Amikor a királynő háztartását mustrálta a világ

A Nők Lapja archívumából.

Az egész világot megrázta annak a híre, hogy 96 éves korában, 2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet angol királynő. A királynő alakját már életében is legendák övezték – földi tartózkodása ugyanis nemcsak hosszú volt, hanem királyi méltóságok között is egyedülállóan izgalmas, fordulatokban, botrányokban és élményekben gazdag…

…jóllehet a királynőnek az anyagiak miatt sem volt oka aggodalmaskodni. Fülöp herceg ennek ellenére 1969-ben nyilvánosan kevesellte a királyi család „fizetését” – mindezzel pedig hatalmas közfelháborodást váltott ki, már csak azért is, mert épp ezekben az időkben nézhette végig a televízióban Nagy-Britannia teljes lakossága, milyen fényűzésben is élnek uralkodóik. A botrányról így írtunk anno a Nők Lapjában:  

A királynő háztartása, Nők Lapja, 1969/48

Hetek óta a Windsor család háztartási problémái foglalkoztatják az angol közvéleményt. Vajon hogyan jön ki II. Erzsébet királynő a szerény félmillió fontból — ez most a legfőbb beszéd- és cikktéma. A szigetország népe a királyságot fennkölt tradícióként kezeli, s büszke a 600 éves királyi házra. Imádják a hagyományos, színes ceremóniákat, élvezik a kiszivárgó kis pletykákat, minden „csemege”, ami a palota életével kapcsolatos.

Ez évben különösen sokat szerepelt a királyi família, s valóban szerepelt — a tévé képernyőjén. A királyság avult intézménye is némi felfrissítésre szorul, s a királyi család népszerűségének ápolására kiváló, korszerű propagandaeszköz a televízió. A trónörökös, a húszesztendős Károly herceg beiktatása felért egy szuper-filmprodukcióval, állítják a nézők: a caernarvoni kastélynál monumentálisabb díszletet el sem lehet képzelni.

Egyesztendei munka eredményeként megszületett az első „intim” film a királyi családról. A televízió nézőjének az az illúziója, hogy bepillanthat Erzsébet királynő és hozzátartozói életébe. A kamera megörökítette a királynőt hivatalos tevékenysége közben, amint diplomatákat fogad, államférfiakkal tárgyal, s otthonában, meghitt családi körben, gyermekeivel és reprezentatív külföldi útján. Megkísérelték emberközelbe hozni a Buckingham palota lakóit. A másfél órás film szenzációt keltett. Nem azért, mert olyan érdekes és kiváló, hanem mert újdonság. A misztifikált család hétköznapi tevékenységének és magánéletének bemutatása megtöri az évszázados tradíciót: sokan féltek is, hogy most szertefoszlik a bűvkör. De a királyi ház csodálói nagy megilletődöttséggel fogadták az „esztendő filmjét ”. A Windsor családot újra felfedezték — állapította meg az International Herald Tribune — s hozzáteszi: ez a XX. században elég meglepő tény.

Nem minden szereplés ilyen sima és sikeres. Fülöp herceg, a királynő férje, egy-egy elhamarkodott vagy rosszul időzített kijelentésével időnként nagy vihart kavar. (Igaz, csak egy pohár vízben.) A sokat utazó edinburghi herceg legutóbb egy New York-i sajtóértekezleten a következményekkel nem számolva — vagy nagyon is? — kijelentette: ha az uralkodónő „fizetését” nem emelik, hamarosan deficites lesz a királyi háztartás. Az adást Londonban is közvetítették. Az ötmillió példányszámban megjelenő Daily Mirror hatalmas címmel, sértődötten tette fel a kérdést: „Miért kell a brit népnek mindig utolsónak megtudnia, mit gondol Ő — a herceg (vagy a királynő)? ” Szenvedélyes vita kerekedett. A királyi háztartás néhány adata napvilágra került, összehasonlításokat készítettek, hogy más ország mennyit költ a királyságra, s megnyugodtak, mert kimutatták, hogy a brit monarchia kétségtelenül a legdrágább, s a királynő ma is „a legjobban fizetett” uralkodónő…

Fülöp herceg és a palota szóvivői azzal érvelnek, hogy 1952-ben állapították meg a jelenlegi 475 000 font összegű civillistát, vagyis azt az összeget, melyet a királyi család kap, ebből fedezik a királynő személyi kiadásait, 8 palotájának személyzetét s Fülöp herceg, az anyakirálynő, Margit hercegnő, a gloucesteri gróf illetményét. A pénz értéke pedig az infláció miatt 1952 óta csökkent. Arról nem szóltak, hogy Erzsébet királynő „életszínvonalát” támogatja több minisztérium is: repülőgépei, helikopterei, Britannia nevű nagy luxusjachtja a hadügyminisztérium, a királyi különvonat az államvasút terhe, a 8 palota közül hatot a közmunkaügyi minisztérium tart fenn, s a család postaköltségeit (57 000 font) is az állam vállalja magára.

A buzgó konzervatívok kapva kaptak az alkalmon s javasolták: parlamenti bizottság vizsgálja felül a civillistát. Wilson miniszterelnök sietve vetett véget a vitának, megnyugtatva a híveket, hogy nincs ok aggodalomra, van tartalék, ami egyelőre megoldja a királyi háztartás esetleges gondjait, s hozzátette: majd a választások után parlamenti bizottság foglalkozik az üggyel. Mikor lesznek a választások? — sietett megkérdezni Edward Heath, a konzervatívok vezére. A válasz nagy derültséget okozott: a parlamenti bizottság megalakítása előtt… A miniszterelnök ügyesen manőverezik. Egyik oldalt se akarja maga ellen haragítani, no és különben is tudja, hogy azért van még mit a tejbe aprítani a Buckingham palotában.

Erős bírálatok is érik a királynő férjét: „Azt hiszem — mondotta indulatosan William Hamilton skóciai képviselő — Fülöp hercegnek nagyon vastag bőr van a képén, hogy éppen a mai helyzetben panaszkodik a királyi család szegénységére, és különösen a magáéra”. A West Fytte-i képviselő választókerületének kisfizetésű, nehezen élő polgáraira, a súlyos gondokkal küzdő nyugdíjasokra hivatkozva, szó szerint a következőt mondotta: „Fülöp herceg kijelentéseitől felfordul a gyomrom…”

II. Erzsébet a világ egyik leggazdagabb asszonya: magánvagyonát 150 millió dollárra becsülik… Még felsorolni sem könnyű, miből tevődik össze ez a hatalmas vagyon. Ismeretes, hogy mesés ékszerei vannak. A gondosan őrzött koronaék ­ szerek egy részét a Towerban a közönség is megcsodálhatja. Itt látható a Koh-I-Noor gyémánt, a Cullinan-gyémántból készült 530 karátos „Afrika csillaga”. Elisabeth Taylor filmszínésznő nemrégiben férjétől, Richard Burtontól csodálatos ajándékot kapott: a híres 24 karátos Krupp gyémántot. Ezt csak összehasonlításul említjük. Az angol királynő 900 nagy értékű ékszer tulajdonosa, több mint húsz koronája, diadémja van, csaknem két évtizedes uralkodása alatt is káprázatos ékszereket kapott ajándékba a Dél-afrikai Uniótól, Ausztráliától, a gyémántbánya tulajdonos Williamstól és másoktól.

A Windsor család műgyűjteménye a világ legszebb, legjelentősebb festmény-, s rajzgyűjteményei közé sorolható: egyedülálló Leonardo-rajzgyűjteménye, s a legnagyobb Canaletto-kollekció — 53 mű — amellett a windsori kastélyban külön Rubens-terem van. Holbein, Rembrandt, Dürer, Memling — és még hosszan sorolhatnánk a katalógusokból ismert híres festők képeit, melyek valamelyik királyi palotáját ékesítik, nem beszélve a nagy angol festők műveiről: egyedül Gainsborughtól harminc festménye van… Egymillió fontra becsülik a bélyeggyűjteményét! Az Observer szerint a nagy magánvagyon alapját Viktória királynő kezdte el lerakni, aki úgy látszik nemcsak gyarmatokat gyűjtött szenvedélyesen, hanem családi vagyont is. Ő rakta le az alapot, az első kétmillió fontot — amint mondják: a háztartásból takarította meg… — a ma 150 millió dollárra becsült vagyonhoz.

Fülöp herceg televíziós nyilatkozatával fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy családjának háztartási gondjai lehetnek. A dokkmunkások megsajnálták: 15 fontot gyűjtöttek neki — ám a herceg szegénységében is büszke: nem fogadta el…

Nők Lapja 1969/48. (Forrás: Nők Lapja archívum)

Kiemelt kép: II. Erzsébet, Fülöp herceg, Anna hercegnő és Károly herceg ebédel a Windsori kastélyban 1969 körül, a jelenetről közben felvétel készül a Royal Family című műsor számára – Fotó: Hulton Archive/Getty Images