Képein a meztelen emberek úgy festenek, mint egy-egy bevetetlen ágy. Állítása szerint nagyapját nem olvasta, mégis mintha Sigmund Freud köpönyegéből bújt volna elő minden alkotása. Ami leginkább inspirálta: az ember a maga csupasz valóságában. Oravecz Éva Csilla írása.

A 88 éves korában elhunyt Lucian Freud adta el halálakor (2011-ben) a világ legdrágább képét, amit még élő festő alkotott. Az alvó szociális munkás aktja 20 millió fontért, több mint 7 milliárd forintért kelt el. Gyakran festette meg családtagjai és barátai portréit, nemegyszer ruha nélkül. A rendetlen külsejű, borotválatlan művész kerülte a nyilvánosságot. Interjút alig adott, gyűlölte, ha fényképezik, a telefont is utálta. „A munkáim mind önéletrajzi ihletésűek – mondta egyszer. – Azokat festem meg, akikkel törődöm, akikre gyakran gondolok. És jó ideje már csak befelé utazom.”

Magnetikus erővel bírt

Lucian Freud nem volt magas, mégis tiszteletet keltő benyomást tett arisztokratikus tartásával. Munka közben mindig hosszú sálat viselt. Magánéletét igyekezett megtartani magának, nem akarta, hogy életrajza mentén értelmezzék a műveit. Nem szívesen beszélt arról, hogy ő Sigmund Freud legkisebb fiának, Ernstnek középső fi a, hogy Berlinben született 1922-ben, és 1933-ban költözött Londonba a családjával, amikor Hitlert kormányzónak választották Németországban. Nem kérkedett vele, hogy barátjának mondhatta Pablo Picassót, Alberto Giacomettit, Beaufort hercegét vagy Kate Mosst. Szerinte lényegtelen volt a munkájára nézve, hogy imádták a nők, ő pedig imádta a lóversenyt. (Már a hetvenes éveiben járt, amikor egymillió fontot vesztett lóversenyen egyetlen ebéd alatt, a tehetségével azonban jól hazardírozott.)

Ismerői szerint olyan magnetikus erővel bírt, hogy mindenkit maga köré vonzott. Feleségeitől és szeretőitől összesen tizennégy gyereke született, legalábbis ennyit ismert el hivatalosan. Először Kathleen Epsteint vette feleségül, akitől két lánya született, a házasság 1952-ig tartott. Második neje, a Guinness-örökösnő Lady Caroline Blackwood lelki kegyetlenség jogcímén vált el tőle. A művész kilenc lánya közül Bella divattervező, Esther pedig író lett.

Furcsa anya-fiú kapcsolat

Állítólag Lucian már négyéves korában különleges rajzokat alkotott. Londonba menekülésüket követően a családtagok hat év múlva megkapták a brit állampolgárságot. Luciant a szülei bentlakásos fiúiskolába küldték, ahol ő inkább a kecskékkel bóklászott, és büszke volt rossz magaviseletével kivívott kétes hírnevére. 17 évesen adta el első festményét egy magazinnak, egy önarcképet, ami után a kritikusok a problémás francia költő-csodagyerek, Rimbaud sorsát vetítették neki előre. Az iskolai kereteket rosszul bírta, ezért tengerésznek állt.

A cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2019/5. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Nyitókép: Getty Images