Szilágyi Éva emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

A ,,Diana valódi története” című könyv bombaként robbant Londonban, mélyen megrengette a monarchiát. A brit trónörökös feleségének titkát feltáró mű egy tizenegy éves házasság intimitásait árulja el az olvasóknak. 1981-ben az évszázad esküvőjének nevezték Károly herceg és Lady Diana Spencer menyegzőjét. Romantikus szerelemről írtak a lapok, a mesebeli herceg elvesz egy szépséges lányt. Királyné lesz belőle, akárki meglátja – gondolták a brit alattvalók, és meghatottan tekintettek az ifjú párra, gyönyörködtek Lady Di hamvas bájában.

Hogy e házassággal valami baj van, az már régóta köztudott. A Kensington palotából kiszivárgó hírek, sokatmondó fényképek, külön utak, a mozaikokból kirajzolódott megromlott kapcsolatuk, házasságuk válsága. Mi az igazság? Találgatták a trónörökös pár életét árgus szemmel figyelők. E könyv sokkot okozott. Kiderült – ha a leírtak megfelelnek a valóságnak -, hogy a királyi család legközkedveltebb, filmcsillagként tündöklő, nemzetközi népszerűségnek is örvendő tagja, a walesi hercegnő – boldogtalan asszony…

Andrew Morton, a könyv szerzője, a Sunday Times újságírója, a királyi ház jeles ismerője. A Bild am Sonntag című lap szerint Mortont figyelmeztették: ne írja meg ezt a könyvet. Lehallgatták a telefonját. Betörtek az irodájába. A biztonsági emberek hónapok óta keresik, ki a palotában az újságíró informátora. „Diana legjobb barátai – árulta el Morton -, akik nem tudták tovább elviselni, hogy a nyilvánosság számára évek óta hamis képet festenek Lady Di-ről.” Az újságíró többet nem árul el.

A könyv már az első oldalain leleplezi Károly hercegnek házassága előtti szerelméhez, a 44 éves Camilla Parker-Bowleshez fűződő kapcsolatát. Amikor Diana megtudta, hogy Károly beteg szerelmének virágot küldött, két nappal a mesebeli esküvő előtt szakítani akart. Nászútjukon a fiatalasszony észrevette, amint férje tárcájából kihullik Camilla képe…

Augusztusban kellett volna megjelennie Diana valódi történetének, de Morton gyanút fogott. A hercegnő naptárában ugyanis július utánra nincs program bejegyezve, sőt Diana barátainak kijelentette: „Akkor már nem leszek itt…” Lehet, hogy újabb válás van készülőben? Az író nem tétovázott, azonnal piacra dobta szerzeményét.

A királyi családban elszaporodtak a válások, Sarah, a yorki hercegnő és András herceg, miután kipattant Fergie botránya, a texasi milliomossal való kapcsolata, ágytól, asztaltól különváltak. Anna hercegnőnek nemrég mondták ki a válását.

Diana – Morton szerint – ötször kísérelt meg öngyilkosságot. Öt hónappal az esküvője után, a királynő sandringhami kastélyában egy csúnya veszekedés után Lady Di azzal fenyegetőzött, hogy leugrik az emeletről. Férje „hisztérikusnak” tartotta, nem vette komolyan őt. A fiatalasszony 1982. január 1-jén levetette magát a kastély lépcsőjén. Három hónapos terhes volt. A királynő orvost hívatott, riasztották a hercegnő nőgyógyászát, szerencsére a kék foltokon kívül nem esett baja.

Diana féltékeny volt. Halálosan féltékeny. Házasságára árnyékot vetett Camilla, vetélytársának tekintette a nála sokkal öregebb, és kevésbé vonzó külsejű nőt. Nehezen viselte el új helyzetét is. „Egyik percben semmi, nulla voltam (a férje nemtörődömségére utalt), a másikban walesi hercegnő, leendő anya, a média játékszere, a királyi család tagja. Számomra ez egyszerűen túl sok volt.”

Mindent megpróbált – írja Morton -, hogy a férjétől védelmet, biztonságot kapjon. Semmi reakció… Eltávolodtak, elhidegültek egymástól, Diana több krízisen esett át, öngyilkossági kísérleteit kétségbeesésében követte el.

James Gilbey, Diana egyik barátja szerint sohasem gondolt komolyan arra, hogy véget vet az életének, a látványos drámai jelenetek segélykérések. Egyszer teljes erejéből egy üvegvitrinbe vetette magát, majd borotvával megvágta a csuklóját, ezt követően konyhakéssel ejtett sebet a testén. Károly herceg hűvös és kimért maradt.

Lady Di időközben igen népszerűvé vált, de sikerét Károly herceg és az udvar nem méltányolta. Az évek során remekül elsajátította a „királyi sztár” szerepét. Minden fényképezőgép felé irányul, a fotósok kedvenc témája az elegáns, fotogén, fiatal hercegnő. A trónörökös neje érzelmeit ügyesen leplezi, hogy bájos mosolya mögött mi játszódik le, azt nem tudni. Minden körülmények között képes magára ölteni a boldogság maszkját.

Bulemiában szenvedett, e betegségre jellemző a farkasétvágy, a szüntelen evés (zabálás). Ettől szörnyű bűntudata támadt, kiszaladt a vécére, ledugta az ujját, és kiadta az elfogyasztottakat. S ez naponta többször megismétlődött.

Károly herceg időnként kimaradozik, későn vagy egyáltalán nem jön haza, felesége kínlódik. Camillánál van? Egy alkalommal hallja, hogy Károly a kádból a vetélytársnőnek telefonál. A herceg az életmódján is változtat, nem megy többé vadászni és vegetáriánus lesz, legszívesebben visszavonul vidéki kastélyába. A család mindenért Dianát okolja: nem tud hatást gyakorolni férjére.

Lady Di depressziós. Pszichiáter segítségére szorul. Kezelőorvosa, dr. Allan McGlashan az álmait analizálja. Diana e módszert nem tartotta meggyőzőnek, másik orvosa, David Mitchell mindennap Károlyhoz fűződő kapcsolatát elemezte. Sem ő, sem más nem tudott igazán segíteni az asszony baján.

Úgy tűnt, Diana lassan elfogadja a helyzetét. Ausztráliai hivatalos látogatása fontos állomás az életében. Hőség, halálosan fárasztó programok, Lady Di helytáll. Meghódítja az ötödik kontinenst. Károly féltékeny felesége népszerűségére, itt ő szorul háttérbe.

Második gyereke is fiú, a férje csalódott, lányt várt. II. Erzsébet másnap meglátogatja a menyét: „Hála Istennek, nincsen olyan elálló füle, mint az apjának.” Őfelségének ez az első megjegyzése. Diana ismét szomorú. A gyerekek nevelése kérdésében hajthatatlan, például nem fogadta el Károly régi nevelőnőjét fiai mellé, fiatal nőre bízta Williamet és Harryt. Diana mozgása korlátozott, éjjel-nappal fotósok, riporterek hada van a nyomában. Speciális önvédelmi tanfolyamot kellett elvégeznie, királyi testőrök kísérik minden léptét. Akadt köztük hűséges barát is, Barry Mannakee, de ő 1987-ben tragikus autóbaleset áldozatává vált.

A könyvben Morton azt állítja, hogy Károly herceg házassága alapjaiban omlott össze. Diana valódi története – óriási szenzációt keltett. Hogy miről szólnak majd az új fejezetek, az a jövő titka.

sz. é.

 Nők Lapja 1992/25. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images