Vadas Zsuzsa emlékezetes összeállítása a Nők Lapja archívumából.

A jegy névadó csillagképe nyilazó kentaurt formáz, tehát olyan mitológiai lényt, aki alul ló, felül ember. Ebből következik, hogy a jegy szülöttei is kettős lényűek: egyik felük a földhöz kötődik, és nem veti meg a testi élvezeteket, a másik, emberi felük pedig fittyet hány a józan észnek. Megfeszített íjukkal a tüzes Napot veszik célba, vagyis született fantaszták, akik a lehetetlent is megkísértik. Uralkodó bolygójuk a Jupiter, alapelemük a tűz, amely állandóan ébren tartja a vállalkozó kedvüket, bátorságukat és becsvágyukat. Bár szeretik előtérbe tolni a saját személyüket, céljaikat sohasem kíméletlenül, erőszakot alkalmazva érik el. Ennek ellenére a kudarcot nehezen viselik el, erősen hajlamosak a sértődésre és soha nem bocsátják meg az „övön aluli” ütéseket. Az viszont teljességgel kizárt, hogy aljasságot aljassággal viszonozzanak. Jóllehet mindenben a tökéletességre törekednek, fogékonyak az élet örömeinek élvezetére is. Igazi életművészek, akik kitűnő érzékkel bánnak a pénzzel, és mindig megtalálják a középutat a könnyelmű herdálás s a kicsinyes krajcároskodás között. Szerencsehozó fémük az ón, ásványaik: gránit, türkiz, piros-zöld színű kövek, jáspis, lapis lazuli.

A hölgyek optimisták

Értenek hozzá, hogy jókedélyükkel felderítsék a környezetüket. A munkában fegyelmezettek, tekintélytisztelők, ugyanakkor nehezen tűrik a bezártságot, vagy a kibontakozásukat akadályozó korlátokat. Velük született mértékletességük megóvja őket attól is, hogy túl gyakran engedjenek a szexuális kísértésnek. Sőt, olykor éppen a tartózkodást vihetik túlzásba, emiatt nehezen találnak megfelelő partnert is maguknak.

A Nyilas-hölgyek nem szeretik a bonyodalmakat. Ez tükröződik a külsejükön is: ruházatuk, sminkjük a lehető legegyszerűbb. Néhány vonás a szemhéjra a stifttel vagy az ecsettel – ebből áll az összkozmetikai tevékenységük. Mivel bőrük pirosas, élénk, az arcfestékek használata valóban felesleges. Elég a jól bevált nappali krém és rá egy kis púder. Miután a szájuk többnyire telt és nagy, azt sem árt rúzzsal hangsúlyozni, illetve a kontúrfestékkel korrigálni. Termetük általában magas, és a hízásra is hajlamosak. Ennélfogva kedvelik a sportos, lezser öltözékeket. Fő, hogy kényelmes legyen és ne kelljen sokat töprengeni az összeillő ruhadarabok kiválasztásán. Fejük kicsi, ovális, hajuk viszont erős, néha hullámos. Frizurának a rövid bubi az ideális. Uralkodó színük a kék, naranccsal, bíborral kombinálva.

Egészségük kényes pontjai: a csípő, a combok, az idegek, a derék, az izmok, a máj és az artériás rendszer. Amennyiben a táplálkozásban is sikerül mértéket tartaniuk, elejét vehetik a hízásnak és a májbetegségeknek. Szervezetük egyébként meglehetősen szívós, ellenálló, ám ha túlfeszítik a húrt, idegi, pszichikai zavarok jelentkezhetnek.

A Nyilas-hölgyek leginkább a friss, üde virágillatokhoz vonzódnak. Ilyenek a Byblos, a 4711., a Narcisse, általában a Chloe-illatszerek.

A férfiak tüzesek

A Nyilas ura a Jupiter, a szerencse bolygója, ezért a jegy férfiszülöttei többnyire sikeresek. Anélkül, hogy gátlástalan eszközökhöz kellene folyamodniuk karrierjük érdekében. A szerelemben hevülékenyek: könynyen és gyorsan lobbannak lángra, de ritkán veszítik el a fejüket. A szexben ugyan örömüket lelik, csak éppen nem rohannak a vesztükbe: nagyon megnézik, hogy kivel kötik össze az életüket. Udvarlónak, partnernek kellemesek. A nőkhöz mindig előzékenyek, lovagiasak, a randevúra virággal vagy ajándékkal érkeznek, a társaságban pedig szellemesek, szórakoztatóak. Vigyázni kell velük, mert kissé felületesek és nagyon állhatatlanok. Amilyen könnyen tüzet fognak, olyan gyorsan ki is hunynak az érzelmeik.

A házasságban képesek az állhatatos ragaszkodásra, ha partnerüket jól választották meg. Kényelemszeretőek, imádják maguk körül a rendet és a nyugalmat, ugyanakkor elvárják azt is, hogy a család ellentmondás nélkül fogadja el a véleményüket. A vitát, a nézeteltéréseket nehezen tűrik. De amíg másoktól elvárják a feltétlen engedelmességet, a saját életükbe nem engednek beleszólást.

Érvényes ez az öltözködésükre is. Előírni, hogy mit vegyen fel – ez a Nyilas-férfi számára egyike a megbocsáthatatlan vétségeknek. Egyébként is utálja, ha irányítják, s ha ráadásul az ízlésében is befolyásolni akarják, ettől nyomban felbőszül. Legjobban érzi magát a megszokott, mindennapi viseletében. Az sem baj, ha a nadrág kissé viseltes, a zakó divatjamúlt. Fontos, hogy rendes legyen és kényelmes. A divat kihívásai hidegen hagyják, de az elhanyagoltság nincs ínyére. Igényli a finom anyagokat, a jó cipőket, ha azok nem túlzottan feltűnőek. Mivel a változatosság utáni vágyát leginkább utazásokban éli ki, fölös energiáit pedig sportolással vezeti le, öltözködésében is ez irányú hajlandóságaihoz igazodik. Sportmezek, trikók, pulóverek és farmer – ruhatárának ezek a hangsúlyos darabjai.

Kivel élhetnek együtt?

Egymással nehezen jönnek ki a Nyilas-jegyűek, kivéve, ha azonos a szellemi vagy szexuális hőfokuk. Tartós kapcsolat nem valószínű a Kossal, de a Bikával sem; az előbbi a Nyilashoz hasonlóan szereti megőrizni a függetlenségét, az utóbbi pedig túl anyagias ahhoz, hogy magasröptű álmodozásaiban követni tudná. Az Ikrek-jegvűek inkább barátnak, alkotótársnak alkalmasak, esetleg szexuális partnernek, egy izgalmas kaland erejéig. A Rák látszólag ideális társnak tűnik: mindketten idealisták, szeretik az otthon kényelmét, a nyugalmat. Ugyanakkor fennáll a veszély, hogy az uralkodni és felemelkedni vágyó Nyilas visszaél a Rák béketűrésével és jóhiszeműségével. Az energikus Oroszlán sok tekintetben megfelel a Nyilas elvárásainak, amennyiben hajlandó behódolni neki. Ellenkező esetben a két önfejű dudás nem fér meg egy csárdában. A szorgalmas, igyekvő Szüzet mintha arra teremtették volna, hogy ellensúlyozza, kiegészítse a Nyilas felszínességét, akaratgyengeségét. Csakhogy a Szűz erényei nem vonzzák a Nyilast: túl nagy közöttük a különbség ahhoz, hogy feloldódjanak a szexben, vagy lekössék egymást hosszú távon a házasságban. A Mérleg jó jegy. Közös az érdeklődésük és a hajlamuk: egyformán szeretnek utazni, imádják a társaságot, tisztelik a törvényeket és harmóniára, békére törekednek. A Skorpióval egészen más a helyzet. Ami egyedül közös bennük, az a magas fokú intellektuális érdeklődés, de ezen túlmenően minden másban ütköznek. Ennél is rosszabb a Bak, aki sohasem képes megérteni a Nyilas bölcs derűjét, szárnyaló képzeletét, életszeretetét. A fantáziadús és kalandvágyó Vízöntő viszont izgalmas, érdekes kapcsolatot ígér. Vele az élet mozgalmas, színes lehet, amennyiben hajlandók alkalmazkodni egymás szokásaihoz. Ugyanez érvényes a Halak jegyűekre is. Jól megérthetik, de hátráltathatják is egymást, mivel szívesen menekülnek álmokba a valóság elől. A választás mégis szerencsés lehet, hiszen közös az uralkodó bolygójuk is: Jupiter.

A Nyilas-jegy tipikus női, színésznői megtestesítője: Lukács Margit, színművészetünk egyik legnagyobb tragikája. Az ember tragédiájának örök Évája, aki ma is – közel a nyolcvanhoz – fiatalos, lenyűgöző színpadi jelenség

A Nyilas jegyében született Garas Dezső színművész. Igazi Nyilas-színészalkat: emlékezetes szerepeiben mindig tökéletességre törekedett és maradandót alkotott

Vadas Zsuzsa

Nők Lapja 1992/50. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images