„A dicsőség nem mértékadó számomra” – Madame Mitterrand

A Nők Lapja archívumából.

Az Elle című francia hetilap különtudósítója, Colombe Pringle elkísérte Francois Mitterrand francia köztársasági elnököt és feleségét Japánban tett hivatalos látogatásukra.

Tokióban, két program között interjút készített Danielle Mitterrand-nal. Ebből közlünk részleteket.

Danielle 38 éve Mitterrand felesége — írja a tudósító.

Szerénységével, kedvességével, kendőzetlen arcával sikerül elkerülni a köztársaság elnöknékre jellemző kényszerű mosolyt, tartózkodó modort. Elegáns szállodai szobájában fogad, két fárasztó „jelenés” között. Danielle ledobja cipőjét — „elvégre ez itt hagyomány, használjuk hát ki” — leül az ágyra és beszélgetni kezdünk.

— A háború alatt ön részt vett az ellenállásban, majd a szocialista párt aktivistája volt. Ma kiáll az emberi jogok védelméért Salvadorban, édesanya, sőt nagymama. De május 10-e óta ön a köztársasági elnök felesége. Milyen hatással van ez önre?
— Igen… de mégsem. Én nem így ítélem ezt meg. „Az elnök felesége” vagyok ugyan, de csak mások számára. Én magam nem érzem magam elnöknének. Francois tiszteletben tartja a másik ember személyiségét. S ennek én vagyok az elsőszámú haszonélvezője.

— És hogyan bírja itt, Tokióban azt, hogy bárhova megy, a rendőrség szabaddá teszi ön előtt az utat? Ez aztán az igazi privilégium, nemde?
— Igen… Kértem ugyan engedélyt arra, hogy kétórás gyalogsétát tehessek Tokióban, de a rendészet nem engedélyezte… Biztonsági okokból. Megértem őket, de ami engem illet… Néha eszembe jut egy merénylet lehetősége, de különösebben nem izgat. Nyugodt vagyok magamért és Francois-ért is. Olyan érzésem van, mintha oltalmaznának… Mikor látom, hogy negyven embert rendeltek ki védelmemre, azt kérdem magamtól: hát mit is képviselek én? Miféle hatalmam van, hogy ekkora szolgálatra volna szükségem?…

— Azt mondta: mit is képviselek én? Erről hogyan vélekedik?
—Én személy szerint, mint Francois felesége egy kicsit hazámat is képviselem, de Francois-t választották meg, nem pedig engem! Ha neki más felesége lett volna, őt éppúgy megválasztották volna köztársasági elnöknek, és egy másik asszony volna az elnökné.

— A Mitterrand-kiállításon láttam a férjének egy könyvét, melyhez ön is hozzájárult.
— A könyvkötésre gondol? Igen. 1945-ben, az első kisbabám halála után kétségbeesett voltam. Egyik nap megálltam egy kirakat előtt. Valami egészen másra gondoltam, de a kiállított könyvek olyan csábítóak voltak, hogy lekötötték a figyelmemet. Elkezdtem könyvkötő tanfolyamra járni. Elsajátítottam a szakmát, amely ugyan nem kifizetődő, nem is látványos, de valódi szakma, amely az idő és a szellem szoros egységét követeli meg. Nem olyan, mint a horgolás vagy a kötés, hogy közben másra is lehet gondolni. A könyvkötésnél két-három órára van szükség a tulajdonképpeni művelet előtt ahhoz, hogy szép és értelmes darab készüljön el.

— Azt mondják, hogy a hatalom luxushoz szoktat. Vajon az ön magatartását is megváltoztatta?
— Nem, úgy gondolom, hogy nálam éppen az ellenkező hatást váltotta ki. Az értékmércéim saját magamra is vonatkoznak…

— Melyek ezek?
— Sem a hierarchia, sem a dicsőség nem mértékadó számomra. Néha kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy vannak igen magas beosztású emberek, akiket mélységesen megvetek. Mások viszont, akik látszólag nem fontosak, teljesen elbűvölnek…

— Ahogy bejöttem a szobába, láttam a nyitott szekrényt tele ruhákkal és cipőkkel. ön nem nagyon adott az öltözködésre, mielőtt a köztársasági elnök felesége lett?
— Ezek a ruhák nem a sajátjaim! Kölcsönbe kaptam, és mindenképpen visszaadom őket. Arról van szó, hogy eleget kell tennem szerepemnek, különösen Japánban, ahol fontos a francia divat. Elismerem persze, hogy a jólöltözöttség bizonyos magabiztosságot ad…

— Vajon tudatában van-e annak, hogy ön bekerült a történelembe?
— Nem. Én egyáltalán nem. Francois, ő igen. Én legfeljebb csak általa. Egyszer majd talán elmondják: volt egy felesége is. De az igazat megvallva, még a nagy emberek feleségeit is elfelejtik. Emlékeznek Jaurés-re, de magam sem tudom, volt-e egyáltalán egy Madame Jaurés …

Nők Lapja 1982/28. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Nyitókép: Francois DUCASSE/Gamma-Rapho, Getty Images