A depresszió már 1995-ben is népbetegség volt, itthon mégis nagyon kevesek betegségét kezelték. Ez ma sincs másként, Vadas Zsuzsa cikke 25 év távlatából is tanulságos.

A WHO szerint a körülbelül háromszáz millió ember depressziós a világon, így a depresszió a leggyakoribb megbetegedésnek számít. 2015-ben első helyen állt a betegségben eltöltött életévek rangsorában, az összes betegségben eltöltött életévek 7,5 %-áért felelős. Minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi élete során legalább egyszer szenved depresszióban, évente világszerte körülbelül nyolcszázezer ember hal meg öngyilkosság miatt, a 15-29 évesek között ez a második leggyakoribb halálok. A depresszió egy betegség, amelynek kezelésére létezik hatékony gyógymód, ennek ellenére mégis csupán a depressziósok fele kap valamilyen segítséget, itthon talán még annyian sem. Magyarországon még mindig stigmának számítanak a mentális problémák, a depressziót sokan bagatellizálják és összekeverik a „depis” hangulattal, a lustasággal, a gyengeséggel. Úgy tartják: a depresszióból „ki lehet jönni”, csak akarat kérdése. Az orvostudomány szerint nem így van, így nekünk is ideje volna változtatni helytelen berögzüléseinken, és erre környezetünket is ráébreszteni. Főleg, hogy az Európai Unión belül Magyarországon a legrosszabb a helyzet, hazánkban a 18 éven felüliek 10,5 %-a vallja magát depressziósnak. Vadas Zsuzsa 1995-ös riportja óta nem sok minden változott, érdemes komolyan elgondolkodni az okokon.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen okai lehetnek a depressziónak?
Az őrület zsenialitása se nem menő, se nem általános.
Monori Lili színésznő beszélt depressziójáról.
A férfiak isznak, a nők szenvednek?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .