katonaként állomásozott Tokióban, amikor Tina mamáját megismerte. A japán diáklány terhes lett, az amerikai gentleman tudta a kötelességét. Levélben közölte szüleivel az örömteli újságot: két hét múlva nősül. Fél évvel az expressz frigy után megszületett Tina, egy gyönyörű, formás, mandulaszemű bébi, akit tizennyolc évvel később a földkerekség legszebb modelljeként ismert meg a világ. Tokió, Párizs, London legfelkapottabb modellje lett, többek között Yves Saint Laurent kedvenc manökene. Világhírű színészek, olajmágnások, hercegek halmozták el házassági ajánlatukkal a szűzies szexbálványt. Tina Michael Chow-t választotta, és a kezében lévő világhírű kínai étteremláncot. Az 54 éves üzletember mindennel elhalmozta, szenvedélyesen szerette Tinát. Egy kislányuk született, de néhány év után tönkrement a házasság. Jó barátokként váltak el, a válás mégis megviselte a sztármodellt.

Furcsa pár

Harmincnégy éves, milliomos, gyönyörű, van egy hétéves csodálatos kislánya és reménytelenül boldogtalan. Látszólag a pénzzel bélelt szépasszonyok gondtalan életét éli, a felszín alatt azonban hajótörött magány, kongó üresség és elfojtott, kétségbeesett kitörési vágy. Akkoriban találkozott Kim D’Estainville-lel. A férfi névtelen, ismeretlen színész, annál ismertebb szerető. Nők és férfiak egymásnak adták a kilincset hálószobájának ajtaján. Egy könnyű kis kaland volt csupán, olyan jelentéktelen, mint maga a férfi. Tina mindig is utálta ezt a csélcsap aranyifjút, közös barátaik igyekeztek békíteni őket, az éles szóváltások, nyilvános botrányok után, de arra senki sem számított, hogy ennyire sikerül közel hozni egymáshoz ezt a két teljesen különböző embert. A kapcsolat, amilyen viharosan kezdődött, olyan viharosan véget is ért.

Pretty man – az új szerelem

A gyönyörű, titokzatos modell ismét szabad. Rögtön tucatnyi lovag jelentkezik. Tina, közel a negyedik X-hez, vonzóbb, mint valaha. Ezúttal mellé pártol a szerencse, ismét átélhet egy igazi, romantikus szerelmet. A kiválasztott férfiú Richard Gere, az ismert filmsztár, aki nemcsak sármos, gazdag, szívdöglesztően jóképű, de buddhista, és mágnesként vonzódik mindenhez, ami keleti. Különösen Tinához. Egy gyönyörű, forró nyarat töltenek együtt. A vakáció elteltével Richard dolgozni kezd, megkapja a Pretty Woman forgatókönyvét. A forgatás elhúzódik, a bulvárlapok Gere-t összehozzák Julia Robertsszel. Teljesen alaptalanul. De Tina és Richard eltávolodik egymástól. Pedig akkor még nem sejtik, hogy a szépséges asszony előző barátja ezekben a napokban súlyos AIDS-betegként egy New York-i kórházban haldoklik.

A Pretty Woman világsiker. Gere-t bálványként ünnepük, az újra felfedezett színész a magánéletben is talál egy „Pretty Womant” a 25 éves Cindy Crawford szupermodell személyében. Kétévi együttjárás után, 1992 elején nagy-nagy titkolózások közepette összeházasodnak. Az álompár januárban idilli nászútra utazott. A mézeshetek kellős közepén egy eltévedt újsághír villámként csapott le a gyanútlan szerelmesekre. Elhunyt Tina Chow, New York apácaéletű szépasszonya, Richard egykori nagy szerelme. A halál oka: AIDS. Valószínűleg nem akadt náluk boldogtalanabb, szerencsétlenebb nászutaspár a Földön. Richard is hordozza a halálos kórt? Régen átadta már Cindynek? Lehet, hogy valamelyikőjük hamarosan özvegy lesz? Ó, ti átkozott, veszedelmes viszonyok!

Cindy, akit mindenki irigyel

Mert szép. Mert szexi. Mert pénze van. És mozgalmas, érdekes élete. Mert bálványozzák. Mert kényeztetik. Mert a világ legvonzóbb férfija szereti. És ő viszontszeret. Gyereket akarnak. Gyorsan. Gyönyörű lesz. Jómódban fog felnőni. Boldogságban. És ők is boldogan élnek majd…

Majd. Ha a nászút véget ér. Ha a kezükben lesz a lelet. Egy darab papír, hogy Richard meg ő… Szóval, hogy mindketten egészségesek. És hogy gyerekük lehet. Minél hamarabb. Aki gyönyörű lesz, aki jómódban és boldogságban fog felnőni… És akkor megint minden szép lesz majd. És mi újra irigykedhetünk.

Vass Virág

Nők Lapja 1992/33. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Tina Chow és egykori férje, Michael Chow (McCarthy/Express/Hulton Archive/Getty Images)