Szilágyi Éva emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Katharina 1990-ben, hároméves korában elvesztette az édesanyját. Már alig emlékszik a mamára, de a születésnapjára tőle kapott Miki egeres trikó máig a kedvence. Ezt vette fel, amikor kórházban fekvő apját ment látogatni. Az apa 1987-ben tudta meg, hogy egy vérátömlesztés következtében AIDS-fertőzötté vált. Terhes feleségét is megfertőzte.

A nővérek, hogy a gyerek ne ijedjen meg az apját körülvevő készülékektől, a kórterem nyomasztó látványától, gondosan előkészítették a kislány látogatását. Kis széket, kis asztalt tettek a beteg ágya mellé, és rövid időre magukra hagyták őket. A gyerek csacsogott, fogalma sem volt arról, hogy ez a búcsú, hogy soha többé nem találkozik a papájával, hogy teljesen árván marad… Katharina, a sok AIDS-árva egyike.

Ma kétmillióan vannak. Az ezredfordulóra a WHO (ENSZ Egészségügyi Világ Szervezete) szerint 10 millió AIDS-árvára kell számítani. Ez csak a jéghegy csúcsa – állítja dr. Susan Hunter, az egyik legtapasztaltabb, Afrikában dolgozó AIDS-szakértő -, sajnos sokkal több ilyen árva lesz. Egy, tíz afrikai országban végzett, felmérés alapján megállapítható, hogy a tizenöt éven aluli AIDS-árvák száma az évezred végére a 17 milliót is elérheti.

A legtöbb AIDS-es, a legtöbb fertőzött, s ennek következtében a legtöbb szüleit elvesztő gyerek Afrikában él. A világ összes AIDS-árváinak 90 százaléka afrikai.

A legszomorúbb áldozatok

Firenzében, az UNICEF tudományos központjában nemrégiben az „AIDS és az afrikai árvák” megoldatlan, súlyos problémájáról tanácskoztak. Nem kétséges, hogy az emberiségnek ma új kihívással kell szembenéznie, az ez ideig gyógyíthatatlan betegség terjedésével, a fertőzöttek számának növekedésével egyre több gyerek jut árvaságra.

A családi kötelékek a fekete földrészen igen szorosak, a széles körű rokonság természetesnek tartja, hogy segítenek egymásnak. Jó hagyomány ez, de az AIDS új helyzetet teremtett. A betegség általában a fiatal férfiakat és nőket, a kenyérkeresőket, az otthonteremtőket, a szülőkorban lévőket sújtja és ragadja el. Hátramaradnak a gyengék és a rászorulók, vagyis a gyerekek és a nagyszülők. A tizenöt-negyvenkilenc évesek 25 százaléka HIV-vírusfertőzött, s a halálozások száma is potenciálisan növekedett. Félő, hogy a helyzet további romlásával a hagyományos családi segítség mechanizmusa csődöt mond. Az AIDS-fertőzött anyát gyakran a családja is kiközösíti, s halála után a gyereke is „megbélyegzett”. Az AIDS-árvákat, ha nem fertőzöttek, akkor sem veszik be a gyerekintézményekbe, a nevelőotthonokba.

Az ugandai Rakai járásban, a 72 esztendős Joanna Namatovu két fia AIDS-ben halt meg. Az egymástól távoli két kunyhóban ott maradtak az árvák, összesen hét, tizenkét éven aluli gyerek. Az özvegy fiatalasszonyok férjet keresni Tanzániába mentek. Mi lesz az árvákkal? Az idős asszony attól tart, és nem alaptalanul, hogy bármilyen erőfeszítést is tesz, képtelen ellátni, és eltartani az unokáit, akik nélkülözik az otthon melegét, a szülők gondoskodását és szeretetét, könnyen csavargókká, koldusokká, bűnözőkké, prostituáltakká válhatnak.

Rakai térségében a tizennyolc éven aluli gyerekek 12,8 százaléka – mintegy 26 ezer gyerek – AIDS-árva. A tragédia Közép- és Kelet-Afrika számos országában naponta ismétlődik. Az idős nagymama falujában minden negyedik gyerek vagy már árva, vagy AIDS-esek a szülei. „Péntektől vasárnapig temetésre megyünk. Hétfőn dolgozunk, hogy szemfedőt tudjunk venni a halottainknak, kedden ismét temetünk. Szerdán, csütörtökön dolgozunk, majd pénteken kezdődik az egész elölről.

A nők társadalmi helyzete Afrikában még bonyolultabbá teszi az AIDS elleni küzdelmet. A férjezett nő semmilyen esetben sem tagadhatja meg a férjével való nemi életet, még akkor sem, ha tudja, hogy az halálos kórt hordoz magában. Minél több gyereket szül egy asszony, házastársa annál büszkébb a férfiasságára. Az afrikai Ruandában a legmagasabb a születések száma, egy nőre átlagban 8,6 élve született gyerek jut! Még az AIDS-es nő is, ha a férje kedvében kíván járni, vállalja a teherbe esést, hiába a felvilágosítás. Rakai térségében fedezték fel először Ugandában az AIDS-t, itt az otthonok négy százalékában ma már a 12-16 éves gyerekek a családfők.

Az Egyesült Államokban 1989- ben 107 308, Nagy-Britanniában 2627 AIDS-esetet regisztráltak. Az USA-ban jelenleg egymillióra becsülik a HIV-vírusfertőzöttek körét, és mintegy 360 ezer az AIDS-betegek száma, míg a szigetországban 5191 AIDS-est és 16 248 HIV-vírusfertőzöttet tartanak számon. A gyermekkori esetek száma az USA-ban három év alatt megháromszorozódott, 900-ról 3000-re növekedett. A csecsemőkori HÍV-fertőzöttek 76 százaléka anyai, 19 százaléka transzfúziós eredetű volt, öt százalékában rizikófaktort nem találtak. Az Egyesült Államokban ma már a terhestanácsadás részét képezi a nők HIV-szűrése, s ez a szülést segítő, az újszülött ellátását végző egészségügyi személyzet védelmét is szolgálja.

Ismeretes, hogy Romániában megdöbbentően sok HIV-fertőzött gyereket találtak, 1990-ben a kórházakban, intézetekben ápolt gyerekek 35,8 százalékát. A szerencsétlen kis áldozatok többségükben vérátömlesztéssel fertőződtek. A szovjet gyerekek tömeges HIV-fertőzését az egyszer használatos eszközök hiányában az azonos fecskendő és tű okozta.

Híres emberek – Intő példák 

Starsky és Hutch világszerte sikert aratott. A krimisorozatban Starskyt alakító Paul Michael Glaser filmszínész családi tragédiája nemcsak Hollywoodban, mindenütt mély megdöbbenést keltett. Az 52 perces sztorik bátor és jó humorú hőse saját történetüket nehezen tudta tolmácsolni. Felesége, Elisabeth első gyerekük születésekor sok vért vesztett, transzfúzióra volt szüksége, s négy évvel később kiderült: anya és gyermeke AIDS-vírussal fertőzött. A mit sem sejtő házaspárnak 1984-ben még egy gyereke született, aki anyjától ugyancsak vírusfertőzötté vált. Ariel, az első gyerek meghalt, Jacob életéért rettegnek a szülei. Elisabeth és a férje a nyilvánosság elé lépett. Az asszony minden megmaradt energiájával kampányt folytatott az AIDS elleni kutatások anyagi és erkölcsi támogatásáért. Megnyerte ügyének Reagan, majd Bush elnököt is, s a kongresszus nagyobb összegeit szavazott meg a gyermekgyógyászatban folytatott AIDS-kutatásokra.

A világhírű filmszínész, a dédelgetem popsztár, a kitűnő filmrendező AIDS-halála is sokkolólag hatott. A neves személyiségek elvesztése világszerte intő például szolgál. A hollywoodi álomváros nagy és kis csillagai feleszméltek – és félni kezdtek.

Tíz éve élünk együtt az AIDS rémével. „Barátaim és rajongóim tudják meg az igazságot” – nyilatkozta halála előtt egy nappal az angol popsztár, Freddie Mercury. AIDS-ben halt meg Tony Richardson, a neves angol filmrendező, Michael Bennett, a Broadway egyik legsikeresebb rendezője (Chorus Line), Jim Henson, a Muppet-bábok zseniális „atyja”, Roy Halston, Jackie Kennedy és Lisa Minnelli „öltöztetője”, a New York-i divatcár.

„Mivel HIV-vírussal fertőzött vagyok, visszavonulok. Itt állok, hogy elmondjam, ha velem megtörtént, megtörténhet mással is” – e drámai bejelentést Magic Johnson, a 32 éves istenített kosárlabda-játékos tette. A New York-i Madison Square Gardenben 19 ezer sportrajongó imádkozott kosarasáért, akinek felesége gyereket vár…

A hősöket sem kerüli el a kór! – ébrednek rá a fiatalok. A híres üzletember üzenete szárnyra kel. Johnson bejelentése után 40 ezren hívták a Nemzeti AIDS-állomás „forró drótját”.

Álszeméremnek nincs helye

A 90-es években világszerte folytatódik a HIV-vírusfertőzöttek és az AIDS-esek, köztük a nők és a gyerekek számának növekedése. A kór különösen gyorsan terjed Afrika Szaharától délre eső országaiban, riasztónak találják a növekedést a Karib-térségben, Ázsiában és az iparilag fejlett országokban is.

Az elmúlt tíz év alatt az öt éven aluli gyerekek között mintegy 400 ezer AIDS-esetet fedeztek fel. Már az anyaméhben félmillió magzat fertőződik a HIV-vírussal, és majdnem biztos, hogy az anyaméhben megfertőzött gyerekek ötéves koruk előtt meghalnak. Az AIDS-halál elkerülhető, ha a nőkkel és a férfiakkal sikerül megértetni, milyen felelősség hárul rájuk. Ha elfogadják a megelőzés eszközét, elkerülhetik a fertőződést, akkor van remény az AIDS terjedésének megakadályozására.

Súlyos gondot okoznak a prostituáltak. Bangkok, a szex fővárosa, itt mintegy 40 százalékos a HIV-vírust hordozó prostituáltak száma. India egyes nagyvárosaiban havonta mintegy hatezer férfit fertőznek meg az örömlányok – mutatott rá Barbara J. Culliton orvosnő a firenzei konferencián.

Amerika nagyvárosaiban, Közép- Afrikában és Nyugat-Európában a 20-40 év közötti férfiak és nők halálának leggyakoribb okává az AIDS válhat.

Nagy-Britanniában 1986 óta intenzív felvilágosító tevékenység folyik, a 16-19 évesek 72 százaléka tudja, óvszer nélkül nem biztonságos a szex. Ennek ellenére a szokásokon nem sokat változtattak, de a fiatalok megtanulták, hogyan lehet elkerülni a halálos kórt, a többi már rajtuk múlik.

Képregények, könyvek, filmek, ingyenes kondom osztása, bábjáték – számtalan módját eszelték ki annak, hogyan lehet a fiatalokkal megértetni, hogy mire számíthatnak, mit tehetnek. Brazíliában a felnőtt lakosság 20 százaléka írástudatlan, itt a televízióé a fő felvilágosító szerep. Afrikában plakátok, faliképek, színjátékok népszerűsítik a tudnivalókat. Franciaországban „A gumi kalandjai” címen karikatúrasorozattal keltik fel a többi között az érdeklődést. Németországban a lakosság 99 százaléka tudja, mi az AIDS, de fenyegetőnek, veszélyesnek csak nyolc százalékuk tartja. Még az adventi naptárt is karácsonyi dalokat zenélő kondomdobozokkal látták el. Hongkongban már a repülőtéren plakátok hívják fel a figyelmet az AIDS-veszélyre. Japánból a szexturizmus olyan helyekre irányul, ahol a lányoknak kötelező az állandó orvosi ellenőrzés, a szűrés.

Az AIDS oktatási program számos ország tanrendjében helyet kapott. Már nem tabu beszélni az óvszerről. Az amerikai tévétársaságok ugyan reklámból élnek, de mind ez ideig elzárkóztak a kondomreklámok elől. Most megtört a jég, a Fox fő műsoridőben, országosan sugározza az óvszerreklámokat. Új lendületet kapott az információk terjesztése, az iskolákban beépül a tananyagba a diákok felvilágosítása. New Yorkban nem csekély hadakozás után a gimnáziumokban óvszert osztottak ki a tanulóknak, s ismertették a használati módját is.

A jelszó: „biztonságos szex”. Vége a partnerek váltogatásának. A hűség fogalommá vált, nem lehet büntetlenül cserélgetni a társakat – erre figyelmeztetett Johnson is. „Nők tucatjaival, lehet hogy százaival aludtam…” – s íme a következménye, most retteghet, nemcsak önmagáért, a feleségéért és születendő gyermekéért is. Amikor emberi életekről van szó, nincs helye az álszeméremnek.

A legsúlyosabban érintett országban, Ugandában az UNICEF programja nyolcezer iskolára terjed ki. Mire a gyerekek szexuálisan éretté válnak, legyenek kellő ismeretekkel felvértezve.

Sokat megtudtunk már e titokzatos betegségről, sajnos az amerikai, a francia és más országok tudósai, kutatói nem ígérik az ellenszer gyors felfedezését, a gyilkos kór kifejlődését viszont már késleltetni tudják. Jelenleg csak abban bízhatunk, nemcsak a betegek száma nő, a veszélytudat is egyre erősebb.

Szilágyi Éva

Nők Lapja 1992/2. (Forrás: Nők Lapja archívum)