Más név, más barátok – és egy másik család. Egy kis titoksziget, ami csak az övé, ahol az lehet, akiről maga sem tudta, hogy létezik, ott van benne. Kezdetben izgalmas kaland, aztán egyre mélyebb hazugságspirál, amelyben egy pillanatra sem veszítheti el az irányítást, hiszen elég egy rossz szó, és a kártyavár összedől. Ványik Dóra írása.

A titok persze mindannyiunk életében ott van, hiszen mi sem mondunk el feltétlenül mindent a párunknak, szüleinknek, barátainknak. Lehet, hogy amíg a család alszik, felhajtunk egy kupicával, mert stresszes az életünk, és így jobban tudunk aludni. És az is előfordulhat, hogy flörtölünk az egyik munkatársunkkal, vagy váltunk néhány üzenetet a volt partnerünkkel, mert jólesik, hogy még mindig figyel ránk. Más azonban a helyzet, ha a titkos életünk átveszi az irányítást felettünk, és lassan kiépül egy alternatív valóság, amiben más emberek vagyunk. Egy ponton pedig úgy látjuk a legjobbnak, ha a két valóságunkat elzárjuk egymástól, hogy ne is létezzenek egymás számára.

Vajon melyik az igazi?

Lilla nem hitte volna, hogy egy nap azzal kell szembenéznie, hogy soha nem ismerte igazán a férjét. Hogy létezik egy ember, akinek 16 éve kimondta az igent, de valójában egy idegennel élt egy fedél alatt.

„A főiskolán ismerkedtünk meg Lacival. Nem mondanám, hogy szerelem volt első látásra – kezdi a történetet Lilla. – Én a magas, sportos, sötét hajú fiúkért rajongtam, ő átlagos, vékony és szőke volt. Akadt néhány közös előadásunk, és már ott feltűnt, mennyire okos. Olyan kérdéseket tett fel a tanároknak, hogy csak ámultam. Aztán egy klubesten egymás mellé sodort minket a sors, és hajnalig beszélgettünk. Lenyűgözött az esze, a humora, az érettsége. Reggelre éreztem, hogy ez a fiú az életem része lesz. Még az sem zavart (ami korábban elképzelhetetlen lett volna számomra), hogy néhány centivel alacsonyabb nálam, és az imádott magassarkúimat a gardrób mélyére kellett száműznöm.

Miután elvégeztük a főiskolát, összeházasodtunk, és három gyermekünk született. Ő jó állásban helyezkedett el, én otthon maradtam a gyerekekkel, és mivel kényelmes életet biztosított, egyáltalán nem zavart, hogy háttérbe szorult a karrierem. Azt hiszem, a klasszikus anya-feleség szerep közelebb állt hozzám. Aztán négy évvel ezelőtt Laci óriási lehetőséget kapott, a cég központjába hívták dolgozni, Ausztriába. Felmerült, hogy mindannyian költözünk, de mivel a gyerekek jó iskolába jártak, megvolt a baráti körük, sportoltak, nem szerettük volna őket kiszakítani a megszokott környezetükből. Jobbnak láttuk, ha Laci ingázik: hétfőtől csütörtökig dolgozik, péntektől vasárnapig pedig itthon van. Egészen komolyan úgy hittem, hogy ez így működhet.

Egyszer valahol azt hallottam, hogy a közösségi oldalon mindenki elérhető hat ugrással. Akár a legnagyobb sztárok is. Esetemben ez nem Johnny Depp-pel igazolódott be (sajnos), hanem a férjemmel. Az egyik barátnőm egy nap azzal hívott, hogy el kell mondania valamit. Átjött, beírt egy számomra ismeretlen nevet a közösségi oldal keresőjébe, és ott volt a férjem fotója egy ismeretlen nővel és egy másfél év körüli kislánnyal. A történet teljesen banális: az ő egyik ismerősének volt az ismerőse – aki nem mellesleg Ausztriában él –, és feldobta a barátnőmnek is mint lehetséges barátot. Ráadásul Lacinak amúgy nem is volt profilja, mert szerinte ez egy teljesen értelmetlen időtöltés, hiszen akivel egyébként is tartjuk a kapcsolatot, arról úgyis tudunk, nem kell a képeit böngészni a neten. Kibírtam, hogy nem telefonon hordtam le mindennek, hanem megvártam, míg a hét végén hazaér, és egyszerűen felütöttem neki az oldalt. Először próbálta tagadni, hogy az illető csak hasonlít rá, vagy biztosan valaki felhasználta az arcát ezekhez a fotókhoz, de miután látta, vége a dalnak, mindent bevallott.

A folytatást, valamint egy másik, kettős életről szóló történetet is elolvashattok a Nők Lapja Psziché 2019/3. számában.

Szöveg: Ványik Dóra

Nyitókép: Getty Images