Popkatlan – Negyven éve nyitották meg a Sportaréna elődjét, a Budapest Sportcsarnokot

1982. februárjában nyitotta meg kapuit a Budapest Sportcsarnok. A létesítmény 17 év működés után, 1999-ben mindösszesen három óra alatt teljesen leégett, helyén 2003-ban adták át a Budapest Sportarénát (ma Papp László Budapest Sportaréna). Komáromi Zoltán képriportja a Nők Lapja archívumából.

Az ünnepélyes avató után két nappal a főváros ifjúsága is felavatta a Budapest Sportcsarnokot. 9870-en jutottak jegyhez, de még estefelé is akadtak, akik a bejáratoknál várták a jó szerencsét, hátha valahogy bekerülhetnek a „katlanba”.

A Popkatlan című tízórás műsorhoz hasonló rendezvény eddig csak jó időben, az ifjúsági parkokban volt elképzelhető nálunk. A sporteseményekkel, filmvetítéssel és koncertekkel zsúfolt, hosszú program egyáltalán nem fárasztotta ki a jókora közönséget, olyannyira nem, hogy minél gyakoribb megismétlését követelték. Az már biztos, hogy a tizen- és huszonévesek az új csarnok lelkes híveivé szegődtek. A sportolók és sportkedvelők már régen várták – hiszen elsősorban az ő számukra épült a hatalmas aréna. A hírek szerint a fiatalok és a sportrajongók mellett újabb és újabb rétegek meghódítására készülnek a csarnokban, ahol háromezres nézőterű színház is kialakítható választófüggönyök segítségével, hangosító berendezései pedig olyan kiválóak, hogy bármilyen igényes zenei program bátran megrendezhető benne. Így, elöljáróban is megjósolható, hogy egészen más közönsége lesz a Johann Strauss-estnek, a lézerszínháznak, a Győri Balettnek, a bohócparádénak vagy a jégrevünek.

Zsúfolt a tízezer fős katlan.

A csarnok a közeljövőben a szó igazi értelmében a főváros egyik szabadidőközpontjává válik, amelynek látogatói, reméljük, hasonlóképpen jól érzik majd magukat, mint a legelső nagyrendezvényen a popzenerajongó fiatalok.

Komáromi Zoltán

Kiemelt kép: Fortepan / Urbán Tamás

Nők Lapja 1982/9. (Forrás: Nők Lapja archívum)