1982: A hercegnő halála – Grace Kellyre emlékezünk

Így reagált a Nők Lapja anno a tragédia hírére.

Az anya három nappal a szerencsétlenség után belehalt sérüléseibe, lánya rövid kezelés után elhagyta a kórházat. A tragikus baleset általános részvétet keltett, mindenütt rokonszenv vette körül a monacói hercegi párt.

Törpeországuk területe másfél négyzetkilométer, lakosainak száma 24 ezer, jólétük legfőbb forrása az idegenforgalom.

Grace Patricia Kelly és III. Rainer 1955-ben, a cannes-i filmfesztiválon ismerkedett meg. Egy évvel később házasságot kötöttek, és Grace egy újabb év múlva végleg felhagyott a filmezéssel. Pedig akkor már neves sztár, a Vidéki lány: élete legnagyobb szerepe. Erre kapott Oscar-díjat, partnere Bing Crosby volt. Molnár Ferenc A hattyú című darabjának filmváltozatában a hercegnőt, saját későbbi életszerepét alakította.

Három gyermekük közül a 25 éves Caroline hercegnő a család rakoncátlan tagja. A Paris Match szerint titkos vetélkedés folyik közte, és Diana, az angol trónörökös felesége között.

A francia lap heteken át kérdésekkel fordult olvasóihoz, végül közölte a meglepő eredményeket. A férfiak többsége inkább Caroline-t venné feleségül. Szebbnek tartják, dicsérik merész viselkedését, és hogy fittyet hány protokollra, etikettre. Az ő titkos naplóját is szívesebben olvasnák, mint Dianáét. Caroline éjszaka egyedül kószál New York, London és Párizs utcáin, csak nagy kutyája kíséri, összesített vélemény a férfiak részéről: „Caroline a szabadság és az életöröm megtestesítője, Diana viszont elegánsabb és családiasabb érzelmű.”

Érthető, hogy ilyenformán a nők inkább Diana-pártiak. A „mérkőzés állása” pillanatnyilag 7—6. Monaco javára.

A 24 éves Albert herceg komoly fiú, nem sokat hallat magáról.

A harmadik gyermek Stephanie hercegnő. Ő ült édesanyja mellett, amikor az autó felborult és kigyulladt. Az első hír úgy szólt, hogy Grace Kelly a kanyargós hegyi úton elvesztette uralmát a gépkocsi felett. Egy szemtanú azonban más bejelentést tett a monacói rendőrségen. Állítólag látta, hogy Stephanie vezetett, noha 17 éves lévén nincs jogosítványa.

Miért adta át Grace a nehéz terepen a volánt gyakorlatlan lányának — nincs rá magyarázat.

Mi történt valójában, talán soha nem derül ki. Aki koronatanú lehetett volna, meghalt, és a lány nem köteles vallomást tenni.

Grace Kelly, az egykori amatőr színésznő, majd világsztár kedves mosolyát, eredeti stílusú játékát már csak archív filmeken láthatjuk.

(gy.)

Nők Lapja 1982/39. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: API/Gamma-Rapho, Getty Images