1982: A maffiafőnöknő és az iskolaigazgató: két krimi – az életből

A Nők Lapja archívumából.

A maffiafőnöknő

A nápolyi riporterek nem kérették magukat. Kíváncsiak voltak, mit mond a sajtókonferencián Pupetta Maresca. A 46 éves nő nemcsak vonzó, szép, de a város legfélelmetesebb asszonya is. Ha a helyzet nem változik, ő lesz a nápolyi Camorra (a város hírhedt maffiája) élén az első nő — írja a Quick.

„Mondjátok meg Raffaele Cutolónak — diktálta a riportereknek a szépasszony —, hogy ez ideig még türtőztettem magam, de értésére adom. hogy a kezem a börtönben is eléri. Ha a családom egyetlen tagjának meggörbül a haja szála, megölöm, és az egész családját kiirtom.”

A különös sajtóértekezlet akkor zajlott le, amikor a nápolyi hatóságok 168 ember ellen adtak ki letartóztatás! parancsot, s a nagyszabású akció során 139-et dugtak rács mögé. A hírhedt Camorra felszámolására törekednek. Börtönbe került Raffaele Cutulo, a Camorra feje is. „Szuperbiztos” cellában őrzik, mivel bűnszervezetének akcióit zárt ajtók mögül is irányította.

Pupetta („A babácska”) jól ismeri a helyzetet. A nápolyi öböl déli részének szegény halásztelepüléséről származik. 16 éves korában a szép lányt „Miss Rovigliano”-vá választották. Két év múlva a legnagyobb nyomorból a legnagyobb jólétbe csöppent: feleségül vette Pasquale Simonéit!, a Camorra főnöke. A közel két méter magas férfi és a szép. szegény lány esküvője (al)világra szóló esemény volt. Az óváros cigaretta- és kábítószercsempész, tolvaj, bérgyilkos, vagy csak egyszerűen életművész lakóit lenyűgözte az esküvő.

Három hónap múlva Pupetta megözvegyült. Férjét egy ismeretlen fiatalember — kis vérdíjért — lelőtte az utcán. A temetés pompája — ha lehet — még az esküvőén is túltett. A hatlovas, barokk halottaskocsi keresztülvonult a városon, mögötte a 18 éves özvegy. Amerre a gyászmenet elhaladt, a kereskedők félelmükben gyorsan lehúzták a redőnyöket.

Negyedév múlva Pupetta gondoskodott a stílszerű vérbosszúról. A Via Novarrán, majd egy méterre attól a helytől, ahol férjét meggyilkolták, lelőtte Simonetti gyilkosának az özvegyét, aki öt hónapos terhes volt.

Pupetta egy csapásra híressé vált Itáliában. 13 évi börtönbüntetésre ítélték, de verseket, dalokat költöttek róla, a Népszínházban egy darabot adtak elő: ..hősnője” Pupetta. Filléres regényeket írtak történetéről. Francesco Rosinak a La Sfida (A provokáció) című filmjét is az asszony inspirálta.

Tíz év múlva a fiatal özvegyet szabadon engedték, összeállt Uberto Ammaturóval, akit Nápolyban revolverhősként ismertek, s aki a Peruból származó kokaincsempészésből óriási vagyonra tett szert. Pupetta az ő segítségével kezdte el a harcot a nápolyi maffia hatalma ellen. Tavaly októberben letartóztatták legnagyobb vetélytársát, Raffaele Cutolót. Azt gyanítják, hogy ebben a nő keze is benne van: elárulta ellenfelét. Sokan kerültek rendőrkézre: Sotto, „az egyes számú gyilkos”, Papacció, „a véres kutya”, Genarro, „a legveszedelmesebb”. Antonio Giacciót, a maffia egyik ismert alakját egyszemélyes zárkájában lelőtték. Salvatore Serrát felakasztva találták.

Az egész történet olyan, mintha egy új „Keresztapa”-sztori íródna…

A szenzációt keltő sajtókonferencián Pupetta a még létező riválisainak a figyelmét arra hívta fel, hogy igényt tart Nápoly maffiafőnöki posztjára. Hacsak hirtelen el nem teszik láb alól, erre van is esélye.

Tragédia a hálószobában

1980. március 10-én, az 56 éves Mrs. Jean Harris, a Virginiában levő McLean-i neves Madeire iskola igazgatónője ötszáz mérföldet autózott, hogy szerelméhez, a 69 éves dr. Herman Tarnowerhez utazzon. Tarnower ismert személyiség, a népszerű Scarsdale-diéta című mű szerzője. (Az Egyesült Államokban mániákusan fogyókúráznak a nők.) Az igazgatónő magához vette revolverét. A garázsajtón át lépett az orvos házába, s mikor egy idő múlva Tarnower szakácsnője a csengő hívó szavára a hálószobába sietett, haldokolva találta a padlón a doktort. Pizsamája véres volt.

Mrs. Harris rendőrért ment, s az ügyeletessel közölte: a fegyvert, amellyel Tarnowert lelőtték, a kocsijában találja. A doktor — állította az asszony — minden nővel, akivel lehetett, lefeküdt, ezért kapta meg a magáét.

Az eset nagy port vert fel, rendkívül izgatta Diana Trilling írónőt. Nemrég jelent meg a könyve, címe: Mrs. Harris — a Scarsdale-diéta orvosának a halála.

A tárgyalás — mint a The Sunday Times írja — nagy izgalmat keltett, női csoportok „hősként” ünnepelték az igazgatónőt. Az írónő is velük érzett. Már a tárgyalás előtt — érzései alapján — feminista szemszögből írt a bűnesetről. Majd elment a tárgyalásra, de ott — legnagyobb meglepetésre — megváltozott a véleménye, összetépte jegyzeteit.

Mrs. Harris azt állította a bíróságon, hogy öngyilkosságot akart elkövetni az orvos hálószobájában. A férfit, akit szeretett, s akit a világért sem bántott volna, dulakodás közben érték a lövések, amikor az el akarta venni tőle a fegyvert. Három golyót találtak Tarnower testében, a nőt egy sem érte. Mindenesetre különös öngyilkossági kísérlet.

Tarnower nagyra vágyott. Magánrepülőgép, világ körüli út, milliós vacsoraparti, nagyvilági élet. Mrs. Harris ezt a dőzsölést, nagyzási hóbortot nagyra értékelte, s ezért a jólétért is ragaszkodott a doktorhoz. A madeirai iskola jómódú növendékei és a tanárok kiálltak az igazgatónő mellett. „A vádlott olyan magabiztosan beszélt a bíróságon, mint aki osztályhelyzeténél fogva védettnek érzi magát — írja Diana Trilling, akinek szemében egyre kisebbre zsugorodott az igazgatónő alakja. — Szeme se rebbent, amikor a véres bizonyítékokat előtárták. Hová lett a női gyengédsége? S ami még megdöbbentőbb, levelei a durva szavak, kifejezések miatt, szinte felolvashatatlanná váltak. Hogy egy leányiskola igazgatónője így fogalmazzon!”

A néhai orvos diétás könyve a gazdagoknak íródott. Trilling könyve az „amerikai tragédiáról”, némi képet ad az amerikai társadalmi osztályokról is, bepillantást ad az iskolarendszerbe, fellibbenti a hálószobák függönyét.

Öt hónapig tartott a gyilkossági ügy tárgyalása. Mrs. Harrist 15 évre ítélték.

Sz. É.

 Nők Lapja 1982/21. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Alessandra Mussolini Pupetta Maresca bőrében, a „Pupetta Maresca, egy bűn krónikája” című tévéfilm egyik jelenetében. Olaszország, 1982. (Fotó: Mondadori/Getty Images)