„Meddig aludhat a gyerek a szüleivel?” – Vekerdy Tamás gondolatai 1996-ból

Vekerdy Tamás örök érvényű tanácsai a Nők Lapja archívumából.

Kérdés: „Irigylem azokat az elvált szülőket, akiknek normálisan sikerült rendezniük kapcsolatukat. Nekem és a volt férjemnek nem sikerült, nem tudtunk egymással higgadtan beszélgetni semmiről, a gyerekről és a láthatásokról sem. Szerintem is szüksége van a gyereknek az apjára, talán még a kéthetes nyári együttlétre is, de engem aggasztanak ennek a körülményei. Férjem most két hétre egy kis szobát bérelt a Balatonon, és oda mennek Anikóval. Anikó, a lányunk, most tizenkét éves. Szeretném tudni, hogy a gyerek fejlődése szempontjából egészséges-e, ha apa és kislánya, ha külön ágyon is, de egy szobában alszanak. A gyermek hány éves koráig engedhető ez meg lány esetében? Szerintem ez sok elvált szülőt érdekelne.”

Válasz: Normális körülmények között apa és lánya nyugodtan alhatnak egy szobában a nyaralás vagy a láthatás napjaiban, korhatár nélkül.

Más a helyzet, ha a gyerek veszélyeztetésének gyanúja merül fel. Ilyenkor, a gyerek érdekében, helyes az apa pszichológiai vizsgálatát kérni, kezdeményezni – lehetőleg olyan formában, hogy ilyenkor az anya a saját vizsgálatát is kéri, így talán kevésbé mérgesedik tovább a helyzet az elvált felek között és világosabbá tehető, hogy mindez a gyerek érdekében történt.

Igen, kétségkívül ismerünk olyan törvénybe ütköző visszaéléseket, melyeket esetleg apák is (szerencsére ritkán) elkövetnek lányaik (vagy általában gyermekeik) ellen. Ez a tény indokolhat egy ilyen aggodalmat is. De azt is tudnunk kell, hogy a válás és az azt megelőző időszak feszültségei olyan mértékben hangolhatják egymás ellen az egykori házastársakat, hogy nemcsak arról feledkeznek meg teljesen, hogy valaha mégiscsak rokonszenveztek egymással – hiszen gyerekük, vagy gyerekeik is ennek a vonzalomnak köszönhetik világrajöttüket -, hanem szinte beteges túlérzékenységgel figyelik és gyanúsítják egymást. Persze „valami alapja sokszor lehet e gyanúsításoknak, hiszen a szülők és gyerekeik közötti jó kapcsolatnak, normális kapcsolatnak is mindig van, lehet valami finom erotikus színezete is. Ezt az egymást gyanúsító felek túlérzékenységükben felnagyítják és megindulnak a vádaskodások. Ez is indokolja, hogy ilyen gyanú esetén mindkettőnk vizsgálatát kérjük.

 Nők Lapja 1996/32. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Getty Images