Szilágyi Éva emlékezetes összeállítása a Nők Lapja archívumából.

Válás esetén már nemcsak a gazdag férfiaknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, egyre több sikeres asszony kénytelen „kárpótolni” exférjét. A hőn szeretett férfi váláskor mohó vérszívóvá válik — állítják a milliomosnők. Benyújtják a férjek a számlát, nagyon sok pénzt, villát, bőséges „zsebpénzt” követelnek volt nejüktől. Többnyire megkapják, amit akarnak. Ez a szabadulás ára…

Dollárháború

Raquel Welch, az 51 éves szexbomba, 12 évvel ezelőtt, Párizsban azt mondta: „Vele szeretnék megöregedni…” André Weinfeld (44 éves), feleségül vette Raquelt és a sztár kedvéért New Yorkba költözött. Monsieur Weinfeldből, Mister Welch lett. Botrányok nélküli házasságnak látszott az övék, de 1990-ben az örökké tartó boldogságnak vége szakadt. Hónapokig tartó dollárháború kísérte a válásukat. A kondícióját féltve őrző sztár 9 millió márkának megfelelő összeget volt kénytelen férjurának fizetni. Vége a romantikának – sóhajtott fel Raquel Welch.

Fényűzését a felesége fedezi

Jane Fonda 54 éves. Az aerobic királynője, a világhíres filmszínésznő, hosszú időn át finanszírozta férje, Tom Hayden (52 éves) politikai ambícióit. Hayden, a kaliforniai parlament képviselője, gondtalan fényűzést élvezve élhetett politikusi álmainak. Hogy mi lett az igazságért egykor oly odaadóan harcoló puritán ifjú titánból? Luxusférj, akinek luxuslakása volt Sacramentóban, ahol Jane Fonda meglepte az ágyban a szépséges Morgan Fairchilde karjaiban. Betelt a pohár. A válóper itt is a pénz körül forgott. Tom nem akart lemondani a jólétről, neje millióiról. Fenyegetődzött: kiteregeti a felesége szennyesét. Meg is tette. Végül „megelégedett” 10 millió dollárral. Jane Fonda tanult a tapasztalatokból, új férje, Ted Turner, a népszerű CNN televíziós hálózat tulajdonosa, óriási vagyonnal rendelkezik.

A tévedés ára

Kim Basingert, a 38 éves szőke szexistennőt nem szükséges bemutatni. Ron Britton (53 éves), Basinger exférje, miután megtudta, hogy neje a fodrászához vonzódik, tönkre akarta tenni az asszonyt. Kim Basinger azonban már nem az a vidéki kislány, aki egykor volt, csúcsgázsit kap Hollywoodban, a legtöbbet kereső sztárok közé tartozik. Ő is finanszírozta a férje luxuséletét, és közben szabadon élte világát. Prince-t, Jack Nicholsont emlegetik a többi között az amerikai lapok Kim hódításai között. Nyolcévi házasság után végül elkerülhetetlen lett a válás. Az egykor szeretett férj új arcát ismerhette meg a feleség. A gátlástalanul pénzéhes férfi zsarolni kezdte hitvesét egy naplóval, melyben a szőke démon kalandjai szerepelnek… 15 millió dollárt kért, vagy a piszkos pletykalapok oldalára kerülnek az intimitások. Kim fizetett.

21 év után…

Linda Gray 51 éves, ma is vonzó nő. A Dallas-sorozat nézői, száz- és százmilliók, jól ismerik a hollywoodi filmszínésznőt. „Mintaházassága” Ed Thrasherrel (65 éves) 21 évig virult. Linda tartotta el a családot, ez Samanthának nem eshetett különösebben nehezére. 1983-ban a férj ultimátuma váratlanul érte Lindát: „Válassz! Karrier vagy család!” Linda választott: a Dallas-családban Jocky oldalán maradt. Öt hónapig tartott a válási procedúra. A férj megkapta a birtokukat, s az évek során összevásárolt műkincseket. Ed nagyvonalú volt, lemondott volt felesége Dallas-gázsijának ráeső részéről.

Válás á la Denver-klán 

Joan Collins, bármilyen hihetetlen, 59 éves, az ugyancsak nagy amerikai sorozat, a szupergazdagokról szóló Denver-klán sztárja. 1983-ban szeretett bele Peter Holm (43 éves) rockzenészbe. „Sohasem volt még ilyen szeretőm” – nyilatkozta Las Vegas-i esküvője után a művésznő. A svéd férfi igazi arcát – csúnya nőügyek, piszkos pénzügyek – csak később ismerte meg.

Válás á la Denver-klán – mondják látványos válásukra. Holm kétmillió márkát és a villát követelte exnejétől. Joan nem hagyta magát, sztárügyvédet fogadott. Marvin Mitchelson remekelt, a rocksztár mindössze félmillió dollárt kapott a hatalmas vagyonból. Collins azonban nem úszta meg ilyen olcsón, az ügyvéd alaposan megkérte közbenjárása árát.

Zsebpénz a nőcsábásznak

Jane Seymour, 41 éves, a legelismertebb színésznők közé tartozik. Válópere óriási port kavart. A sztár 1980-ban kötött házasságot David Flynnel (43 éves), két gyerekük született. A filmszínésznő két esztendővel ezelőtt hagyta ott notórius nőcsábász férjét, akinek állítólag 14 szeretője volt. Az asszony, életet habzsoló expárjának 2 millió dollárt volt kénytelen kifizetni, a hétezer dolláros havi zsebpénzről már nem is beszélve. Hiába, válni is tudni kell.

Összeállította: Szilágyi Éva

Nők Lapja 1992/40. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Joan Collins és Peter Holm (Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)