Korniss Péter emlékezetes riportja a Nők Lapja archívumából.

Kilenc év kemény tanulása, fárasztó próbái és a sok lemondás, melyet a pálya követel — ez a háttere a Balettintézet minden évzáró koncertjének, mely a balettművészetnek mindig fontos eseménye. Itt kell számot adni munkáról, s tehetségről egyaránt. A vizsgázó évfolyam balettmestere, Lőrinc György olyan műsort állított össze, melyben a fiatal művészek megmutathatják legjobb képességeiket: részletek a Diótörőből, Csipkerózsikából, a Gajanéból, a Giselle egy teljes felvonása és Lőrinc György egy új balettje, Prométheusz teremtményei, Beethoven zenéjére.

Az Operaházban megtartott vizsgaelőadás egyben jó képet nyújtott az intézet munkájáról is. Igazgatója Hidas Hédy, tízéves tevékenysége után most búcsúzik a vezetéstől — a Munka Érdemrend arany fokozata kitüntetéssel. Tehetséges táncosok egész sora nőtt fel ez alatt az idő alatt. Ezt igazolják a legutóbbi évek balettjeinek új főszereplői, külföldi meghívások és a fesztiválsikerek is.

Ez évben a várnai fesztiválon két frissen végzett táncos is elindult: Szőnyi Nóra és Mészáros László. Ősztől ugyancsak ők, egyéves ösztöndíjjal a világhírű Leningrádi balettiskolában tökéletesíthetik tudásukat. Az évfolyam többi növendékei az Operaházhoz, az Operettszínházhoz, s a Pécsi Baletthez szerződtek. Reméljük, hallunk még mindannyiukról.

Kép és szöveg: Korniss Péter

 Nők Lapja 1972/29. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Fortepan / Magyar Hírek folyóirat / A képen az Állami Balett Intézet növendékei láthatók, középen Mák Magda balettmester