1996: Ezért jó az évvesztes gyerekeknek Vekerdy Tamás szerint

Vekerdy Tamás örök érvényű tanácsai a Nők Lapja archívumából.

Kérdés: „Két kicsi fiam van: Robi tavaly augusztusban töltötte be harmadik évét, Dani most tizennyolc hónapos. Szerencsés voltam: Robit már tavaly szeptembertől felvették az óvodába. Kicsit féltem, hogy nehezen fogja megszokni, de hamar beilleszkedett, megszerette az óvónéniket és kis pajtásait. Kicsi, csendes, családias óvodát választottunk neki, csak három csoport van. Nemrég a vezető óvónővel beszélgettem. Szerinte Robinak, aki évvesztes lesz, újra kellene járnia a kiscsoportot, itt ez így szokás és a vezető óvónő véleménye szerint a gyerek szempontjából is ez a jó. Én ennek nem örülök. A kicsiknél az első félév, sőt még a második nagy része is a beszoktatással telt, szinte alig volt foglalkozás. Szerintem felesleges lenne neki újra végighallgatni, amint mások sírnak az anyukájuk után. Ő már igényli a komolyabb játékot, a játékos tanulást, a foglalkozásokat. Emellett megszerette az óvónéniket, különösen az egyikhez kötődik, és egy csoportba jár több kis barátjával, akikkel egy utcában lakunk. Véleményem szerint ezt a váltást most, hogy megszokta és megszerette ezt a csoportot, nehezen viselné. Természetesen észrevehető a különbség közte és az egy évvel idősebbek között. De ismerve a gyermekemet és figyelemmel kísérve az óvodai munkát, én azt tartanám számára a legkönnyebbnek, ha a középső csoportot ismételné. Melyik a jobb megoldás? Gondolom, rajtam kívül számtalan szülő áll hasonló dilemma előtt.”

Válasz:

Úgy gondolom, hogy Robi nem évvesztes lesz, hanem évnyertes,

és egy évvel tovább játszhat, ami ebben az életkorban a legfejlesztőbb tevékenység. És igazán éretten, megerősödve lép majd be az iskolába, ahol – ha egyébként a körülmények ezt lehetővé teszik – képességeinek megfelelően fog dolgozni.Az óvodában, bevallom, én nem a „foglalkozásokat” tartom a legfontosabbnak, hanem az együttes játék, éneklés, mesehallgatás, festés-rajzolás, homokozás, s más udvari és kerti tevékenységek lehetőségeit.

De az az érv, hogy Robi az óvó néniket megszerette és különösen az egyikükhöz kötődik, és hogy egy utcában lakó barátaival jár egy csoportba, engem is meggyőz. Úgy gondolom, hogy gyerekenként mérlegelve, a szülőkkel együtt kellene abban dönteni, hogy egy-egy gyerek melyik csoportot ismételje, ha születési dátumánál fogva erre sor kerül.

Jó lehet a kiscsoport ismétlése is, de ugyanilyen jó és indokolt lehet a középső csoporté. (A nagycsoportot, ha csak lehetséges, nem ismételtetném, de azért itt is el tudok képzelni kivételeket.) Robi esetében tehát, azt hiszem én is a középső csoport megismétlését javasolnám.

 Nők Lapja 1996/34. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images