Érdekesség a Nők Lapja archívumából.

Athén, Becs, Amszterdam után most Budapest az Európai Szemorvostársaság négyévenként rendezett kongresszusának színhelye. Az érdeklődés igen nagy, 46 országból ezerkétszázan jönnek, 500 kísérővel. Ennyi résztvevő eddig nem volt az európai Szemorvostársaság kongresszusain. Dr. Radnót Magda professzor, a Budapesti I. számú Szemészeti Klinika igazgatója, a kongresszus elnöke, nemzetközi szaktekintély a szemészetben. Nagy elméleti és gyakorlati eredményeket vár az ötnapos tanácskozás előadásaitól, a gyakorló orvosok és kutatók személyes érintkezésétől, véleménycseréitől.

A kongresszus főtémája, „Funkcionális vizsgálatok a szemészetben”, húsznál több referátumban kerül napirendre és felöleli a modern vizsgálómódszerek úgyszólván minden fontos területét. „Akinek a szakmában szava van ehhez a témához — mondta dr. Radnót Magda — Budapesten lesz”. Mint az orvostudomány minden ágazatában, itt is a legfontosabb a megelőzés. Néhány előadás témája: a látás fejlődése; a színlátás; a tárgylátás; látásélesség, stb. Symposiumok lesznek a következő témáidból: belsősecretiós rendszer és a szem, (pl. a fogamzásgátlók hatása); szintetikus anyagok beültetése; a szem jelentősége a különböző szervek működésében; a szem ultrastruktúrája stb.

Kiemelkedő helyet foglalnak el a kongresszuson a foglalkozási, ipari szemártalmakról, sérülésekről szóló konferenciák.

Ma többen viselnek szemüveget, mint valaha, ennek oka a látászavarok korai és biztos diagnosztizálása, meg az, hogy mind kevesebben idegenkednek ettől a könnyen hozzáférhető „gyógyászati segédeszköztől”. Sok falusi ember nemrégen még tiltakozott a „pápaszem” ellen, de ma már szinte „divattá” vált vidéken a szemüveg.

Kormányszintű és követségi fogadások, díszelőadás az Erkel Színházban, tudományos és műszerkiállítás teszik emlékezetessé a vendégek és vendéglátók számára a budapesti kongresszust. Bemutatják az európai országok szemészeti gyógyszer- és műszeriparának új termékeit.

Az Európai Contact Társaság is ülést tart. A contact üveg az utóbbi években sokat fejlődött. Egyes esetekben az egyetlen jó megoldás, de divat is jelenleg. Természetesen indokolt lehet színészeknél, sportolóknál.

A Nemzetközi és Európai Szemorvostársaság Tanácsa is Budapesten tartja ülését. Itt fog eldőlni a következő, négy év múlva sorra kerülő európai szemészkongresszus helye, ideje és témája. A nagy hagyományokra visszatekintő magyar szemorvostudomány elismerését bizonyítja, hírnevét gyarapítja az április 17-től 21-ig a MÉMOSZ Székházban sorra kerülő Congressus Quartus Societatis Ophthalmologicae Europaeae.

Nők Lapja 1972/16. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Fortepan / Chuckyeager tumblr