Vadas Zsuzsa emlékezetes összeállítása a Nők Lapja archívumából.

A régi mondák misztikus tulajdonságokkal ruházzák fel a csillagjegy szülötteit. Skorpió hava a holtak hava, s a csillaghitben ez a jegy jelképezi a halált, amely magában foglalja az újjászületés lehetőségét is. A Skorpió az egyik legválságosabb jegy: mivel életeleme a víz, szakadatlan küzdelmet, élet-halál harcot vív a tüzes elemekkel. Ha a Víz diadalmaskodik, kioltja a tüzet, vagyis az életet. Ha pedig a Tűz kerekedik felül, gőzzé változtatja ellenfelét. Ez a harc állandó belső feszültséggel jár együtt, s ettől titokzatosak, kiismerhetetlenek a Skorpió-jegyűek. A Tűz aktivitása küzd bennük a Víz passzivitásával. Ennélfogva az egyik énjük erőszakos, kíméletlenül rá akarja kényszeríteni akaratát a környezetére, míg a másik befogadó, alkalmazkodó és érzékenyen reagál a külvilág hatásaira. Ez a kettősség a Skorpiók minden cselekedetében megnyilvánul. Döntéseikben ritkán választják a középutat, hangulatuk végletes: vagy nagyon elbűvölőek, vagy rettenetesen kiállhatatlanok. Uralkodó bolygójuk: a Mars és a Plútó. A Mars a háború, a Plútó pedig az Alvilág istenének égiteste. Szerencsehozó fémük az acél, ásványaik: ametiszt, hepatit, mágnes, topáz, cinóber, obszidián.

A hölgyek kissé szélsőségesek

A csillagjegy nőtípusai teltek, erősek, idősebb korukban is megőrzik fiatalos külsőjüket. Energia árad belőlük, és titokzatosság veszi körül őket. Olyanok, akár a szunnyadó vulkán, soha nem lehet tudni, hogy mikor törnek ki. Ezért környezetük számára mindig érdekesek, izgalmasak. Értenek ahhoz, hogyan kell lekötni, elvarázsolni a férfiakat. A kettősség szexuális életükre is jellemző: nem riadnak vissza a legvadabb erotikus kalandoktól sem, de arra is képesek, hogy szerelmük felülemelkedjen a testi élvezeteken. Amennyiben partnerük nem felel meg sem érzéki, sem szellemi elvárásaiknak, új férfi után néznek. A hűség nem erős oldaluk. Mivel érzelmeikben is szélsőségesek, hajlamosak az erős féltékenységre éppúgy, mint a nagyvonalú megbocsátásra, ha a partnerük lép félre.

A Skorpió-hölgyek az öltözködésben is kedvelik az éles ellentéteket, a szélsőséges stílusokat. Imádják a feketét vörössel és a feltűnő, vörös szájfestéket. A sminkelés nem erős oldaluk, nincs is rá túl nagy szükségük. Kifejező, derűs, vagy megbabonázó tekintetük uralkodik az arcukon, feledtetve vonásainak esetleges szabálytalanságait is. Illatokban az érzéki, balzsamos, keleti parfümök illenek hozzájuk, mint a Cinnabar vagy a Nuit d’Eté.

A férfiak vasakaratúak

A jegy férfi szülöttei – ez egyébként a nőkre is érvényes – vasakarattal rendelkeznek, ami a Mars befolyásának köszönhető. Amit a fejükbe vesznek, azt tűzön-vízen át megvalósítják. Makacsok, erőszakosak és ellenségnek veszedelmesek. Ha valaki nagyon megbántja őket, addig nem nyugosznak, amíg bosszút állnak rajta. A nőknek nem árt megjegyezni, ha Skorpióval kötik össze a sorsukat, hogy a csillagjegy viselői nehezen kezelhetők: semmiféle korlátozást vagy családi erőszakot nem tűrnek el. Igénylik viszont a dicséretet, az elismerést. Munkabírásuk szinte emberfeletti, vezetői képességei kiválóak, bár erőszakosságuk, keményen célratörő módszereik miatt nem mindig örvendenek osztatlan népszerűségnek. Bár mindenkor a maguk útját járják, ha megfelelő társat találnak, remek férj válhat belőlük. Szenvedéllyel és odaadással kötődnek ahhoz. akit szeretnek, mégis szerelmük a legnagyobb gyűlöletbe csap át, ha partnerük méltatlannak bizonyul a bizalmukra. Nehéz kiismerni a Skorpiót, mert érzéseit és gondolatait szereti elrejteni. Amilyen kíváncsi mások titkaira, annyira zárkózott, ha valaki őt szeretné „felnyitni”. Szexuális étvágya kielégíthetetlen, és legalább annyira fontos számára a pénz birtoklása, mint a nőé. Leginkább a gyomrán át fogható meg, mivel szeret jókat enni, inni, és a kényelmet sem veti meg.

Az öltözködésben irányíthatatlan. Mivel a végletek embere, ruházata sem hétköznapi. Vagy nagyon lezser, vagy extravagáns. Szereti a vörös és fekete pulóvereket, ingeket, a különleges, meghökkentő szabású felöltőket, és utálja a jól fésült frizurát, a nyakkendőt, általában a szolid eleganciát. Nem szabad elfelejteni, hogy középutat nem ismer sem a hivatásában, sem az érzelmeiben, sem a ruházatában. Legnagyobb ellenségének azt tekinti, aki átlagembert kíván faragni belőle. Egyébként ezzel lehet legjobban felpiszkálni a küzdőszellemét és az akaraterejét. Annál magasabbra tör, minél lejjebb akarják szorítani.

Kivel élhetnek együtt?

A Skorpió nehezen viseli el a saját jegyű partnerét, mert mindketten uralkodó természetűek. Azonos szellemi szinten azonban jól kijöhetnek egymással. Az ugyancsak szenvedélyes Kos jó szerető lehet, de hosszú távon képtelen követni a számára túl rejtélyes Skorpiót. Hasonló a helyzet a Bikával, és ég és a föld választja el a Skorpiót az Ikrek felületes világától is: szinte kizárt, hogy tartós, boldog házasságban élhetnének együtt. Más a helyzet a szintén Víz-jelű Rákkal: ideális párt alkothatnak, ha azonos tulajdonságaik – elkeseredés, dühkitörés – nem mindig egyszerre jelentkeznek. A Tűz és a Víz: az a Skorpió és az Oroszlán. Legfeljebb szexuális érdeklődést válthatnak ki egymásból, ideig-óráig. A kicsinyes, földhözragadt Szűz, a kényelmes, lusta Mérleg s a kissé labilis jellemű Nyilas sem igazán jó társai a Skorpiónak. A befelé forduló, kitartó Bak már közelebb áll a Skorpióhoz. Az indulatos Vízöntővel való házassága viszont nehéznek, viharosnak ígérkezik. Mivel a Skorpióhoz hasonlóan a Halak is vonzódnak a misztikumhoz, ráadásul hagyják magukat irányítani, a két csillagjegy partnerkapcsolata ideális lehet.

Összeállította: Vadas Zsuzsa

Nők Lapja 1992/47. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images