Az én pénzem, a te pénzed, a mi kapcsolatunk… Anyagiak a szerelemben

A szexhez hasonlóan a pénz is alapvető fontosságú a párkapcsolatok működésében, fenntartásában. Ám amíg a szex manapság kikerült a tabu kategóriából, a piszkos anyagiakról nem, vagy csak ritkán beszélünk. Márpedig a „kasszakulcskérdésekre” adott válaszok összetarthatják, de akár szét is választhatják a szerelmeseket. Szigeti Ildikó tanácsadó szakpszichológus írása.

Míg a rózsaszín köd nem száll fel, a „kezdő” szerelmesek aligha foglalkoznak azzal, hogy a párjuk miként áll a pénzügyekhez. Noha már az első randevúkon árulkodó jelek tapasztalhatók ezzel kapcsolatban, azok jelentőségét általában csak jóval később, jellemzően a kapcsolat megromlásakor veszik észre a legtöbben.

A költekezés üzenete

Viszonylag jól működő barométernek tekinthető, hogy a párkapcsolat kezdetén a felek hogyan viszonyulnak a pénzhez. Beszédes lehet, ha aránytalanul sok és értékes meglepetéssel próbálnak levenni valakit a lábáról, mint ahogy az is jelzésértékű, ha rendszerint a kasszánál derül ki, hogy a partner otthon felejtette a pénztárcáját. Egy-egy véletlen persze belefér, de ha sokszor ismétlődik a „feledékenység”, nem árt az óvatosság. A legtöbb esetben nem csalásról, hanem (ön)ámításról van szó. A kezdeti, túlzásba vitt költekezésnek egyértelmű üzenete van. Igen ám, de egy induló kapcsolatban ember legyen a talpán, aki észreveszi ezeket a jeleket, és meghallja az esetlegesen megszólaló belső vészcsengőt. Könnyen és gyakran elcsábulunk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a másik számára annyira értékesek és fontosak vagyunk, hogy azt csakis drága ajándékokkal képes a tudtunkra adni. Ez a kellemes, bizsergető érzés pedig jó időre elaltatja ébredező gyanakvásunkat. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy többnyire tudattalan folyamatokról van szó. A költekező fél ösztönösen jelöli ki a szerepeket. Akárhogy is, azokban a kapcsolatokban, ahol már az első hetekben pénzügyi szempontból felborul az egyensúly, nagy eséllyel megjósolható az alá-fölé rendeltségi viszony tartóssá válása.

Megvásárolt odaadás

Anita életében nem volt központi kérdés a gyermekvállalás. Egészen addig, amíg meg nem ismerte a későbbi férjét. Tamás teljesen más volt, mint a többi férfi, akikhez korábban köze volt. Határozottan és gavallér módjára viselkedett. A marketingmenedzserként dolgozó nő, bár nem szenvedett hiányt semmiben, tudta: neki olyan férfi kell, aki támaszt nyújt számára. Ennek pedig, legalábbis Anita szerint, csalhatatlan jele az anyagi biztonság. Gyertyafényes vacsorák, wellnesshétvégék, drága illatszerek, márkás ruhák követték egymást. Anita egyre drágább és egyre személyesebb ajándékokat kapott. És egyre kényelmetlenebbül érezte magát, aminek nem értette az okát. Akkor még nem…

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Psziché 2019/6. lapszámában olvashatjátok el.

Szöveg: Szigeti Ildikó

Illusztráció: Andrew Bret Wallis/Getty Images