A Nők Lapja archívumából.

Miközben, ha lassan is, de csak közeledik a nyár — Ausztráliában téliesre fordul az idő. Sydneyben, a bíróság tekintélyes palotájában mégis egy olyan per folyik, amelyik igazán nyári jellegű. Akármilyen furcsán hangzik is, a jogászok a női fürdőruháról vitatkoznak és ítélkeznek…

A történet még januárban kezdődött, amikor az ausztráliai hőhullám tízezreiket csalt ki a tengerpartra. Sydney rendőrségének egyik új főtisztviselője — gondolván új seprő, jól seper, s különben is szoros szálak fűzték bigott egyházi körökhöz — fürdőruha-razziát tartatott a strandokon. Felelevenítette az 1935-ben kelt 52. számú rendeletet, amely szerint minden tizenkét esztendőn felüli lány vagy asszony köteles olyan fürdőruhát viselni, amely egyrészes, a felső combot legalább hét centiméterre fedi, s legalább négy centiméteres vállpántokkal rendelkezik. Tulajdonképpen minden fürdőző nőt letartóztathattak volna, de »csak« 75 húsz éven aluli lányt állítottak elő, akik bikinit viseltek.

A »centiméteres erkölcscsőszök« — ahogyan nem kevés gúnnyal elnevezték a buzgó hatósági közegeket — 25 dolláros pénzbüntetésre akarják elítélni a fürdőruha-per vádlottait, hogy példát »statuáljanak«. A védelem a huszonhét esztendővel ezelőtti előírások idejétmúltságát hangoztatja, sőt elhangzott érvként »a szépség természetes joga« is. A szakértők középutat keresnek, s ha nem is akarnak elítélni mindenkit, aki kétrészes vagy vállpántnélküli fürdőruhát visel, úgy szeretnék módosítani a régi rendelkezést, hogy a bikini csak három centiméteres sávot hagyhasson szabadon a köldök alatt.

A per arra kitűnően alkalmas, hogy az élclapok elviccelődjenek, s az ausztrálok jól szórakozzanak. No meg egy kis bosszúságra is. Mert alighanem igaza van a Tribune című lapnak, amely megállapítja: »A rendőrség okosabban tenné, ha az egyre elszaporodó bűnözők ellen lépne fel a fürdőruhák méregetése helyett…« (—e)

 Nők Lapja 1962/22. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images