A kamerák előtt bomba formában pózoló hírességeknél jobb cégér nem is kell egy-egy edzéstípusnak. Megnéztük, mivel erősítenek, szálkásítanak, formálódnak vagy épp fogynak mostanában a hírességek. Sütő Emese Franciska írása.

HIIT – Pörgős zsírégetés kíméletlen tempóban

Pár éve cunamiként söpört végig a fitneszvilágon a HIIT (azaz high intensity interval training) jelenség, ami a leghatékonyabb, magas intenzitású intervallumedzésként vonult be a történelembe. Rengeteg You- Tube-videót, specifikus applikációkat, fitnesz-DVD-ket találhatunk hozzá, és persze edzőtermi órákat. A sport lényege, hogy a maximumra járatott intenzitással végzett blokkokat (20 másodperc és 2 perc között) rövid pihenőidők tarkítják, de a bemelegítés, nyújtás persze itt sem maradhat el. Maga az intervall része legfeljebb fél óra lehet, amit, ha edzőtermi HIIT-órára megyünk, súlyzós erősítés is követhet „bónuszként”.

A zsírégető hatása miatt istenített mozgásforma a diétázók körében is népszerű, hiszen felpörgeti az anyagcserét. És bár kíméletlen tempót diktál, költséghatékony, hiszen otthon, edző nélkül is végezhető.

Referenciának ma már rengeteg, vállaltan HIIT edzéssel formálódó sztár áll hadrendbe: David Beckham focista, Ellie Goulding énekesnő, Shanina Shaik és Sofi a Richie modellek. Scarlett Johansson például a HIIT edzések körébe tartozó, egyre népszerűbb, szintén váltakozó intenzitású, erő- és állóképesség-fejlesztő tabatát gyakorolja. A szintén zsírgyilkos edzésként elhíresült módszer Izumi Tabata japán professzor nevéhez fűződik, aki eredetileg a japán gyorskorcsolyázók teljesítményét szerette volna csúcsra járatni vele. A szuperintenzív, mintegy 20 perces edzés négyperces szakaszokban zajlik, ahol 1 gyakorlatból 8, 20 másodperces sorozatot kell végezni. Természetesen itt is vannak életmentő pihenős fázisok, 10 másodpercre korlátozva.

Ahol te is kipróbálhatod: Mega Fitness, HIIT training, Budapest, (megafitness.hu), Hope Fitt, Tabata, Székesfehérvár (hopefitt.hu) Sugár Fittness, Tabata (sugarfitness.hu)

MMA training – Állóbunyó és földharc szupernőknek

Kőkemény, kevert harcművészeti alapokon nyugvó újonc az MMA (Mixed Martial Arts) a hollywoodi kedvencek között – férfiak és nők egyaránt élvezettel űzik. Nagy eséllyel nem a mimózalelkű, léleksimogató sportokra vágyók kedvence lesz, de okkal került fel a hírességek nagy favoritjai közé a látványos testformálás terén.

Lényegében az MMA egy olyan szabályrendszer, ahol különféle harcterületek, technikák segítségével mérik össze tudásukat a felek, birkózók, dzsúdzsucu vagy thai boxolók. A küzdősportok világát a hétköznapok edzéseinek szintjére bebetonozó MMA edzés műfaját meglepően sok ismert ember választja, függetlenül attól, hogy akciódús filmszerepekre készül-e fel, vagy csak formában akar maradni.

Demi Lovato, Ashton Kutcher, Jennifer Garner, Gisele Bündchen és Alicia Vikander is ott küzd az MMA-gyakorlók sorában. Alicia a Lara Croft szerepre készült ezzel. Gisele Bündchen, aki a jóga mellett kiegészítő edzésként veti be, és az MMA-bajnok Tateki Matsudával is edzett már, azt mondja, nincs is jobb stresszlevezető edzésforma. Chris Hemsworth színész pedig kifejlesztette a Centr edzőapplikációt, ami a napi edzésprogramot biztosítja a letöltőknek – MMAés bokszos elemekkel, de helyett kapott a programban némi pilates is, heti receptajánló és meditáció.

Ahol te is kipróbálhatod: Twins Gym (thaikickbox.hu), East Warriors MMA GYM, Békéscsaba (bővebben a Facebook-oldalukon)

A cikk még nem ért véget, további sztárok által is kedvelt és gyakorlott edzéstípusról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2019/5. lapszámában. 

Szöveg: Sütő Emese Franciska

Képek: Profimedia