Érdekesség a Nők Lapja archívumából.

Akár otthon szórakozunk az év utolsó estéjén, akár közös szórakozáson veszünk részt, mindenképpen fontos a jó mulatsághoz, az ízletes vacsora. Így végső fokon az asszonyokon múlik, hogy sikerül a Szilveszter. Néhány olyan ötlettel próbálunk segíteni, amelyek gyorsan megvalósíthatók és előző, nap is megfőzhetjük az ételt, amelyet otthon tálalunk, vagy magunkkal viszünk barátainkhoz. Szilveszter napján is dolgozunk, hát nem pepecselhetünk órákig a konyhában.

Mindenki szereti a hideg vagdalthúst majonézes krumplival. Fele arányban keverjük a marhahúst a disznóhússal, hozzádarálunk egy nyers krumplit, egy tejbe áztatott zsemlyét és szokás szerint ízesítjük. Tojást beletenni teljesen felesleges. Keskeny, hosszúkás formában süssük és hidegen szeleteljük. A krumplit héjában főzzük, azután megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. (Nem fő szét, ha a vízbe sót teszünk) Ha kihűlt, tálba tesszük és majonézt öntünk rá. Majonéz: egy kanál tejfölt egy kanál mustárral simára keverünk. Beleteszünk egy csipetnyi sót, kevés cukrot és felöntjük két deci tejföllel. Aki szereti, cseppenthet bele egy kis olajat is. Ezzel a mártással leöntjük a krumplit, úgy, hogy bőségesen ellepje.

Ha hús helyett szívesebben eszünk halat, legyen marinírozott hal. A halszeleteket paprikás lisztben megforgatjuk és forró zsírban hirtelen kisütjük. Ha kihűlt, öntünk rá ecetes vizet, amelyben egy fej vöröshagymát, sót, borspótlót és esetleg babérlevelet forraltunk fel. Az ecetes víz is hideg legyen. Kitűnően ízlik rá a bor!

Ha mindenáron friss ételt is akarunk adni, készítsünk szalonnás krumplit. Olcsó, ízletes és egyszerűen készül. A héjában jól megmosott krumplit kettévágjuk, a közepén kis lyukat vágunk s ebbe egy kocka szalonnát teszünk. Megsózzuk és a sütőben megsütjük. Fél óra alatt kész, de csak frissen jó. A káposztaleves viszont csak melegítve ízletes igazán, ezért előző nap is megfőzhetjük. Hagymás-paprikás rántásba feltesszük a káposztát, azután saját levével felöntjük, ha puha beleszeletelünk a KÖZÉRT-nél kapható főzőkolbászból. Sütemény helyett adjunk Mirelite-gyümölcsöt, nagy sikerünk lesz Szilveszterkor a friss málnával és nem is kerül többe, mint a sütemény.

Nők Lapja 1952/52. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Chaloner Woods/Getty Images