Januárban szegényen – Spórolós gasztrotippek 1992-ből

Frank Júlia emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Decemberben az ünnepek miatt majdnem mindenki „túlköltötte” magát, azért januárban kissé (vagy nagyon) össze kell húzni magunkat! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy próbáljunk meg a tartalékokból élni, vagyis együk meg a spájz, valamint a hűtőszekrény tartalmát, és a lehető legkevesebb élelmiszert vásároljuk. (Miután vitaminra igen nagy szükségünk van, az egyetlen „luxus”, amit meg kell engednünk magunknak, a gyümölcs és a savanyú káposzta vásárlása. Majdnem mindenféle ételhez salátaként fogyasztható a savanyú káposzta, de egyéb nyers zöldséget, sőt gyümölcsöt is beleaprítva, vacsorára is finom.

Gondolatébresztőnek néhány ötlet:

Nem édes kétszersült, sós keksz vagy kenyér felhasználható meleg étel készítésére a következő módon: mély tűzálló tál alját kirakjuk sós tejben megáztatott és lecsöpögtetett kenyérszeletekkel, erre kevés reszelt sajtot szórunk, és fokhagymával ízesített kefirrel vagy joghurttal lelocsoljuk. Erre ismét kenyér kerül, a sajttal meghintjük, és a rétegezést addig ismételjük, amíg csak tart a hozzávalókból. Ezután a tálat befedve betesszük az előmelegített forró sütőbe, és legalább 40 percig pároljuk, végül a fedelét levéve, szép pirosra pirítjuk. Úgy szeletelhetjük, akár a tortát.

Készíthetünk mártásos sült gombócot is: ez olyan, mint a szokásos zsemlegombóc, de a tésztamasszában valamilyen ízesítőanyaggal. Például reszelt sajttal vagy 1 evőkanál szárított kaporral, vagy 1 evőkanál reszelt vöröshagymával, vagy 1 teáskanál fokhagymával, vagy 1-2 evőkanál darált füstölt hússal; ami éppen otthon található. A szokásos módon megfőzött gombócokat sorban tűzálló tálra rakjuk, egymás mellé. Leönthetjük hamis vadas- ‘mártással vagy sajtmártással, vagy gombamártással, vagy paradicsommártással, bármilyen mártással, ami ízben megegyezik a gombóc ízesítőanyagával. Betoljuk az előmelegített forró sütőbe, és szép piros kérget sütünk a tetejére. Laktató, olcsó étel.

Tarthatunk krumplilepény-vacsorákat is. A lepény úgy készül, hogy a héjában főtt és áttört krumplit összekeverjük 1 tojással, 1-2 dl tejjel vagy vízzel, vagy fele vízzel és fele kefirrel, 1 mokkáskanál sütőporral, és annyi liszttel, amitől még nyújtható a massza. Ízesíthetjük piros fűszerpaprikával, vagy 1-2 evőkanál reszelt sajttal, vagy reszelt vöröshagymával, fokhagymával, vagy egyszerűen csak tört köménymaggal. Süthetjük bő olajban, vagy csak nagyon kevés olajon, serpenyőben, de kikent tepsibe téve a sütőben is szép ropogósra megsül. (Ez esetben a masszába mindenképpen keverjünk 2-3 evőkanálnyi olajat is.) A megsült lepényeket megkenhetjük kevés tejföllel, kefirrel, vagy paradicsommártással, esetleg mustárral. Ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle egyszerre, a megmaradt lepényeket adagokban le is fagyaszthatjuk.

Nagyon olcsó, de rendkívül ízletes az egészséges gyomrúak számára a sült hagyma, amelyet egyszerűen lehet elkészíteni: a karikára vágott hagymát bő olajban addig sütjük, amíg kissé összeesik. Ne pirítsuk meg túlságosan, mert nehezen emészthetővé válik! Másnapos, szikkadt kenyeret vékonyan megkenünk vajjal vagy margarinnal, megsózzuk, megborsozzuk, elhelyezzük rajta a hagymaszeleteket, és kevés reszelt sajttal meghintve, a sütőben vagy a grillsütőben ráolvasztjuk. Finom és olcsó meleg szendvics.

Párolhatjuk a vöröshagymát serpenyőben, nagyon kevés zsiradékban, reszelt szerecsendióval, sóval és kevés borssal fűszerezve, csak üvegesre. Ekkor héjában főtt krumplival vagy csak friss kenyérrel fogyaszthatjuk.

Az ünnepek után általában sok helyen marad kevés füstölt hús, füstölt csülök. Az összes (kicsontozott) húsmaradékot daráljuk át kétszer, majd készítsünk egy szokásos galuskatésztát, amihez keverjük hozzá a darálékot. Ízesítsük hagymával, fokhagymával, és a szokásos módon főzzük ki sós vízben. Az ily módon készített galuskát még forrón keverjük össze néhány deka reszelt sajttal vagy tejföllel, máris kész a vacsora.

A füstölthús-darálékkal készíthetünk főtt tésztára való mártást is. Bármilyen fajta tésztát főzzünk meg, öblítsük le, és keverjük össze a vöröshagymán pirított paradicsompürével vagy paradicsommártással, mustárral, kevés tejföllel vagy kefirrel sűrű szósszá főzött öntettel, remek étel lesz belőle.

Ugyanezt a mártást rálocsolhatjuk főtt, karikákra vágott krumplira, és átsütve jóízű rakott krumpliféle étel lesz belőle. Ugyanezt készíthetjük bármifajta konzerv- vagy mirelit zöldséggel is, de párolt rizst is összekeverhetünk vele.

Reszelt krumplival kevert reszelt zöldséggel (bármilyen fajta is legyen), kevés liszttel kitűnő krokettét süthetünk, ha mokkáskanálnyi sütőport és zöldfűszereket, valamint 1 tojást a masszába keverünk. A kis kroketteket lisztben megmártjuk, és bő olajban pirosra sütjük. Bármilyen savanyúság illik hozzá.

Frank Júlia

Nők Lapja 1992/02. (Forrás: Nők Lapja archívum)