73 évvel ezelőtt, 1949. október 20-án jelent meg az első lapszámunk! Boldog születésnapot, Nők Lapja! Az alábbiakban Vadas Zsuzsa 1992-ben megjelent összeállítása olvasható az évtizedek során igen terjedelmesre gyarapodott archívumunkból.

Mérleg az ősz csillagjegye, uralkodó bolygója Vénusz, a szerelem istennője, alapeleme a levegő. A kétkarú mérleget formázó csillagkép a kozmikus rend, az igazságszolgáltatás szimbóluma. A jegy szülötteire is jellemző, hogy igyekeznek megőrizni belső békéjüket, kerülnek mindent, ami megzavarhatná kiegyensúlyozottságukat, életük harmóniáját, nyugalmát. Miután éltető közegük a levegő – a létezés, az emberi összetartozás eleme -, nehezen tűrik a magányt, kifejezetten társas lények, tehát nyitottak a közeledésre és szívesen kötnek új ismeretségeket. Vonzó tulajdonságuk, hogy nem akarnak uralkodni a környezetükön, nagyszerűen értenek a családi viszályok elsimításához, és mindig áthidalják az ellentéteket. Ideális feleségek, családanyák és munkatársak. Szeretik a rendet, a kényelmet maguk körül, de a kínos pedantéria távol áll tőlük. Fogékonyak a művészetekre és alkalmatlanok a nehéz, vagy fárasztó fizikai munkákra. Természetük alapvetően vidám, nagy ívben elkerülik a kellemetlenségeket és lelkiismeret-furdalás nélkül elhanyagolják kötelezettségeiket, ha szórakozásra kínálkozik lehetőségük. A Mérleg nő ritkán veszekszik, és megnyerő modorával minden férfit képes levenni a lábáról. A hűség nem tartozik az erényei közé, ám partnerével szemben is elnéző, toleráns. Olykor éppen ezzel borítja ki a környezetét. Gyenge pontjaik:

1. Test és lélek

Az igazi Mérleg nő kellemes, szép külsejű. Vonásai finomak, szabályosak, az alakja karcsú, arányos. Nőies jelenség. Nehezen viseli el az erőszakot, a testi-lelki megpróbáltatásokat. Hajlamos a gyakori megbetegedésre: elég sűrűn kínozhatja fejfájás és allergiás tünetek is jelentkezhetnek. Szerencsére, nagy kiegyenlítő készsége ezeknél a bajoknál is érvényesül: rendkívül gyorsan képes kilábalni belőlük.

2. Bőr

A csillagjegy szülötteinek általában szép a bőrük, de túlzottan érzékeny. Ezért lehetőleg ne kísérletezzenek mindig újabb kozmetikai szerekkel, inkább tartsanak ki a már jól bevált lemosok, krémek, pakolások mellett. A szemfestékek is okozhatnak gyulladást: ebben az esetben hagyjunk fel a próbálkozással. A Mérleg nők szeme általában hangsúlyozás nélkül is szép, kifejező.

3. Altest

A Mérleg jelképének megfelelően, a páros szervek – vesék, petefészkek – a legérzékenyebbek. A Vénusz befolyása miatt az altest is kényes zóna: az ágyék, a köldök. Számolhatnak mindazon zavarokkal, amelyek a szexuális működésben felléphetnek. A jegy szülöttei igyanak sok folyadékot, de ne hideget, mert a torok és a hólyag is veszélyeztetett pontjuk. A túlzott alkoholfogyasztástól is tartózkodjanak, a májuk miatt.

A kecses Mérleg

Mérleg jegyű hölgyek általában kecsesek és bájosak. A legtöbb férfi számára ők testesítik meg álmaik asszonyát. Mindig derűsek, alkalmazkodóak. Igazi nők a fejük búbjától a cipőjük sarkáig. A nőiesség az öltözködésükben is kifejezésre jut. Ruházatukat ízlés és elegancia jellemzi: ők azok, akiknek mindig sikerül megteremteni az összhangot a hozzájuk illő öltözék és a kiegészítők között. Biztos kézzel választanak cipőt, ruhát, táskát, kalapot. A szélsőségektől tartózkodnak, de szeretik a rafinált, érzéki megoldásokat: az alakot jól érvényesítő szabásvonalakat és a sokat sejtető dekoltázsokat.

Kedvenc színük: a rózsaszín, a narancsvörös, a kékeszöld.

Kedvenc drágakövük: a gyémánt. Finom szépségükhöz kevés, ám értékes ékszer illik, az olcsó bizsuk, tarkabarka divatos kiegészítők nem igazán mutatnak rajtuk. Ezt tudják is magukról. Sminkben is kerülik a túlzásokat – már csak az érzékeny bőrük miatt is -, de mindent elkövetnek, hogy vonzóak és csábítóak legyenek. Az igazán nekik való make-up: világosra púderezett arc, rózsaszínbarnás árnyalatú szemhéj, zöldesbarna kihúzóval vékonyan körberajzolt szem. Érzéki szájukon jól érvényesülnek a világító, fényes színek, az őszibarack vagy narancsvörös. Mivel mindenekfölött nőiesek, kedvelik a lágy, szelíden hullámos frizurákat. Vonzódnak a keleti és érzéki illatokhoz, mint a Magic Noire vagy az Ópium.

Legfőbb ismertetőjelük a mosolyuk, a bájuk, a nőiességük.

A Mérleg jegyűek tipikus megtestesítője Catherine Deneuve, a világhírű francia színésznő. Ápolt, elegáns, kortalan szépasszony, aki mágnesként vonzza a férfiakat. Az évek szinte nyomtalanul szállnak el fölötte. Mi a titka? Ezt még nem verte nagydobra. Talán az, hogy harmóniában él: a sikereivel, az időnként cserélődő partnereivel és az életkorával. Azért persze, vigyáz is magára. Állítólag sokat tornázik és keveset eszik. Hizlaló ételekből egy falatot sem.

Turay Ida, szintén a Mérleg jegyében született. Rá is pontosan illenek a felsorolt jó tulajdonságok: a közvetlenség, életvidámság, s az a kislányos báj, amit sikerült megőriznie „nagylány” korára is.

Összeállította: Vadas Zsuzsa

Nők Lapja 1992/41. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images