Vadas Zsuzsa összeállítása a Nők Lapja archívumából.

A Szűz uralkodó bolygója a Merkúr, az értelem planétája. Alapeleme a Föld. Éppen ezért e jegy szülöttei hajlamosak az anyagiasságra, rendkívül gyakorlatiasak, vagyis mindig számolnak az élet realitásaival. Cselekedeteiket nem az érzelmek vezérlik, hanem az értelem, a józan ész. Olykor tűzbe jönnek, de valóságérzékük mindig úrrá lesz az indulataikon. A Szűz típusú nők szeretnek dolgozni, szorgalmuk akár a hangyáké, s tudják használni az eszüket is. Kiváló az emlékezőképességük, és rendkívül fejlett a kritikai érzékük. Jaj annak, akit a nyelvükre vesznek: szókimondásukban attól sem riadnak vissza, hogy szúrjanak, vágjanak, sebezzenek. Felfogásuk annyira szigorú, hogy önmagukat sem kímélik. Pedantériájuk már-már elviselhetetlen. Kínosan ügyelnek a rendre, a tisztaságra, a részletekre. Ez olykor meggátolja őket abban, hogy könnyedén, nagyvonalúan tolják félre az akadályokat, és elérjék a magasabbra tűzött céljaikat. Igazságérzetük fejlett, éppen ezért nehezen bocsátják meg a sértéseket és a rágalmakat. Saját tévedéseiket mindig belátják, és megkövetik azt, akit igaztalanul elmarasztaltak. A rájuk bízott titkokat általában megőrzik, ritkán keverednek hivatali pletykákba, cselszövésekbe. Gondolatviláguk hideg, racionális. Hiányzik belőlük a fantázia. Illúziókat nem táplálnak, családjukért viszont akár az önfeláldozásra is képesek. Alaptermészetük tartózkodó és csendes, de ha feloldódnak, beszélgetőpartnerként is élvezetes lehet a társaságuk. 

Gyenge pontjaik:

1. Idegrendszer

A Szűz-jegyűek szervezetét erőteljesen befolyásolja az érzelmek hiánya. A túlzott aprólékoskodásban maguk is felőrlődnek, a legkisebb munkahelyi, vagy családi kellemetlenség is okozhat náluk lelki elváltozásokat. Fontos, hogy lelki egyensúlyukat minden körülmények között megőrizzék. Idegrendszeri panaszaik leghatásosabb gyógyszere a humor. Nem kell mindent tragikusan felfogni és mélyen mellre szívni! 

2. Pajzsmirigy

A jegy szülöttei nem tartoznak a betegségekkel szemben keményen ellenálló típusok közé. Különösen a pajzsmirigy válthat ki egészségügyi panaszokat. Azért hajlamosak a golyvára és a bélműködésük sem kifogástalan. Szervezetüknek különböző sókra van szüksége, hogy leküzdje az emésztési zavarokat. Ezért fogyasszanak sok gyümölcsöt és főzeléket.

3. Máj

Bár a Szűz számára a szerelemben is az értelem az elsődleges, ennek ellenére szerelmi élete és házassága meglehetősen kusza, rendezetlen. Bár mániákusan tiszta és precíz, furcsa módon erőteljesen vonzódik a zűrös és titkos viszonyokhoz. Ez, valamint a túlzásba vitt munkálkodás, főleg a máját viseli meg. Fiatalabb korban felléphet a sárgaság is, de egész életében számolnia kell a májgyulladás veszélyével és annak következményeivel. Ezért mindenben legyen mértéktartó, a táplálkozásban éppúgy, mint az életvitelében. Ne feledje, hogy szervezete nehezen tűri a fáradtságot és a kimerültséget.

A praktikus Szűz

A Szűz-típus tárgyilagos, praktikus és rendszerető. Ezeket a tulajdonságokat juttatja érvényre az öltözködésében is. A divattal hadilábon áll, a látványos toaletteknél többre becsüli a kényelmes, sportos öltözékeket. Környezetének olykor nehéz elviselni hidegfejű józanságát, mániákus pedantériáját. Állandóan mos, vasal. Sem önmagán, sem maga körül nem tűr semmiféle rendetlenséget. A szépítkezésre nem áldoz túlzottan sok időt. Szereti a rövid, könnyen kezelhető hajviseletet, amivel nincs sok gondja. Színekben a természetes árnyalatokat kedveli: a sárgát, a barnát, a borostyánt. Kedvenc ékszerei: jáspis, smaragd, világos topáz.

Friss gyümölcsillatok illenek hozzá, mint Ungarótól a Diva vagy a Saint Laurent „Y”-ja.

A sminkben semmi túlzás: nappali krém az arcra, világos árnyalatú színező a szemhéjra. Egy kis kontúr barna szemceruzával, a szájra pedig borostyánszínű rúzs; máris kész a Szűz megszokott arckikészítése.

Tulajdonképpen nincs is nagy szüksége a kozmetikára, anélkül is sokáig megőrizheti fiatalságát.

Legfőbb ismertetőjele: formás test, arányos végtagok, kreol bőr, kissé előreugró, jól fejlett áll, Merkúr-gödörrel.

A Szűz-jegy szülötte: Sophia Loren.

A világhírű filmszínésznő 57 évesen még mindig ragyogóan szép, elbűvölően szellemes. Családanyának is tökéletes: mindkét fiát imádja, viszont a fáma azt beszéli, hogy férjének – Carlo Pontinak – kitette a szűrét. Pontosabban egy fedél alatt laknak, de szétválva az ágytól, s legfeljebb csak az asztalnál találkoznak. Mi maradt a szerelminek mondott, híres viharos házasságból? Egy tányér spagetti, ennek az elkészítéséhez Sophia nagyszerűen ért. A „vénember” – így nevezi a férjét -, pedig eltűnődhet azon, hogy az élet a világ legszebb és legjobban főző asszonya mellett sem fenékig tejföl. Csak egy tányér, kegyelemből odalökött spagetti.

Összeállította: Vadas Zsuzsa 

Nők Lapja 1992/37. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images