Boldogságlisták, amikkel valóra válthatjuk és megélhetjük az álmainkat

Ugyan a bakancslista kifejezés eredeti értelmezésében azt jelenti: „amit meg akarok valósítani, mielőtt meghalok”, ma már nem az elmúlással, sokkal inkább a boldog élettel hozzák összefüggésbe. Bakancs listát megvalósítani azt is jelenti, hogy megfogalmazzuk, valóra váltjuk, megéljük az álmainkat. De hogyan is fogjunk hozzá? Szurovecz Kitti írása.

A hétköznapok taposómalmában gyakori, hogy az álmaink, vágyaink háttérbe kerülnek. Sokszor olyannyira, hogy már nem is emlékszünk, mikor tettünk valamit csakis a saját örömünkért. Sőt, az utóbbit sokan az önzéssel azonosítják, és a közvélemény előszeretettel aggatja rá bárkire a „hedonista” jelzőt, csupán mert bokros teendői között önmagára is gondol. Pedig jól érezni magunkat az életünkben nem bűn, sőt! Ahogy cikkünk coach szakértője, Tomori Nóra fogalmaz: „Ha hagyod, hogy rosszul érezd magad az életedben, holtbiztos, hogy a közeledben mindenki más is boldogtalan lesz. Épp ezért kötelességed, hogy önmagadért is tegyél, legyen bakancslistád, melynek pontjait kipipálgatva egyre örömtelibb lesz az életed, ezzel pedig jól járhat a környezeted is.”

Nem elérhetetlen célok

De hogy kinek mit jelent a bakancslista, azt élethelyzete és személyisége válogatja. Meyerné Répási Adrienn (36) blogger és háromgyermekes anyuka például azt mondja, az ő vágylistája csupa apró, de megvalósítható tételből áll.

„Idén nyáron készítettem életemben először bakancslistát, méghozzá egy bloggerkihívás keretében – meséli Adrienn. – A vágylistám pontjait direkt úgy találtam ki, hogy semmi közük ne legyen az anyaságomhoz, fontos volt, hogy minden egyes megvalósításra váró dolog rólam szóljon, mert bevallom, a gyerekek mellett sokáig háttérbe szorítottam önmagam. Lényegesnek tartottam azt is, hogy a listámon teljesíthető célok szerepeljenek, és ne olyasmik, hogy még idén nyáron eljutok Párizsba, mert tudtam, az úgysem fog sikerülni. Így hát az én listám ilyesmikből állt: mezítláb sétálni a fűben, belebiciklizni a naplementébe, bőrig ázni egy nyári záporban, egész nap semmit nem csinálni (még mosogatni sem), valamint kifogni egy tízkilós halat. Hétről hétre egymás után pipáltam ki a pontokat, és hihetetlen, de még a nagy fogás is összejött, amit sikerként élek meg, hiszen csak idén kezdtem a férjemmel együtt pecázni. Megtapasztalhattam, hogy sok kicsi öröm igenis sokra megy. Rengeteget javult a kedélyállapotom, és ráébredtem, ha tudatosan beiktatok a napjaimba némi énidőt, akkor nem lehetetlen, hogy magammal is foglalkozzak. Egyszóval, nekem a bakancslista úgy bevált, hogy már írom is a következőt!”

Változatos lista, változatos élet

Míg Adrienn a hétköznapok apró örömeiben igyekszik megtalálni a boldogságot, addig Dzurek Alexandra (28) szó szerint a bakancslistájára tette fel az egész életét.

„Már tizenévesen hihetetlen erős vágyat éreztem, hogy bejárhassam a világot és sokféle kultúrát megismerjek – mondja Alexandra. – Nyolc évvel ezelőtt találkoztam a párommal, aki szerencsére szintén világutazó lelkű ember, így aztán alighogy a kezembe vettem a diplomám, nekivágtunk az ismeretlennek. Azóta éltünk már Skóciában, Hollandiában, Vietnámban, New Yorkban, most pedig éppen Costa Ricán vagyunk. Mindeközben nemcsak az országok változtak az életemben, de a hivatásaim is.”

A cikk még nem ért véget, Alexandra további kalandjairól, valamint a bakancslisták természetéről a Nők Lapja Psziché 2019/5. lapszámában olvashattok.

Szöveg: Szurovecz Kitti

Fotó: Arina Wong/Unsplash