Vadas Zsuzsa emlékezetes összeállítása a Nők Lapja archívumából.

Az Oroszlán uralkodó bolygója a Nap, alapeleme a Tűz. A jegy szülöttei vonzódnak a fényhez, szeretnek tündökölni – akár a Nap -, melegséget, életerőt sugároznak. A Nap hatása nyilvánul meg az Oroszlán asszonyokra jellemző tulajdonságokban: szereplési vágyukban, indulatosságukban, játékosságukban és önzésükben, amely különös keveréke jószívűségüknek és büszkeségüknek. Az Oroszlán nő ugyanis mindig kész arra, hogy segítsen a hozzá közel állókon, de ezzel is a saját fontosságát kívánja hangsúlyozni. Szüksége van a sikerre, a büszkeségre, a hódításra, a saját nagyságába vetett hitre. Képtelen eltűrni, hogy ne ő legyen a központ a társaságban. Imád nagylábon élni, s azonnal búskomorságba esik, ha le kell mondania megszokott élvezeteiről. Alaptermészete nyílt és vidám, könnyű átlátni rajta. Semmit nem lehet nála elérni kényszerrel, hatalmi szóval, csak szeretettel.

Gyenge pontjaik:

1. Vérnyomás, szív

Az Oroszlán jegyűek életereje hatalmas, testi felépítésük is erőteljes. Szívósak, a betegségekkel szemben ellenállnak, vagy gyorsan felépülnek. Mivel alapelemük a Tűz, vérhőmérsékletük melegebb a normálisnál, ezért a vérnyomásukkal is lehetnek gondjaik. Hajlamosak a lustaságra és az elhízásra, emiatt is fontos számukra a mozgás és a sportolás. Lehetőleg olyan sportokat, illetve mozgásformákat válasszanak – séta, úszás, tenisz -, amelyek nem erőltetik túl a szervezetüket és nem veszik nagyon igénybe a szívüket. A szív a legsérülékenyebb szervük, tehát kímélniük kell. Lehetőleg ne fogyasszanak nehéz, fűszeres ételeket, hanem halat, zöldséget, gyümölcsöt, esetleg könnyű sülteket, és a dohányzást se vigyék túlzásba.

2. Fej

Az Oroszlán fellépése magabiztos, imponálóan határozott, fejtartása büszke, királyi. A feje alkatához mérten nagy, homloka boltozatos, a haja dús és többnyire göndör. Amíg ki nem hullik. Ugyanis hajlamosak a korai kopaszodásra. Miután elég könnyen betegedhetnek meg agyhártya-gyulladásban, nem árt a fejük fokozott védelme. Télen hordjanak meleg sapkákat, kucsmákat, nyáron pedig kalapokat. A kalapok egyébként is illenek uralkodói megjelenésükhöz. Bőrük finom, rózsaszínes és idősebb korukban sem túl sokat veszít a feszességéből.

3. Érézkiség

A csillagjegy szülötteinek szexualitása rendkívüli. Kielégíthetetlen erotikus étvágyukat nem annyira fejlett érzékiségüknek, inkább forró vérüknek és’ kimeríthetetlen energiakészleteiknek köszönhetik. Vérük hamar lángra lobban, ennélfogva képtelenek a sírig tartó hűségre. A csábításnak már csak azért sem képesek ellenállni, mert túl gyakori a megkísérlésük: feltűnő külsejük, színes egyéniségük úgy vonzza az imádókat, mint méz a legyet. A mértéktelen gerjedelem természetesen levezethető olyan munkával vagy elfoglaltsággal, amiben kiélhetik alkotói vagy vezetői képességeiket, és számíthatnak a sikerre is. Az Oroszlán kiváló családanya, aki élethivatásának tekinti gyerekeinek gondozását és nevelését. 

A csábító oroszlán

Az önteltségig önérzetes, a vetélytársat nem tűrő, szinte betegesen hiú Oroszlán – született csábító. Mindenre képes annak érdekében, hogy felhívja magára a figyelmet. Él, hal a színekért. A sminkjében éppúgy, mint a ruházatában a buja, vadító hatásokat kedveli, a csillogó aranyat, a sárga összes árnyalatát és a bíborvöröset. A tetszés nála az első helyen áll, akkor elégedett, ha minden szem rátapad és forr, sistereg körülötte a levegő. Szeret kapni és adni kozmetikai tippeket, az a típus, aki örömét leli a sminkelésben. Fémek közül természetesen az arany az övé, és megunhatatlan szépítőszere az aranypúder. Ebből bátran tehet a nyakára és a vállára is, ha az alkalom úgy kívánja. Előnyösen emeli ki feltűnő személyiségét az aranyra festett szemhéj, az aranypirosra rúzsozott száj és a fekete szempilla. Dús haja, akár az oroszlánsörény, ezt állandóan formáznia kell. Házilag is előállítható; a hajat befújjuk lakkal, a fürtöket szorosan rátekerjük az ujjunkra pár percig. Utána csak megrázzuk és kész a csigás sörény. Az Oroszlán hölgy illatokban is szereti a feltűnést. A bódítóan fűszeres, érzéki illatkompozíciók illenek hozzá.

Kedvenc ékszerei: a borostyánkő, a jáspis, a rubin és a gyémánt. Látványos szépségét még jobban érvényre juttatják a különleges, merész kiegészítők. Öltözködésben szereti a klasszikus eleganciát és ért hozzá, hogyan tegye érdekessé: a színek párosításával vagy egy káprázatos kalappal, egyedi cipővel, táskával, esetleg ragyogó ékszerekkel, illetve bizsukkal. Legfőbb ismertetőjelük az oroszlánsörény.

 Nők Lapja 1992/32. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images