Egy házasság kulisszatitkai – Jane Fonda és Ted Turner

Hámori Judit emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Sokan, sokféleképpen magyarázzák a jó házasság titkát. Mindegyik változat hangsúlyozza az olyan események fontosságát, amelyek mindkét fél előéletében, esetleg gyermekkorában azonos módon zajlottak le.

A Jane Fonda-Ted Turner házaspár esetében a közös kulcsszó, az azonos motívum az apához való viszonyban rejlik. Jane Fonda édesapja, Henry Fonda Hollywood elkényeztetett, sikeres férfisztárja (Háború és béke, Tizenkét dühös ember, Volt egyszer egy vadnyugat, Az aranytó stb.). Amilyen sikeres a pályán, olyan sikertelen családapa. Állandó távollétét a családjától felesége sem megérteni, sem tolerálni nem tudta, és 42 éves korában öngyilkos lett. Jane, aki rajongva szerette az édesanyját, semmilyen fájdalmat nem érzett, viszont mindennap, amikor hazatért az iskolából, elkezdett hányni. Az akkor 11 éves Jane-nek és testvérének, Peternek (akit a Szelíd motorosokból ismerhet a jó mozit kedvelő közönség) azt mondták, hogy a mamát szívroham vitte el. A két testvér csak az újságokból értesült a valódi tényekről.

Az igazság felderítésének napjától Jane engesztelhetetlenül gyűlölte az apját, akit felelősnek tartott a bekövetkezett tragédiáért. A jövőjét illetően egyetlen célt tűzött ki maga elé: híresebb akart lenni az apjánál. Ezért iratkozott be Lee Strasberg és Elia Kazan híres Actor’ s Stúdiójába, ahol azonban sem szépnek, sem tehetségesnek nem tartották. Josh Logan szerződtette végül is 7 évre Hollywoodba, ahol is kis szerepeket játszott még annál is kisebb sikerrel.

1963-ban Franciaországba ment azzal az eltökélt szándékkal, hogy kibújik az apja árnyékából. Itt találkozott Roger Vadvnmal, aki Brigitte Bardot után belőle is feleséget és világsztárt faragott. (Barbarella, Mezítláb a parkban, Klute, A lovakat lelövik, ugye? stb.). Vadim azonban az a férfi, akit a feleségei rendre elhagynak, ezt tette Jane Fonda is, miután már „kitalálta” őt.

Párizs után aktív békeharcos lett. A vietnami háború idején a harctérre ment, az amerikai katonák Aim Hanoinak becézték. Tóm Haydenhez kötötte második házassága, aki maga is aktív politikusként a baloldal elkötelezettje volt.

Apjával csak 1981-ben kötött békét. Nem szokványos módon. Ő akkor már sikerei teljében, az öreg Fonda pedig a leszálló ágban volt. Jutalomjátéknak szánta az apja részére az Aranytó című filmet, amelyet saját produkcióként jegyzett és amelynek a férfi főszerepéért Henry Fonda Oscar-díjat kapott. A lelkiismeret-furdalásokkal terhes leány-apa viszonyt ezzel a gesztussal kívánta békésen lezárni.

A saját sorsát egy véletlen találkozás határozza meg – ezúttal úgy tűnik – véglegesen. Jó két éve találkozott ugyanis Ted Turnerrd, aki szintén nem mindennapi jelenség a maga műfajában. Csakúgy mint Jane, Turner is kétszer volt már házas, és öt gyermeket mondhat magáénak, de nem ezért figyelemre méltó. Ő a CNN televíziós lánc tulajdonosa, Amerika 20 leggazdagabb állampolgárának az egyike (vagyonát 1,5 milliárdra becsülik), és a Time magazin felmérése szerint 1991-ben az „Év embere”. Ha nagyon sommásan kellene összefoglalnunk a kettőjük előéletét, akkor azt mondhatjuk el róluk, hogy mindketten világhírűek és gazdagok voltak, mielőtt megismerték egymást. Mindketten több alkoholt és pszichiátert fogyasztottak a kelleténél. Voltak nagyon fönt és nagyon lent, de két éve, amióta megismerték egymást, egyfolytában a felszálló ágban vannak. 1991. december 21. óta házasok.

Szerelem volt ez az első látásra, amelyet Jane így aposztrofált: „…végre egy nekem való férfi!” Amire ezt a választ adta: „Jane éppen az a nő, akire szükségem van.”

Ted is nehéz bőrönddel érkezett ebbe a házasságba. Egy zsarnok apa árnyékában nőtt fel, aki a legenyhébb engedetlenségért is ütötte-verte a fiát. Az a nevelési elv vezette, hogy mennél jobban szorong egy gyerek, annál nagyobb eredményeket ér el az életben. Ebben a szüntelen szorongásban nőtt fel Ted Turner, és az apa, aki úgy látta, hogy mindezek ellenére sem elég sikeres a fiú, golyót röpített a fejébe, 53 éves korában.

Apja halála után Turner belevetette magát az üzleti életbe. Cáfolva a róla kialakított családi véleményt, bármihez nyúlt, mindenből aranyat csinált. Lelke mélyén azonban meg volt róla győződve, hogy ő sem fog tovább élni 53 évnél. Éppen ezért, amikor tavaly ezt a bűvös számot elhagyta, elhatározta, hogy megértő férje lesz Jane-nek. Hiszen mindkettőjük életében meghatározó szerepet játszott az apjuk. Mindketten elvesztették őt, és ebben az új házasságban megtesznek majd minden tőlük telhetőt, hogy az ő gyermekeik egy harmonikus családban élhessenek.

Hámori Judit

Nők Lapja 1992/19. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Rick Diamond/Getty Images for GAACP