Energiabomba testnek és léleknek – Mit érdemes tudni a Lindy-hopról és a Tantrikus Méh-táncról?

Salsára csábít a legjobb barátnőd, mert ő ott vezeti le a feszültségét? A kollégád viszont a rockyra esküszik, ha szeretne gyorsan és szórakozva kikapcsolódni? Ám lehet, hogy a te személyiségedhez egy egészen más típusú zene és mozgás illik. Most két táncot mutatunk be, közös bennük, hogy a testnek és a léleknek is igazi energiabombák. Ványik Dóra írása.

LENDÜLET ÉS VIDÁMSÁG – Lindy-hop

„A ’20-as évek Harleméhez kötődik ennek a táncnak a kialakulása. Elnevezésének története pedig igazán mókás – mondja Bóbis László tánctanár. – Történt ugyanis, hogy amikor Charles Lindbergh átrepülte az Atlanti-óceánt, minden újság címlapján az a főcím volt olvasható: Lindy hopped, azaz, hogy Lindbergh átugrotta a nagy vizet. Amikor Charles Snowden megnyert azokban a napokban egy táncversenyt a különleges, légies stílusban előadott produkciójával, akkor megkérdezték tőle, hogy mi a neve ennek a mozgásformának. Ő pedig ránézett egy ott heverő újságra, és azt mondta: Lindyhop, utalva az akrobatikus elemekre, ahol a hölgyek valóban repülnek a levegőben. A II. világháború után, a rock and roll térhódításával a Lindy-hop picit feledésbe merült, ám a hetvenes évek óta újra reneszánszát éli.”

Kinek ajánlott? „Azoknak, akiknek egy jazz- vagy szvingkoncerten megmozdul a lábuk, hiszen ezekre a zenékre épít a Lindyhop. Viszont türelem is kell hozzá, hiszen az alaplépések elsajátítása akár 2-3 éven át is tarthat. Ez nemcsak egy tánc, hanem egyfajta életstílus.Azt figyeltem meg az évek során, hogy a játékos, könnyed személyiségekhez közelebb áll ez a tánc, ugyanis az órák is tele vannak vidámsággal, lendülettel. 14-15 éves kor alatt nem ajánlom, mivel érzelmekről és érzékekről is szól, de felfelé nincs korhatár. Sokféle tempó és hangulat megtalálható a zenékben, így a táncnak sem kell mindig gyors ritmusúnak lennie, így idősebbek is elkezdhetik.”

Milyen hatással van testre és lélekre? „A Lindy-hopban benne van minden, ami az élethez kell: fizikum, koncentráció és érzelmi motiváció. Ez egy improvizatív, rögtönző tánc, ami akkor működik jól, ha a férfi mer vezetni, a nő pedig hagyja, hogy vezessék. Fejleszti a türelmet, az odaadást, a szeretetet, az odafigyelést és a másokba vetett bizalmat. Ez egyfajta energiaátadás, egyszer csak megtörténik, hogy a nő azt érzi, már nem ő mozog, hanem a partnere energiái mozgatják. Természetesen, mivel egy intenzív táncról van szó, jól átmozgatja a testet, növeli az állóképességet, formálja az alakot.”

Hogyan készüljünk az első órára? Nincsenek speciális elvárások. Olyan ruhában és cipőben érdemes menni, ami kényelmes és elvezeti az izzadságot, hiszen sok mozgás vár ránk.

Ahol kipróbálható: Savoy Garden Táncstúdió, Budapest: savoygarden.hu

MEDITÁCIÓ ÉS KREATIVITÁS – Tantrikus Méh-tánc

„A tantra több évezrede létező önismereti út, rítusok és testgyakorlatok ősi rendszere. Az ősi Indiából ered – mondja Hortolányi Anikó tantrikus érintés-mozgás terapeuta. – A szexuális energiában jelen lévő kreatív erőt hozza felszínre, hogy egy magasabb tudati szintre juttasson minket. A tantra egy szanszkrit eredetű szó, ami a tudat tágulását jelenti. Ez az ősi, összetett hagyomány azóta létezik, amióta az ember rácsodálkozott a szexualitásban rejlő óriási energiákra. Egészen a III. századig azonban a titkos tantrikus tanítások mesterről tanítványra szájhagyomány útján terjedtek, csak később, hosszas megfigyelések és tapasztalások után jegyezték le őket. A tantrikus Méhtánc 25 mozdulatból áll, amelyek lágyan, finoman olvadnak egyikből a másikba.”

Kinek ajánlott? „Azoknak a nőknek, akik több önbizalomra, erősebb önbecsülésre vágynak, vagy éppen a lelki problémák már testi tüneteket mutatnak, gond van a menstruációs ciklusukkal, a méhük egészségével, a szexualitásukkal, esetleg nehézségek léptek fel a fogantatásnál. A tánc által a szakrális, azaz a szexcsakra energiáit áramoltatjuk a testben, ami felelős a bennünk létező kreativitásért, a teremtő erőért, a szexualitásunk megéléséért és a család összetartásáért.”

Milyen hatással van testre és lélekre? „A tánc hathajóga-ászanák alapjain nyugszik, egyfajta dinamikus meditáció. Speciális légzéstechnikával dolgozunk, méregtelenítünk, de nemcsak a testünk szabadul meg a káros anyagoktól, lelki szinten is felfrissülünk. A felpezsdült energiaáramlás hatására az érzelmi és energiablokkok oldódnak, így beindulnak az öngyógyító folyamatok. Az életünkben lévő megtorpanások okait felismerhetjük általa, képessé válhatunk elengedni a félelmeinket, a fájdalmainkat. Ha harmonikus a kapcsolatunk a nőiességünkkel, akkor nem leszünk híján az erőnek, a szépségnek és a kreativitásnak. Ám ha elhanyagoljuk ezt a női szellemi központot, az sok testi és lelki problémának lehet a forrása.”

Hogyan készüljünk az első órára? A kétórás foglalkozáson fontos, hogy kényelmes, szellős ruhát viseljünk, amiben könnyen tudunk mozogni és jól érezzük magunkat. Legyen egy üveg víz is nálunk.

Ahol kipróbálható: TantraFlow, Budapest: tantraflow.hu vagy Eyva ház, Kecskemét: eyvahaz.hu

A cikk még nem ért véget, a Nők Lapja Psziché 2019/4. lapszámában, A testem és én című mellékletben még egy izgalmas táncfajtáról olvashattok. 

Szöveg: Ványik Dóra

Fotók: Getty Images