Nem kell mindig igent mondani! Hogyan érvényesülhetünk úgy, hogy nem bántunk meg másokat? (X)

Sokan küzdünk azzal a problémával, hogy nem tudunk kiállni magunkért. Legyen szó a munkahelyünkről, a rokoni vagy éppen baráti kapcsolatokról, számtalanszor hajlunk meg mások akarata előtt, igent mondunk a kérésekre – holott valójában nemet mondanánk -, mert úgy gondoljuk, így biztosan nem haragítunk magunkra senkit a környezetünkben.

A megfelelési kényszer, az otthonról hozott minták, a berögződött viselkedési és kommunikációs formák mind elősegítik azt a fajta működést, amiben önmagunkat háttérbe szorítva cselekszünk. Mindeközben attól tartunk, hogy ha „ellentmondunk”, akkor megbántunk másokat, nem fogadnak majd el minket, és ami a legrosszabb: láthatóvá válnak az érzéseink, ezáltal pedig sebezhetővé válunk. De miért ne kerülhetne felszínre az, amit valójában gondolunk? Miért ne nyilvánulhatnánk meg őszintén és magabiztosan egy nehezebb szituációban, és miért ne törődhetnénk egyszerre magunkkal és beszélgetőtársunk igényeivel? Ha titeket is foglalkoztat a kérdés, és kerültetek már olyan szituációkba, amikor szerettétek volna a saját érdekeiteket jól érvényesíteni, de valahogy nem sikerült, akkor itt az ideje, hogy változtassatok!

Ehhez remek alkalom nyílik május 18-án a következő Psziché Akadémia-napon, ahol Nagy Judit executive coach és tréner jóvoltából sajátíthattok el olyan technikákat, amelyek a jövőben a segítségetekre lehetnek a fent említett elakadások kezelésében.

Nagy Judit sok területen kipróbálta magát (pedagógia, újságírás, műsorvezetés) mielőtt karriert váltott és trénerként vezetőfejlesztéssel, beszédtechnikával és kommunikációs készségek fejlesztésével kezdett volna foglalkozni. Az egy gyermekes édesanya komoly traumán esett át, az ezt követő hosszú önismereti utazásról a 2017-ben megjelent Ébredéseim című könyvében írt kendőzetlenül. Módszereit saját tapasztalataira alapozza, amelyet több mint 15 év alatt sajátított el a televíziós és kommunikációs munkák során.

„Hogyan mondjam el?” – kérdezik tőlem gyakran az ügyfeleim. És ez vonatkozik a családi, baráti vagy munkahelyi kommunikációra is, mert mindenhol akadnak nehéz helyzetek. Az asszertív kommunikáció bevetése egy lehetséges válasz ilyenkor – vallja Judit, aki az önérvényesítés tréningen nemcsak a különféle kommunikációs technikák alkalmazásába, de egyedi gyakorlatok segítségével abba is beavat, hogyan lehet őszintén és nyíltan kifejezni az érzéseinket, gondolatainkat.

Az izgalmas eszközöknek és játékos feladatoknak köszönhetően ti is megtanulhatjátok, milyen módon képviselhetitek eredményesebben és magabiztosabban önmagatokat különféle helyzetekben. Továbbá megtudhatjátok, hogy…

  • mit jelent asszertívnek lenni
  • mik az önérvényesítés feltételei?
  • milyen kommunikációs modellt érdemes alkalmazni a partneri viszony megteremtéséhez
  • hogyan azonosíthatóak be a viselkedési módok és azok jellemzői (hanghordozás, szófordulatok, testbeszéd)
  • milyen eszközök szükségesek az asszertív önérvényesítés működtetéséhez

Szerintünk ezért sem érdemes kihagyni a májusi Psziché Akadémiát, melynek részleteiről a Nők Lapja Psziché Facebook-oldalán is tájékozódhattok, sőt, még két napig, május 5-ig early bird kedvezménnyel, 7990 Ft-ért juthattok hozzá a jegyetekhez ezen a linken!

 

Nyitókép: Getty Images