Hiába jelennek meg sorra hírek a férfiak termékenyítőképességének romlásáról, a meddőséget valahogy mégis női problémaként tartja számon a közvélemény. De miért beszélünk még mindig ennyire egyoldalúan a problémáról, és mi is okozza a legfőbb nehézséget? Szabó Emese írása.

Magyarországon a házaspárok 12–15 százaléka meddő. Közülük sokan nehezen boldogulnak ezzel a helyzettel. A kérdés még kényesebb, ha a háttérben a férfi problémája áll, még akkor is, ha a történet jól végződik.

Happy end

Gáboréknál sokáig nem jött össze a baba. Csak azt tudták, a feleségénél korábban semmilyen nőgyógyászati probléma nem volt. Mégis ő volt az, aki először orvoshoz ment, negyvenes évei elején járó férje csak akkor szánta rá magát, amikor kiderült: a női oldalon különösebb gond biztosan nincs. „Amikor elmentem egy andrológiai szakrendelésre, először megvizsgáltak, majd vérvételre küldtek. Megnézték, van-e valamilyen fertőzésem, és ellenőrizték a hormonszintjeimet is. A nemzőképességemet pedig spermavizsgálattal tesztelték. Erre úgy kellett mennem, hogy előtte 5 napig nem érhettem a feleségemhez” – meséli a férfi.

A procedúra nem tartozik a legkellemesebb emlékei közé, hiszen egy kórház elkülönített szobájában kellett egyedül spermát produkálnia. A vizsgálatok ezek után is folytatódtak, de végül csak egyetlen problémát találtak nála: krónikus ondóúti gyulladást, ami semmilyen tünetet nem okozott. Bizonyos szempontból örült az eredménynek, ugyanis rettegett attól, hogy esetleg csak műtéttel kezelhető okra derül fény. Szerencsére a problémáját egyszerű, gyógyszeres kezeléssel lehetett orvosolni. Meggyógyult, és azóta már gyerekük is született.

Rámehet a kapcsolat is

Bea, aki pár év múlva 50 éves lesz, már nem volt ilyen szerencsés, férje meddősége miatt tönkrement a házassága. Persze tényként ma sem tudja kijelenteni, hogy a probléma a férfi oldalán volt, párja ugyanis nem volt hajlandó belevágni a vizsgálatokba. Kapcsolatuk emiatt teljesen elmérgesedett. Beánál mindenesetre nem találtak különösebb gondot. Férje reakciója a meddőséggel foglalkozó orvosok számára nem meglepő, pályájuk során, ha nem is rendszeresen, de találkoznak ilyen hozzáállással.

„Úgy látom, a férjek az esetek legalább felében együttműködőek, ritkábbak azok a helyzetek, amikor teljesen elzárkóznak a vizsgálattól. A procedúrától leginkább azok szoktak ódzkodni, akiknek már van gyerekük, párjuknak viszont nincs. Ilyenkor bizonyítottnak érzik, hogy a probléma nem náluk van – mondja dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász. – Pedig az, hogy valakinek évekkel vagy akár évtizedekkel korábban már született gyereke, egyáltalán nem garancia arra, hogy termékenyítőképessége a későbbiekben is jó marad. Az ilyen helyzetekben a nő tehetetlen, hiszen egyedül csak annyit deríthet ki, nála van-e gond. A további lépésekhez már szükség van a spermaképre, ami alapján a férfit andrológushoz irányíthatják. Az okokat ők derítik ki, és ha van terápiás megoldás, akkor a további lépéseket is ők teszik meg.”

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Psziché 2019/3. lapszámában olvashatjátok el. 

Szöveg: Szabó Emese

Illusztráció: Shutterstock