Vass Virág emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Erotika: „A tudomány mai állása szerint a szexuális vonzerő titka. Az ember nemi ösztöneire kifejtett hatása egyelőre még nem ismert.”

Ilyen szárazon, kedvetlenül és tárgyilagosan szerepelt az erotika definíciója a „Házastársi együttélés lexikonában”, amely a századfordulón minden éjjeliszekrény mélyén ott hevert a hálószobákban. Az „erotika” címszót egy telt keblű szépség illusztrálja, akiről férjura épp a csizmát ráncigálja, miközben hitvese szoknyája egészen a harisnyakötőig felcsúszik. „Erotikus vagy illetlen?” – kérdezi alatta a felirat, a döntést a kedves olvasóra bízva.

Az agy mint erogén zóna 

Az erotika teljes értékű lehet szex nélkül. De a szex erotika nélkül olyan, mint a tánc zene nélkül. Értelmetlen.

Tudományos kutatások keresik a szex és az erotika közötti különbséget. Az egyesült államokbeli Indianában a Kinsey Intézetben nemrégiben végeztek egy erre irányuló kísérletet. Egy férfiakból és nőkből álló tesztcsoport minden tagjának testére érzékeny kis műszert helyeztek, amely a testhőmérséklet, pulzus és vérnyomás adatain keresztül figyelte a test reakcióit. Az egybegyűlt kísérleti személyek egy vetítésen vettek részt, ahol egy pornófilmet néztek végig, meztelen nőkkel és férfiakkal, egyértelmű párbeszédekkel. A következő nap ismét összegyűltek. A testiség most rafináltabban, rejtve bukkant fel az egyes jelenetekben, a dialógusokban is burkoltan pl. viccek formájában jelentkezett az erotika. A harmadik nap a szex már csak mellékszereplő volt a történetben. Helyette erőteljes hangulatképek domináltak, lágy zenével és szerelmes versekkel.

A kísérlet eredménye: Az első nap, a kemény szexfilmnél a megfigyelt személyek izgalmi állapotának görbéje egy piramisra emlékeztetett, csak rövid ideig maradt a csúcsponton, aztán rohamosan esni kezdett. A második napon, amikor a szexjelenetek erotikus csomagolásban jelentkeztek, tovább tartott a tetőpont. A harmadik napon, amikor a megfigyelt személyek érzéki fantáziáját aktivizálta a bemutatott jelenet, a görbe egészen a kísérlet végéig fennmaradt.

A megfigyelésről beszámoló professzor egy klasszikus viccel zárta előadását: „Egy pszichiáter páciensével sétál a parkban. Egy roskatag fapadra mutat és megkérdezi, mi ez? A beteg rámered és csillogó szemekkel válaszol: egy nagyon szép, meztelen lány. Sétálnak tovább, az úton egy csúf béka ugrik át. Mi ez? – kérdezi páciensét a pszichiáter. A beteg ismét csillogó szemekkel válaszol: egy nagyon szép meztelen lány. A pszichiáter a fejét rázza, ám ekkor egy gyönyörű, szőke lány halad el előttünk. Mi ez? – kérdezi gyorsan a betegét. Egy korhadt fapad, rajta egy csúf békával – feleli a páciens. Így hát, hölgyeim és uraim, az erotika épp annyira erotikus, amennyire a fantázia annak tartja. A legerotikusabb zóna a fejben található.”

Hazugságok, félelmek, vágyak 

„Tizenhárom éves koromban kezdődött. Egy különös pillantás. Egy egészen más érzés. Ápolónő volt. Fehér köpenyben vonult a folyosón. Az ápolónők minden titkot ismernek. A sercegés, amikor nejlonharisnyás lábait keresztbe tette. Női neszek. Ilyen puha. Kék szoknya, ami egy kicsit áttetsző a napfényben, ha az ablak elé áll.

Aztán a barátaim nővérei. A fodrásznő keze, amikor a nyakamhoz ér. Kezében szárító, a hasa az arcomnál… Az áruházak öltözőfülkéi, az alsóneműosztály, ahol a függöny egy soványka rést hagy… Emma szűk tornadresszben. Vad fogócskázások az iskolaudvaron. Amikor egy pillanatra elkaptuk a lányokat, hogy nevettek! A pénztárosnő mély dekoltázsa az ABC-ben. Vakáció, naptól cserzett bőr. Kisfiú álmok. Erikáról, akinek ötöse van tornából, és olyan feszes a teste, mint a gumi. Vagy Máriáról, akinek finom kis pihék vannak a nyakán. A sulidiszkó. Esténként. Apró kezek fonódtak össze. Ajkak érintették egymást. Olyan szép. Olyan idegen. Az ügyeletes tanár az ajtónál leskelődött. Erika a világ legszebb lánya. Szeretem Erikát. Biciklivel föl-le kerekezni a házuk előtt és találgatni, mit csinál most, mi van rajta, vajon kedvel engem? Erika! A haja szál a szélben. Borzongás. Olyan mélyről, mint még soha”.

„Olyan finom illata van. Fölém hajol, mikor a komputernél ülök és kiszúr két hibát, amire nem is gondoltam és amit aztán azonnal el is felejtek. Aztán visszamegy az íróasztalához, hátrahagyva az illatát, amivel a következő órákat átvészelhetem. Vágyaim fogja vagyok. Egy nyári napon történt. Bejött az irodába. A komputer képernyője sötét maradt. Izzadt. Sokkal jobban izzadt, mint én. Jó szaga volt. Minden mozdulatára felhőként kúszott felém az illata. Jól illett hozzá ez az illat. Nem volt szüksége sem dezodorra, sem parfümre. A szőrszálakat, a puha pihéket igen erotikusnak találom. Például, ha egy alvó nő karjára hajtom a fejem, szeretem nézni a rajta levő pihéket.”

És boldogan éltek, amíg…

Inkább az újságodba süllyeszted az orrod, semmint ránézz. Szörnyű felismerés. Kellemetlenül érzed magad. Utoljára tíz napja. Vagy három hete? Az a jó nő melletted az ágyban a feleséged. Hat évvel ezelőtt letépted róla a ruhát, míg a bejárati ajtótól az előszobáig ért. Ma olyan vagy, mint egy hamvadó vulkán. Szívesen vagy vele, szereted őt, nem akarsz más nőt, de erotikusnak egyre ritkábban találod. Néha úgy tekintesz a feleségedre, mint egy szakfelügyelőre, aki mindent hall és mindent lát. Azt is, amikor az utcán minden miniszoknyás nőre megreszkírozol egy pillantást. Miért nem tudod egy nővel beérni? A pszichológusok segítenek neked.

Minden reggel a szeretett nő illatával ébredni, lágy, finom bőrét érezni és Ámor nyilát a szívedben – csodálatos dolog. De Ámornak és angyali kompániájának úgy látszik, nincs olyan tisztviselője, aki figyelmeztetné őket a TE időbeosztásodra. Hogy lehetőleg 8.30 és 10.30-kor lövöldözzenek. Ehelyett akkor veszik célba a szívedet, amikor éppen eszükbe jut és főképp amikor a legkevésbé várnánk.

Olyankor viszont legfeljebb egy erotikus pillantást lehet váltani. Á kolléganővel – a szemközti asztalnál. A mese vége sem tűnik éppen valósághűnek. És boldogan éltek amíg… Amíg mi történt? Amíg ki nem alakul a mama-érzés. A túlzott biztonság és kizárólagosság érzete. Amikor elkezdődnek a „ne kapcsold még ki a tv-t anyukám” párbeszédek.

A másik oldalon viszont 100 százalékosan szexre vagy programozva. A szexuális tanácsadók minden médiában helyet törnek maguknak. Világosan elmagyarázzák neked, milyen egyszerű működésbe hozni a szexgépezetet. Vicces, hogy neked nem sikerül! Az olasz szociológus professzor, Francesco Alberoni szerint a férfi erotikus fantáziája pont ellenkezője a nőének: ahol az utóbbi az intimitást, a közös életet keresi, az előbbi kizárja a szerelmet. A férfi kötöttséget, kötelességet érez. Egy olyan nő, aki a házasság vagy az együttélés során teljes odaadással, gondoskodó figyelmességgel szeret, erotikusan teljesen boldog és kielégült. A férfiaknak az ilyesmi nem elég. Épp ellenkezőleg. A zajos gyengédségek a gondoskodások világát a kényelem, a megszokás és a kizárólagosság érzése valóságos börtönné változtatja, ahol az erotika szép lassan meghal.

Ennél már csak a százszázalékos nyíltság pusztítja jobban az erotikát. Ha lehull az utolsó lepel is személyiséged legrejtettebb titkairól, az az utolsó kegyelemdöfés. Akkor az erotikát feltámasztani kizárólag érzelmekkel lehet. És talán hitvesed nevetése visszalopja életedbe az erotikát.

A mítoszok valahogy mindig szexisek 

Az erotika mindenekelőtt ígéret. Egy kemény pornókép ideig-óráig izgató lehet, egy Picasso-akt viszont sohasem veszít az őt körüllengő titokzatosságból. Az erotika sohasem bocsátkozik részletekbe. Marilyn Monroe, a mítosz, az örök nő ugyan mutogatta a lábait, hagyta magát fotózni fedetlen keblekkel is. De csak ráadásként. Varázsereje nem ebben rejlett.

Arthur Miller – az ismert amerikai író, Monroe utolsó férje valahogy így próbálta megfogalmazni a titkot: „Minden, amit Marilyn tett, szerelmi vallomás volt az élethez. Sokszor nem talált meghallgatásra, de ő nem adta fel. Az élet számára mindig kicsinosította magát. A szerelem örök rejtély maradt előtte, minden szóban, minden mozdulatban, minden pillantásban a megoldását kereste.”

Aztán van itt még valami. Miért van az, ha valaki erőt és fáradtságot nem kímélve mindent megtesz azért a bizonyos kisugárzásért és mégsem találtatik erotikusnak! Pontosan azért, mert mindent megtett. Az erotikát – szerencsére – nem lehet kicsikarni, nem lehet akarni.

Mindenki számára ismerős az érzés, amikor valaki szorongató magányában lázasan partnert keres és biztosan nem talál. Még elkeseredettebb lesz és még lázasabban kutat. Ördögi körbe kerül. Ha viszont valaki boldog szerelmes, nemcsak mozgása, hangja változik pozitívan, de egész megjelenése vonzóbb lesz. Valóságos erotikus aura lengi körül.

Amikor Ninon de Lenclos-t, a XVIII. század legünnepeltebb szépasszonyát betegágyánál vonzerejének titkáról kérdezték, ő ráncos szemével kacéran hunyorítva így felelt: „Mindig szerelmes voltam. Ha kitettek volna egy lakatlan szigetre, szívemet a szélnek, a farkasoknak, vagy egy színes tengeri halnak ajándékoztam volna.”

Divat az erotika fegyvertára

Az erotika egy ötletgazdag átváltozóművésznő. Az évszázadok során gyakran cserélgette a jelmezeit. Néha darázsderékkal, néha krinolinnal támadt, de bevetette az aligszoknyát, a dekoltázst, a sokat sejtető selymeket is. A fegyvernemek között szerepelt még a fűző, az edzőcipő, a csipkés kombiné, a szaggatott farmer és a pofaszakáll. A céltábla minden esetben a másik nem fantáziája. A nyalka egyenruhák mágnesként vonzották a női tekinteteket. A szakáll is komoly záloga volt a hódításnak akkoriban. A nőgyűlölő, simára borotvált filozófus, Arthur Schopenhauer így füstölgőit szőrös embertársai láttán: „Nemi jelvényt hordanak az arcuk kellős közepén, amely azt jelzi, hogy a férfiasságot – amely az állattal közös az emberben – az emberiességnél többre tartják.”

Az erotika nemcsak ízlés, divat, kor függvénye, de földrajzilag is más és más módon jelentkezik. Gondoljunk csak a kínai férfiak legendás vonzalmára az agyonnyomorgatott, pici, kecses női lábfejek iránt. Ugyanolyan lázba hozza őket a kis cipőméret, mint európai férfitársaikat mondjuk Samantha Fox mellbősége – ami viszont a kínaiakat hagyja hidegen. És míg Európában időt, pénzt, energiát nem sajnálnak a hölgyek hátsófelük karcsúbbá tételére, addig a hottentották a minél terebélyesebb popsikat kedvelik, és a világ minden kincséért sem kezdenének bele egy fogyókúrába. Amit mi kis jóindulattal legfeljebb egzotikusnak nevezünk – pl. a tányérajkat, a gyűrűkkel nyújtott zsiráfnyakat – azt a nomád törzsek vérpezsdítőén erotikusnak találják. De hagyjuk a szélességi és hoszszúsági fokokat! Elegendő, ha magunkba (és ruhásszekrényünkbe) nézünk. A 70-es évek trapéznadrágjai és széles gallérú ingei ma inkább bohókásnak, mintsem szexisnek hatnak. De vigyázat! A jövő évi trend szerint ismét divatba jönnek.

A Brigitte c. lap nyomán összeállította: Vass Virág

 Nők Lapja 1992/30. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images